direct naar inhoud van 5.7 Waterparagraaf
Plan: Heerde Dorp, Brede School Heerde West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0246.00000406-on01

5.7 Waterparagraaf

Algemeen

Het plangebied ligt In het westelijke deel van de kern Heerde, aan de Rhijnsburglaan en valt binnen bestaand stedelijk gebied. Het is ruim 1 hectare groot. Het bevindt zich niet binnen enige Keurzone of binnen de zoekgebieden voor waterberging zoals deze staan weergegeven in het Streekplan. Het plan heeft geen nadelige gevolgen voor en door (grond)water in de omgeving.

Grondwater

Het grondwaterpeil ligt tussen de 80 en de 120 cm onder maaiveld. Er is in en om het gebied geen grondwateroverlast bekend. Het gebied ligt wel in de grondwaterfluctuatiezone, zoals provincie Gelderland deze heeft gedefinieerd. Doordat het een herinrichting van een bestaand stedelijk gebied betreft, met voldoende drooglegging zal grondwater geen overlast veroorzaken in dit plan en niet structureel afgevoerd worden. Hierdoor zal het plan 'grondwaterneutraal' worden ontwikkeld. Indien de verwachte grondwaterfluctuatie een rol zal gaan spelen zal dit op voor een zeer groot deel van Heerde een probleem gaan vormen en zal er op een hoger planniveau naar een oplossing gezocht moeten worden.

Dakhemelwater zal deels binnen het plangebied worden geïnfiltreerd rondom het schoolgebouw, deels worden gebruikt als 'grijs'-water voor toiletspoelwater en dergelijke en het overige hemelwater zal opgevangen in de beplanting rondom het schoolplein. Door de hoge duurzaamheidsklasse (GPR=8, zie paragraaf 4.3.4) waarbij gebruik gemaakt wordt van duurzame materialen, wordt voorkomen dat het te infiltreren hemelwater de bodem en het grondwater verontreinigt.

Ingrepen voortkomend uit dit plan zullen geen bodemlagen aantasten als gevolg waarvan het grondwatersysteem verandert.

Oppervlaktewater

Er is in de huidige situatie geen sprake van oppervlaktewater in het plangebied. Naar aanleiding van dit plan zal geen extra oppervlaktewater (in verbinding staand met het oppervlaktewatersysteem) gecreëerd worden. Ook zal er niet geloosd worden op het oppervlaktewater.

Door de hoge duurzaamheidsklasse (GPR=8) van het gebouw wordt geen gebruik gemaakt van uitlogende bouwmaterialen en chemische bestrijdingsmiddelen. Voor het project wordt in de omringende straten een gescheiden rioolstelsel aangelegd waarin het hemelwater op de straat wordt geïnfiltreerd onder de straat. Daardoor heeft het plan geen nadelige gevolgen voor de oppervlaktewaterkwaliteit.

Het plan veroorzaakt geen nadelige gevolgen voor of door het oppervlaktewatersysteem in de omgeving.

Natuur

Binnen en nabij het plangebied komt geen waterafhankelijke natuur voor.

DWA en RWA

Het huidige rioolstelsel is een gemengd stelsel daterend uit de eindjaren 60 van de vorige eeuw. Het hemelwater binnen het plangebied zal niet afgevoerd worden naar de riolering. Hiervoor is de Beslisboom hemelwaterafvoer -opgesteld door Tauw- gehanteerd. Het zal:

  • hergebruikt worden in grijswatercircuit;
  • binnen het plangebied worden geïnfiltreerd.

Door de hoge duurzaamheidsklasse (GPR=8) wordt voorkomen dat het te infiltreren hemelwater het grond- en/of oppervlaktewater verontreinigt. In het NBW is afgesproken dat wateroverlast (door inundatie oppervlaktewater) slechts 1x per 100 jaar mag voorkomen. Met deze inundatieafspraken als richtlijn zal door gebruik van 'grijswater', infiltratie van hemelwater (dak, schoolplein en wegen) in een infiltratierioolsysteem een 'eens-per-100-jaar-gebeurtenis' (richtlijn:72 mm) geborgen worden binnen het plangebied (zonder de landelijke lozingsnorm te overschrijden).

Vanwege het feit dat:

  • er al twee scholen en een sportzaal op de locatie waren gevestigd;
  • het hemelwater van deze gebouwen, pleinen en deels van de wegen van het rioolsysteem wordt afgekoppeld;
  • er sprake is van een beperkte toevoeging van het aantal inwonerequivalenten, volgt dat het rioolstelsel en de RWZI voldoende groot zijn voor aansluiting van de uit dit plan voortkomende afvoer. Feitelijk zal er sprake zijn van een vermindering.

De uitbreiding is niet voorzien en betrokken in GPR / OAS, daarom wordt er lokaal een gescheiden systeem aangelegd.

Procedures

Doordat dit plan:

  • buiten Keurzones valt;
  • geen HEN-water inclusief beschermingszone betreft;
  • niet meer dan de landelijke afvoernorm geloosd gaat worden op oppervlaktewater;
  • buiten de zoekgebieden voor waterberging valt;
  • geen landgoed, nieuwe weg(en), spoorlijn(en), Tracéwet, damwand(en), scherm(en), ontgrondingen et cetera betreft, maar wel 2 keer zoveel dan de toegestane 1.500 m2aan verhard oppervlak toevoegt (± 3.000 m2), valt het formeel niet onder de 'postzegelplannen', zoals Waterschap Veluwe die vanuit het oogpunt van de watertoets heeft gedefinieerd. Dit betekent dat voor dit plan formeel niet het 'standaard wateradvies' geldt.

Aangezien:

  • het vigerende bestemmingsplan de huidige toevoeging van 3.000 m2 verhard oppervlak al zondermeer toelaat;
  • er 1.200 m2 openbare weg vervalt (potentiële vervuilingsbron);
  • het dakhemelwater nu via het gemengde rioolstelsel wordt afgevoerd;
  • het overige hemelwater van trottoirs en straten met een oppervlakte van ± 4.000 m2 nu grotendeels ook in het gemengde rioolstelsel wordt afgevoerd;
  • dat straks niet meer het geval zal zijn;

wordt dit plan per saldo toch als postzegelplan aangemerkt.

Aangezien het plan zich binnen stedelijk gebied bevindt, zal het zoals afgesproken niet formeel in het Bro-overleg aan Waterschap Veluwe worden voorgelegd.

Eventueel benodigde vergunningen worden niet met deze waterparagraaf geregeld en zullen via daarvoor bedoelde procedures verkregen moeten worden.