Plan: | Heerde Dorp, Brede School Heerde West |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0246.00000406-va01 |
In deze paragraaf is de inrichtingsvisie voor de Brede School beschreven. In bijlage 1 van deze toelichting is de bijbehorende kaart Stedenbouwkundige randvoorwaarden globale inrichtingsvisie opgenomen, die als leidraad dient voor de verdere uitwerking van de Brede School.
Uit functionele overwegingen en uit overwegingen van optimaal ruimtegebruik is in het ontwerp gestreefd naar een open, uitnodigend en samenhangend schoolgebouw met groene en kwaliteitvolle buitenruimtes. Om dat mogelijk te maken wordt een deel van de A. Lijphartlaan betrokken bij het schoolgebouw en de buitenruimtes. Hiernaast wordt gestreefd naar een optimale afstemming van binnen- en buitenruimtes, waarbij de Brede School als het ware op een groen, verkeersluw eiland, midden in de buurt wordt gerealiseerd; een 'eiland' dat voor de gehele buurt mogelijkheden geeft voor spelen en verblijven en daarmee ook de toekomstwaarde van het gehele gebied versterkt.
De Brede School wordt gezien als een zelfstandig gebouw, dat om die reden duidelijk een andere verschijningsvorm heeft dan de vrijstaande en halfvrijstaande woningen die er aan grenzen en er tegenover staan. Tegelijkertijd moet de school zich aanpassen aan zijn omgeving. Om niet een grote, 'platte doos' te krijgen met minimale buitenruimtes, wordt het schoolgebouw grotendeels in twee bouwlagen gerealiseerd. Door een groot deel van de oppervlakte op de tweede bouwlaag te realiseren, kan meer ruimte onbebouwd blijven en kan de omgeving met meer groen en meer speelruimte worden ingericht, wat zowel voor de school als voor de buurt meer kwaliteit geeft. Een bouwmassa in twee lagen geeft voorts mogelijkheden voor geleding in het verticale vlak.
Het aanpassen aan de omgeving zit - behalve het voorkomen van te grote bouwmassa’s - ook in het afstemmen van bouwhoogtes, -vormen en kleurstellingen. Bij de goothoogtes van de Brede School wordt aangesloten op de woningen erom heen: gevels op straatniveau mogen maximaal 1 meter hoger zijn dan de gevels van de woningen, om daarmee gelegenheid te bieden tot een geleed bouwvolume en een relatief open gebouw. Dit betekent dat in het gebied direct grenzend aan de wegen met een breedte van 5 meter, de hoogte van de Brede School niet meer dan 7 meter mag bedragen. Voor wat verder terugliggende bebouwing van het terrein is een maximum hoogte van 9 meter mogelijk. Wat betreft kleurstelling, sluit de Brede School aan op de kleurstellingen die gebruikelijk zijn in de wijk Schotkamp. Dat geldt ook voor de bouwvormen, zodat niet een heel uitbundig gebouw ontstaat. Met al deze randvoorden schikt het gebouw van de Brede School zich optimaal naar de buurt, terwijl toch nadrukkelijk een eigen identiteit wordt gecreëerd. Het hoofdgebouw van de Brede School is georienteerd op de Rhijnsburglaan.
Gezien de omvang van de school is er veel schoolpleinruimte nodig. Tenminste een deel van deze ruimte wordt zodanig gesitueerd dat deze ook beschikbaar gemaakt kan worden voor de buurt. Dit plein kent een open omheining. Alle schoolpleinen, en ook het parkeren, krijgen zoveel mogelijk een groene aankleding. Ook de bestaande laanstructuren worden versterkt. Aan de zijde van de Rhijnsburglaan en de Pagenberg en rondom de parkeerplaatsen worden blokhagen geplaatst. Enerzijds om daarmee een groene aankleding te bewerkstellingen, anderzijds om de parkeerplaatsen deels te onttrekken aan het zicht. Door de brede hagen langs De Pagenberg en de Rhijnsburglaan wordt bevorderd dat het langsparken op die plaatsen onaantrekkelijk wordt. De bestaande laanstructuren worden versterkt door het bijplaatsen van bomen in deze laanstructuur.
De buitenruimte rondom de school krijgt een volledig ander aanzien. Belangrijkste wijziging is het creëren van een schoolzone met een kleinschalige, erfachtige en daarmee verkeersveilige inrichting. Het doorgaande karakter van de Rhijnsburglaan wordt aangepast door het profiel van circa 8,00 meter terug te brengen naar 5,00 meter. Ook het profiel van de Pagenberg wordt versmald tot 5,00 meter. Rondom de school komen voetpaden en rijbaan op eenzelfde niveau en wordt in kleur en materiaal eenheid gezocht. Hiermee ontstaat niet alleen een veilige schoolomgeving, maar wordt ook bijgedragen aan de kwaliteit van de openbare ruimte in het algemeen.
Het parkeren rondom de school wordt sterk gestructureerd. Parkeren voor ouders kan plaatsvinden in een speciaal voor dat doel aan te leggen parkeerterrein direct naast de school met een capaciteit van 45 à 50 plaatsen. Hierdoor ondervinden kinderen die naar de school komen fietsen of lopen geen hinder en onveiligheid van de parkerende voertuigen. Dit parkeerterrein wordt ontsloten via de Rhijnsburglaan omdat de meeste voertuigen via die weg rijden. Er wordt geen doorsteek naar De Pagenberg gemaakt, om te voorkomen dat een doorgaande sluiproute ontstaat.
Daarnaast worden aan de woningzijde van de Pagenberg en Rhijnburglaan enige parkeerplaatsen naast de rijbaan gerealiseerd. Parkeren aan de schoolzijde van de Pagenberg en Rhijnburglaan wordt onaantrekkelijk gemaakt: door het aanbrengen van brede blokhagen aldaar wordt uit- en instappen hier onmogelijk. Voor het onderwijzend personeel wordt een apart parkeerterrein aangelegd, met een capaciteit van 13 à 15 plaatsen. In totaliteit worden aldus ruim 80 parkeerplaatsen gerealiseerd.
Aanvullend op de aan te leggen parkeerplaatsen wordt aan de Rhijnsburglaan ook een zoen&zoef-strook aangelegd. Op deze strook - die buiten de rijbaan ligt - kunnen voor de aanvangsuren van school, ouders hun kind(eren) uit de auto laten stappen om vervolgens direct weer door te rijden. De strook is dus niet bedoeld voor parkeren. Nadat de school is aangevangen, maakt de strook onderdeel uit van het schoolplein en kunnen auto's er geen gebruik meer van maken.
Het fietsverkeer van en naar de school vindt plaats via het bestaande wegennet. Na het aanbrengen van snelheidsremmende maatregelen op enkele plaatsen, zal de gehele buurt als 30 km-zone worden aangewezen. Dit bevordert de veiligheid van de fietsers. Ter plaatse van de brede school bestaat een de noordzijde de mogelijkheid voor (doorgaande) fietsers om van de Pagenberg via het plein naar de Rhijnsburglaan te fietsen vice versa. Deze route kan door fietsers uit de Zuppeld ook gebruikt worden als route naar het centrum. Deze verbinding vervangt daarmee functie van de A. Lijphartlaan, die komt te vervallen.