Plan: | Veesser Enkweg 1 te Veessen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0246.304HVVVEESSERENKW1-VA01 |
Aan de Veesser Enkweg 1 te Veessen (gemeente Heerde) zullen twee vrijstaande woningen worden gerealiseerd. Momenteel staat op het perceel een woning die grotendeels door brand is verwoest; deze wordt voorafgaand aan de realisatie gesloopt. De voorgenomen ontwikkeling past niet in het bestemmingsplan, waardoor een partiƫle herziening van het bestaande bestemmingsplan noodzakelijk is.
Omdat bij de toekomstige bouw- en sloopwerkzaamheden eventueel in de bodem aanwezige archeologische resten beschadigd kunnen raken of zelfs vernietigd kunnen worden, is een archeologisch onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek bestaat uit een bureauonderzoek, gevolgd door een inventariserend veldonderzoek door middel van boringen. De resultaten van het onderzoek zijn beschreven in een rapport (Archeologische Rapporten Oranjewoud 2011/25, Bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van karterende boringen aan de Veesser Enkweg 1 te Veessen, gemeente Heerde, projectnr. 238908 revisie 00, 28 februari 2011). Dit rapport is als bijlage 2 bijgevoegd.
Onderstaand wordt het resultaat van het onderzoek kort samengevat.
Vanwege de ligging van het plangebied op een oeverwal van de IJssel is in het plangebied sprake van een hoge archeologische verwachting. Op basis van het advies van de regioarcheoloog is voorafgaand aan de realisatie van de twee woningen een archeologisch bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek uitgevoerd. In het plangebied konden vindplaatsen worden aangetroffen uit de periode neolithicum tot en met de Romeinse tijd en de middeleeuwen tot en met de nieuwe tijd.
Binnen het plangebied is een karterend booronderzoek uitgevoerd. Dit booronderzoek heeft uitgewezen dat de bodemopbouw in het plangebied bestaat uit een vorstvaaggrond waaronder een vermengde laag aanwezig is, op de C-horizont. Bij inspectie van de boorkernen zijn geen archeologische indicatoren aangetroffen. Er is dan ook geen reden om te vermoeden dat er binnen het plangebied een vindplaats aanwezig is.
Op grond van het ontbreken van aanwijzingen voor de aanwezigheid van vindplaatsen wordt geen nader archeologisch onderzoek aanbevolen in het plangebied. De archeologische verwachtingswaarde van het plangebied kan derhalve worden bijgesteld naar laag. Dit ter beoordeling aan het bevoegd gezag, in deze de gemeente Heerde.
Cultuurhistorische waarde
De Monumentenwet beschermt cultuurhistorisch belangrijke gebouwen. De bestaande woning en gebouwen op het perceel zijn niet aangewezen als rijks- of gemeentelijk monument. Ook komt de bebouwing niet voor op de Iijst van het Monumenten Inventarisatie Project (MIP), of is het door de gemeente aangewezen als markant pand. Aan de woning en bijbehorende gebouwen kan geen cultuurhistorische waarde worden toegekend. Wel heeft de kern Veessen als geheel en de omgeving een hoge cultuurhistorische waarde toegekend gekregen op de cultuurhistorische waardenkaart van de provincie Gelderland.
Kenmerkend voor Veessen is de boogvormige of lusvormige lintbebouwing van de Kerkstraat die begint en eindigt bij de IJsseIdIjk. Het bedoelde perceel sluit aan op deze Kerkstraat. Daarnaast is ook de huidige bebouwing kenmerkend dicht op de weg gesitueerd. Daarom is aandacht voor de stedenbouwkundige situering van de toekomstige woningen van belang. Aan zowel de woning als de bijbehorende gebouwen kan geen specifieke cultuurhistorische waarde worden toegekend, waarmee bij met de bouwplannen rekening moet worden gehouden. Wel moeten de stedenbouwkundige uitgangspunten rekening houden met de karakteristieke dorpsopbouw van Veessen. In de regels zijn daarom eisen gesteld aan de nokrichting van de woningen en de kapvorm en de situering van de woningen op de kavel. Op deze wijze is het cultuurhistorisch belang voldoende beschermd.