direct naar inhoud van 5.3 Juridische planopzet
Plan: Buitengebied West, 1e herziening (De Steeg tussen 8 en 10 te Wapenveld)
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0246.801BUWH02STEEG810-ON01

5.3 Juridische planopzet

Het juridisch bindend gedeelte van het bestemmingsplan bestaat uit de regels en bijbehorend GML-bestand waarin de geometrisch bepaalde planobjecten zijn vervat. Het GML-bestand en de regels dienen in samenhang te worden bekeken.

De regels zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken:

1. Inleidende regels;

2. Bestemmingsregels;

3. Algemene regels;

4. Overgangs- en slotregels.

In de navolgende paragraaf worden de regels per hoofdstuk toegelicht. Aangezien in de voorgaande hoofdstukken de keuzen om te komen tot bepaalde bestemmingen en regels uitvoerig zijn beschreven, wordt onderstaand volstaan met (enkel) de juridische toelichting op de regels.

5.3.1 Inleidende regels

Hoofdstuk 1 bevat de inleidende regels. Deze regels gelden voor het gehele plangebied.

5.3.2 Begrippen

Dit artikel bevat de definities van de in de regels gebruikte begrippen, waarmee een eenduidige interpretatie van deze begrippen is vastgelegd. Voor onderhavig bestemmingsplan geldt dat het bestemmingsvlak "Wonen" gelijk is aan het bouwvlak. Dit is in overeenstemming met de systematiek van het bestemmingsplan "Buitengebied West".

5.3.3 Wijze van meten

De "wijze van meten" geeft onder meer regels waar mag worden gebouwd en hoe voorkomende eisen betreffende de maatvoering begrepen moeten worden.

5.3.4 Bestemmingsregels

Hoofdstuk 2 van de regels bevat de juridische vertaling van de bestemmingen die voorkomen in het plangebied. Op de verbeelding zijn de bestemmingen voor het plangebied aangegeven. In de regels is onder andere aangegeven welk gebruik is toegestaan, wat er gebouwd mag worden en wat verboden is. Hieronder worden de verschillende regels toegelicht.

Artikel 3 Wonen: De voor Wonen aangewezen gronden zijn met name bestemd voor wonen, aan-huis-gebonden beroepen, rustpunten ten behoeve van dagrecreanten en agrarische hobbybedrijven.

De bebouwingsregels voor gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn in de planregels bij deze bestemming opgenomen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen hoofdgebouwen (woonhuizen) en bijbehorende bouwwerken. Het bevoegd gezag is bevoegd onder voorwaarden af te wijken van de bouw- en gebruiksregels. Hierdoor wordt de flexibiliteit van het plan vergroot.

Het bevoegd gezag kan nadere eisen stellen aan de plaats en afmeting van de bebouwing ten behoeve van onder meer bebouwingsconcentratie en het landschappelijke karakter van het gebied. De redenen om nadere eisen te stellen zijn expliciet vermeld in de regels.

In de regels is een voorwaardelijke verplichting opgenomen. Deze verplichting leidt ertoe dat indien gronden in gebruik worden genomen conform de bestemming tevens sprake dient te zijn van een goede landschappelijk inpassing.

Artikel 4 Waarde - Middelhoge archeologische verwachting: De voor Waarde - Middelhoge archeologische verwachting aangewezen gronden zijn behalve voor de bestemming Wonen, mede bestemd voor het behoud, de bescherming en/of het herstel van de voorkomende archeologische waarden.

In de regels is bepaald dat het bouwen van een bouwwerk groter dan 1.000 m² in beginsel uitsluitend is toegestaan indien uit een rapport blijkt dat de archeologische waarden van de gronden waarop de aanvraag betrekking heeft, naar het oordeel van het bevoegd gezag in voldoende mate zijn vastgesteld.

Voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, en werkzaamheden geldt in de meeste gevallen dat een omgevingsvergunning benodigd is.

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd de dubbelbestemming Waarde - Hoge archeologische verwachting geheel of gedeeltelijk te doen vervallen, indien is aangetoond dat op de betrokken gronden geen archeologische waarden (meer) aanwezig zijn dan wel er niet langer archeologische begeleiding of zorg nodig is (wijzigingsbevoegdheid).

5.3.5 Algemene regels

Hoofdstuk 3 bevat de algemene regels. Deze gelden voor het gehele plangebied.

Artikel 5 Antidubbeltelregel: De anti-dubbeltelregel is opgenomen om ervoor te zorgen dat grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is of alsnog kan worden gegeven, bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing wordt gelaten.

Artikel 6 Algemene bouwregels: Dit artikel regelt enkele algemene aspecten met betrekking het bouwen.

Artikel 7 Algemene gebruiksregels: Dit artikel regelt enkele algemene aspecten met betrekking tot het gebruik van gronden.

Artikel 8 Algemene afwijkingsregels: Door middel van de algemene afwijkingsbevoegdheid kan het bevoegd gezag afwijken van de bestemmingsplanregels voor onder andere geringe overschrijding van bepaalde bouwvoorschriften, bouwwerken van openbaar nut enzovoort. Deze bevoegdheid vergroot de flexibiliteit van het plan.

Artikel 9 Algemene wijzigingsregels: In dit artikel is aangegeven om welke reden het bevoegd gezag de bestemming kan wijzigen. Het betreft algemene wijzigingen en een wijzigingsbevoegdheid met betrekking tot wonen en woningsplitsing

Artikel 10 Algemene procedureregels: In dit artikel is de procedure beschreven die gevolgd moet worden bij het stellen van nadere eisen.

5.3.6 Overgangs- en slotregels

Hoofdstuk 4 bevat de overgangs- en slotregels.

Artikel 11 Overgangsrecht: Dit artikel regelt ten aanzien van bouwen en gebruik dat bestaande bouwwerken of bestaand gebruik dat afwijkt van het plan, onder voorwaarden mag worden voortgezet.

Artikel 12 Slotregel: In dit artikel staat de naam van het bestemmingsplan.