direct naar inhoud van 4.3 Bodemkwaliteit
Plan: Gemeente Heerde, bestemmingsplan Agrarisch Gebied 67e herziening (Kasteelweg 1)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0246.00000856-va01

4.3 Bodemkwaliteit

4.3.1 Algemeen

Bij de vaststelling van een bestemmingsplan dient te worden bepaald of de aanwezige bodemkwaliteit past bij het toekomstige gebruik van die bodem en of deze optimaal op elkaar kunnen worden afgestemd. Om hierin inzicht te krijgen dient een bodemonderzoek te worden uitgevoerd.

Boluwa Ecosystems B.V. uit Hattem heeft een verkennend bodemonderzoek op de locatie aan de Kasteelweg 1 uitgevoerd. Dit onderzoek is opgenomen in Bijlage 2 bij deze toelichting. Voor de opzet van het onderzoek is uitgegaan van een onverdachte locatie op basis van de NEN 5740 norm.

Uitgevoerd zijn in totaal 8 boringen tot een variabele diepte van 0 tot 4.0 m-mv. Geanalyseerd zijn:

  • 1 grondmengmonsters bovengrond (0-0.5 m);
  • 1 grondmengmonster ondergrond (0,5 -2 m);
  • 1 grondwatermonster uit de peilbuis bij boring 1.

4.3.2 Bevindingen

Op basis van de resultaten van het onderzoek kan geconcludeerd worden, dat er in de bovengrond van MMI een licht (> achtergrondwaarde) verhoogd gehalte PAK (10/VROM) is aangetoond. De lichte verhoging met PAK (10-VROM) kan te maken hebben met menselijke activiteiten op de locatie. De gemeten gehalten zijn niet ongewoon voor plaatsen waar mensen wonen en/of werken. Vroeger was het heel gewoon om de asla in de tuin te legen of vuurtje te stoken om afval te verbranden.

In de ondergrond van MM2 is een licht (>achtergrondwaarde) verhoogd gehalte PCB (som7) aangetoond. De getoetste waarde betreft echter de rapportage grens van het laboratorium. In het schrijven van SIKB d.d. 30-12-2008 staat:

Indien alle individuele waarden als onderdeel van de berekende waarde het resultaat "< vereiste rapportagegrens AS 3000" dan wel "< vereiste aantoonbaarheidsgrens AP04" hebben, mag de beoordelaar ervan uit gaan dat de kwaliteit van de grond, baggerspecie, bdeom of bodem onder oppervlaktewater voldoet aan de van toepassing zijnde normen uit de Regeling bodemkwaliteit.

Op basis hiervan mag worden gesteld dat er geen verontreinigingen met PCB's zijn vastgetseld

In het grondwater zijn licht (> streefwaarde) verhoogde gehalten barium en dichloorethenen (som cis+trans) aangetoond.

Het aangetroffen verhoogde gehalte barium is waarschijnlijk van natuurlijke oorsprong. Zware metalen kunnen van nature in de ondergrond aanwezig zijn. In de loop der jaren zijn deze metalen uitgespeld naar het grondwater.
De resultaten van het onderzoek laten tevens zien dat het gehalte dichloorethenen (som cis+trans) de streefwaarde overschrijdt, echter de getoetste waarde betreft de rapportage grens van het laboratorium. In het schrijven van SIKB d.d. 30-12-2008 staat:

Indien alle individuele waarden als onderdeel van de berekende waarde het resultaat "< vereiste rapportagegrens AS 3000" dan wel "< vereiste aantoonbaarheidsgrens AP04" hebben, mag de beoordelaar ervan uit gaan dat de kwaliteit van voldoet aan de van toepassing zijnde normen uit de Regeling bodemkwaliteit.

Op basis hiervan mag worden gesteld dat er geen verontreinigingen met dichloorethenen (som cis +trans) zijn vastgesteld.

4.3.3 Conclusie

De resultaten van dit verkennend bodemonderzoek geven geen milieuhygiënische belemmeringen voor de eventuele bouwplannen op het betreffende perceel.

Op basis van de onderzoeksresultaten wordt de hypothese, dat er wordt uitgegaan van een onverdachte locatie, verworpen.

Volgens het toetsingskader uit de circulaire bodemsanering 2009, gedateerd 7 april 2009, behoeft op de betreffende locatie geen nader onderzoek plaats te vinden, aangezien geen van de gemeten gehalten zich boven het gemiddelde van 1/2 {S+I} bevindt.

Hergebruik van eventueel bij graafwerkzaamheden vrijkomende grond op het eigen terrein is zondermeer toegestaan.