direct naar inhoud van 4.6 Milieuzonering
Plan: Gemeente Heerde, bestemmingsplan Agrarisch Gebied 67e herziening (Kasteelweg 1)
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0246.00000856-on01

4.6 Milieuzonering

4.6.1 Algemeen

Zowel de ruimtelijke ordening als het milieubeleid stellen zich ten doel een goede kwaliteit van het leefmilieu te handhaven en te bevorderen. Dit gebeurt onder andere door milieuzonering. Onder milieuzonering verstaan we het aanbrengen van een voldoende ruimtelijke scheiding tussen milieubelastende bedrijven of inrichtingen enerzijds en milieugevoelige functies als wonen en recreëren anderzijds. De ruimtelijke scheiding bestaat doorgaans uit het aanhouden van een bepaalde afstand tussen milieubelastende en milieugevoelige functies. Die onderlinge afstand moet groter zijn naarmate de milieubelastende functie het milieu sterker belast. Milieuzonering heeft twee doelen:

  • het voorkomen of zoveel mogelijk beperken van hinder en gevaar bij woningen en andere gevoelige functies;
  • het bieden van voldoende zekerheid aan bedrijven dat zij hun activiteiten duurzaam onder aanvaardbare voorwaarden kunnen uitoefenen.

Voor het bepalen van de aan te houden afstanden wordt de VNG-uitgave 'Bedrijven en Milieuzonering' uit 2009 gehanteerd. Deze uitgave bevat een lijst, waarin voor een hele reeks van milieubelastende activiteiten (naar SBI-code gerangschikt) richtafstanden zijn gegeven ten opzichte van milieugevoelige functies. De lijst geeft richtafstanden voor de ruimtelijk relevante milieuaspecten geur, stof, geluid en gevaar. De grootste van de vier richtafstanden is bepalend voor de indeling van een milieubelastende activiteit in een milieucategorie en daarmee ook voor de uiteindelijke richtafstand. De richtafstandenlijst gaat uit van gemiddeld moderne bedrijven. Indien bekend is welke activiteiten concreet zullen worden uitgeoefend, kan gemotiveerd worden uitgegaan van de daadwerkelijk te verwachten milieubelasting, in plaats van de richtafstanden. De afstanden worden gemeten tussen enerzijds de grens van de bestemming die de milieubelastende functie(s) toelaat en anderzijds de uiterste situering van de gevel van een milieugevoelige functie die op grond van het bestemmingsplan mogelijk is.

Hoe gevoelig een gebied is voor milieubelastende activiteiten is mede afhankelijk van het omgevingstype. De richtafstanden van de richtafstandenlijst gelden ten opzichte van het omgevingstype "rustige woonwijk" dan wel "gemengd gebied".Uitgegaan kan worden van het omgevingstype "gemengd gebied".

afbeelding "i_NL.IMRO.0246.00000856-on01_0009.png"

Hiernaast gelden ten aanzien van bedrijven die onder de werkingssfeer van de Wet milieubeheer vallen, deze Wet en haar uitvoeringsbesluiten als toetsingskader voor de toegestane bedrijfshinder.

4.6.2 Onderzoeksresultaten milieuzonering
4.6.2.1 Toets aan "Bedrijven en milieuzonering"

Aan de hand van vorenstaande regeling is onderzoek verricht naar de feitelijke situatie.

De feitelijke situatie betreft de toevoeging van een burgerwoning op het perceel aan de Kasteelweg 1. Gebleken is dat burgerwoningen milieugevoelige objecten zijn.

In de omgeving van het plangebied liggen twee relevante bedrijven. Het gaat om Bolletje Heerde B.V. en Autobedrijf Berging Van Bennekom. Deze heeft een benzinestation met een LPG doorzet van < 1000 m³ per jaar. Beoordeeld is of de bedrijfsontwikkelingen worden beperkt door het realiseren van het bouwplan.

Bolletje Heerde B.V.

De handreiking "Bedrijven en milieuzonering" bevat richtafstanden tussen milieugevoelige objecten en bedrijven. Bolletje Heerde B.V. is aangemerkt als zijnde een "banket, biscuit- en koekfabriek" (categorie 3.2). Hiervoor geldt een grootste richtafstand van 100 meter.

De afstand tussen het bouwblok van Bolletje Heerde B.V. en de geplande woning is ongeveer 110 meter. Hiermee wordt voldaan aan de grootste richtafstand.

Behalve activiteiten binnen het bouwblok vinden ook activiteiten buiten het bouwblok van Bolletje Heerde B.V., op een kortere afstand dan 100 meter, plaats zoals verkeersbewegingen op het terrein en verkeersbewegingen van en naar het bedrijf. Er is een akoestisch onderzoek (rapportdatum 22-10-2009) uitgevoerd vanwege een aanvraag voor een nieuwe milieuvergunning voor Bolletje Heerde B.V. De geluidbelasting op de dichtstbij gelegen woningen, waaronder de bestaande woning aan de Kasteelweg 1, is in dit rapport beoordeeld. Aan de hand van de conclusies van het rapport zijn voorschriften aan de vergunning verbonden. Het bouwplan ligt verder van het bedrijf verwijderd dan de in het rapport beoordeelde woningen. Het bouwplan levert dan ook geen beperkingen op voor de vergunde geluidactiviteiten van het bedrijf.

Autobedrijf Berging Van Bennekom

Autobedrijf Berging van Bennekom heeft een benzinestation met een LPG doorzet van < 1000 m³ per jaar. Voor benzinestations met een dergelijke LPG doorzet geldt een grootste richtafstand van 50 meter De afstand tussen het LPG-vulpunt van de tankauto en de geplande woning is ongeveer 50 meter. Aan de richtafstand kan worden voldaan.

De beoordeling van het groepsrisico is reeds gemaakt in de risico-inventarisatie welke in paragraaf 4.5is behandeld. Deze inventarisatie is opgenomen in Bijlage 3 van deze toelichting.

Hier wordt geconcludeerd dat er geen bedrijven in de nabijheid zijn die, vanuit het oogpunt van milieuzonering en met inachtneming van het gestelde in de risico-inventarisatie, een belemmering vormen voor de in dit plan besloten ruimtelijke ontwikkeling.

4.6.2.2 Toets aan Wet milieubeheer

De nieuw te bouwen woning ligt op ruim voldoende afstand van geluidsproducerende functies van derden.

4.6.2.3 Toets aan Wet geurhinder en veehouderij

Van belang is dat door ontwikkelingen in het voorliggende plan geen belemmeringen ontstaan voor de omliggende (agrarische) bedrijven en de bedrijfsontwikkeling van deze bedrijven.

Voor inrichtingen met vee die onder het Besluit Landbouw vallen gelden vast aan te houden afstanden. Hier wordt niet gerekend met odeurbelastingen. De afstand tussen een veehouderij waar dieren worden gehouden van een diercategorie waarvoor niet bij ministeriële regeling een geuremissiefactor is vastgesteld, en een geurgevoelig object bedraagt:

  • a. ten minste 100 meter indien het geurgevoelige object binnen de bebouwde kom is gelegen, en
  • b. ten minste 50 meter indien het geurgevoelige object buiten de bebouwde kom is gelegen.

In de directe omgeving van het plangebied bevinden geen landbouwinrichtingen waarop het Besluit landbouw van toepassing is. Inrichtingen waarbij met odeurbelasting wordt gerekend, liggen zodanig ver weg dat de belasting van de woning onder de wettelijk norm van 3 odeureenheden blijft.

Dit houdt in dat er in principe een aanvaardbaar woon- en leefklimaat voor de nieuw te bouwen woningen gegarandeerd kan worden. Geconcludeerd wordt dan ook dat de voorgenomen ontwikkeling in overeenstemming is te achten met een goede ruimtelijke ordening.