direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Schipsweg, Hattem
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0244.bpSchipsweg-0004

3.3 Gemeentelijk beleid

De gemeente onderschrijft het verruimde provinciale beleidskader zoals verwoord in het Streekplan Gelderland 2005. De regionale uitwerking heeft plaatsgevonden in samenwerking met de gemeenten. De ruimtelijke mogelijkheden met het (regionale) functieveranderingsbeleid worden omarmd. Indien goed uitgevoerd is er bij functieverandering sprake van win-win-situaties. Verrommelde, leegstaande of vervallen terreinen en gebouwen worden gesaneerd en er wordt gewerkt aan landschappelijke versterking. De nieuwe functies worden landschappelijk ingepast. Nieuwe bij het gebied passende functies zorgen voor een vitaal landelijk gebied. Functieverandering naar wonen en werken draagt bij aan zorgvuldig ruimtegebruik. Door de nieuwe woningen via functiewijziging te realiseren is minder ruimte nodig voor nieuwe bouwlocaties.

Desondanks is het standpunt dat iedere functieverandering een niet te vergelijken situatie betreft. Wanneer voldaan wordt aan de generieke provinciale voorwaarden is er niet per definitie sprake van de beste ruimtelijke oplossing. Met andere woorden: elke functieverandering is maatwerk! De invulling moet gezien worden als een pure ontwerpopgave. Functieverandering van een bouwmaterialenhandel in een overwegend bosrijke omgeving vraagt een andere ruimtelijke benadering dan functieverandering van een agrarisch bedrijf dat gesitueerd is in een open polder. Het generieke provinciale uitgangspunt dat er bij hergebruik van de gebouwen sprake moet zijn van nieuwbouw in één gebouw is niet gebaseerd op een ontwerpvraagstuk. Een ontwerp dient immers altijd in samenhang met de omgeving bezien te worden. Een ontwerpgerichte aanpak is dan ook gewenst. Zeker gezien het feit dat er maatwerk geleverd moet worden, wil de ontwikkeling passen binnen het provinciaal beleid. Om die reden is ook intensief overleg geweest tijdens de planvormingsfase tussen de provincie, initiatiefnemer en de gemeente.

Geconcludeerd is dat een hergebruik van de bestaande bebouwing geen optie is. De bebouwing heeft geen enkele gebiedskarakteristiek en met het verdwijnen van de aanwezige bedrijfsbebouwing zal de landschappelijke kwaliteit enorm toenemen. Op dat moment moet geconcludeerd worden dat sloop en nieuwbouw aan de orde is. Uitgangspunt is immers een kwalitatieve verbetering.

Welstandsnota gemeente Hattem 2005

In de Welstandsnota is het gebied aangeduid als "polderlandschap". Dit valt onder deelgebied 2, "Open buitengebied".

Het gemeentelijk beleid ten aanzien van de uiterwaarden en het polderlandschap is gericht op het behouden van de openheid en het zicht op de stad Hattem en op de Veluwe.

Om de bestaande waarden zoals de openheid van de ruimte en het zicht op beeldbepalende elementen in het Hattemse landschap in redelijke mate te behouden, wordt in het welstandsbeleid aan het hele deelgebied toetsingsniveau 2 toegewezen.

Voor dit deelgebied gelden specifieke toetsingscriteria, welke terug te vinden zijn in de Welstandstandsnota. Op het moment dat er een bouwaanvraag ligt zal deze getoetst moeten worden aan de betreffende criteria.