direct naar inhoud van 2.1 Ruimtelijke structuur
Plan: Heerde Dorp, Brede School Heerde West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0246.00000406-on01

2.1 Ruimtelijke structuur

Heerde is de grootste kern van het gemeentelijk grondgebied. Direct ten westen van de snelweg en ten noorden van de bestaande bebouwing van de kern begint het Veluwemassief (hoog gelegen). Ten oosten en ten zuiden van de kern bevindt zich het poldergebied van de IJsselvallei (laag gelegen).

De voormalige spoorlijn Apeldoorn-Hattem en het Apeldoorns Kanaal zijn belangrijke dragers geweest voor de groei van Heerde.

Het historisch dorpshart bevindt zich langs de Dorpsstraat (aan de oostelijke kant), de Soerelseweg (aan de noordelijke kant) en de Stationstraat (aan de westelijke kant). De Eperweg, Dorpsstraat, Brinklaan, Kamperweg en Molenweg vormen de belangrijkste doorgaande ontsluitingswegen van Heerde richting de omliggende kernen Wezep, Hattem en Epe.

Heerde is voornamelijk een woondorp, dat zich eerst in oostelijke richting heeft uitgebreid en later in westelijke richting. De meest recente uitbreiding heeft in zuidelijke richting plaatsgevonden, namelijk de woonbebouwing tussen de Keuterstraat en de Haneweg, nabij verpleeghuis Wendhorst.

afbeelding "i_NL.IMRO.0246.00000406-on01_0004.png"

Topografische kaart 1935 (bron: Brede School Heerde-West, Ruimtelijke en verkeerskundige randvoorwaarden van Ligtermoet & Partners/Sonsbeek adviseurs )

Historisch kaartmateriaal laat zien, dat in Heerde-west (de Zuppeld) de Elburgerweg, de Terpweg, de Veenweg, de Zuppeldseweg, de Hagestraat en min of meer in het verlengde daarvan de Weidebocht en het deel van de Mr.Nijhofstraat behoorden tot het oude stratenpatroon, dat ook nu nog aanwezig is. Alle andere (woningontsluitende) wegen rondom de toekomstige Brede School zijn aangelegd bij de naoorlogse (na 1960) uitbreidingen van Heerde.