Plan: | Heerde Dorp, Brede School Heerde West |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0246.00000406-va01 |
Hoe de provincie Gelderland de ruimte wil verdelen en gebruiken, staat in de algemene structuurvisie ruimtelijke ordening, voorheen het Streekplan Gelderland 2005. In de structuurvisie wordt het motto van de Nota Ruimte 'decentraal wat kan, centraal wat moet' vertaald naar het provinciale niveau 'lokaal wat kan, provinciaal wat moet'. Hoofddoel van het provinciale ruimtelijke beleid is het scheppen van ruimte voor de verschillende ruimtevragende functies op het beperkte oppervlak. Bundelingsbeleid is een centraal uitgangspunt voor de wijze waarop in het Gelders ruimtelijk beleid wordt omgegaan met verstedelijking. Met betrekking tot de ontwikkeling van een brede school heeft bundeling in Gelderland tot doel:
Aanbod en vraag in het voorzieningenpatroon verandert voortdurend. Voorbeelden zijn de verschuivende vraag op het gebied van zorg (kleinschalige verpleegunits in de wijk) en voorzieningen op het gebied van welzijn, cultuur, recreatie, sport, onderwijs en kunst. Voorkomen moet worden dat de sociaal-culturele kwaliteit van de leefomgeving onder een bepaald minimum zakt. Met andere vormen van bundeling, bijvoorbeeld op basis van bereikbaarheid in netwerken, kan dit worden voorkomen. Sprekende voorbeelden hiervan zijn scholen.
Het voorzieningenaanbod in een stad of dorp moet zo goed mogelijk aansluiten bij de behoeften van de bewoners, die immers tegelijk de beoogde gebruikers ervan zijn. Dit betekent bijvoorbeeld dat het aanbod van accommodaties van scholen moet passen bij de vraag van mensen in de betreffende stedelijke kern. Gelet op de ontgroening/vergrijzing, die zich de komende decennia overal in sterke mate zal voordoen, is het vooral wenselijk dat gemeenten investeren in multifunctionele gemeenschapsvoorzieningen zoals een brede scholen en een Kulturhus.
Door het bundelen van meerdere kindgerichte functies op één locatie en gezamenlijk huisvesten kan het onderwijs in Heerde beter voorzien in de toekomstige basisonderwijs- en zorgvraag.
Met een ruimtelijke verordening stellen Provinciale Staten regels vast over de inhoud, toelichting of onderbouwing van bestemmingsplannen. Gedeputeerde Staten stelden op 15 december 2010 de Ruimtelijke Verordening Gelderland vast, die op 22 januari 2011 in werking is getreden.
De provincie richt zich met de omgevingsverordening op onderwerpen die van provinciaal belang zijn, zoals verstedelijking, natuur, nationale landschappen, water en glastuinbouw. Gemeenten krijgen op sommige terreinen meer beleidsvrijheid, terwijl ze op andere gebieden te maken krijgen met strikte provinciale richtlijnen.
De regels in de verordening kunnen betrekking hebben op het hele provinciale grondgebied, delen of gebiedsgerichte thema's. Gemeenten moeten binnen een bepaalde termijn hun bestemmingsplan op deze regels afstemmen. De voorschriften in de ruimtelijke verordening zijn gebaseerd op de provinciale structuurvisie (voorheen Streekplan Gelderland 2005).
De planlocatie ligt binnen bestaand stedelijk gebied waar nieuwe bebouwing is toegestaan. Conclusie is dat dit plan past binnen het beleid van de provinciale Verordening Gelderland.