direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Bestemmingsplan Heerde-Dorp, 3e herziening (Terpweg 4)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0246.00000403-va01

3.3 Gemeentelijk beleid

Het beleid van de gemeente Heerde is vastgelegd in diverse beleidsstukken. In dit geval zijn de belangrijkste beleidsstukken de 'Welstandsnota gemeente Heerde' en de 'Visie Wonen en Werken'.

3.3.1 Welstandsnota gemeente Heerde

Het welstandsbeleid van de gemeente Heerde is beschreven in de 'Welstandsnota gemeente Heerde'. De gemeenteraad van Heerde heeft de welstandsnota op 24 mei 2004 vastgesteld. De welstandsnota kent een gebiedsopdeling. Aan elk deelgebied is een welstandsniveau toegekend. Er wordt onderscheid gemaakt in vier welstandsniveau's, te weten:

  • Welstandsniveau 1, Zware toetsing;
  • Welstandsniveau 2, Reguliere toetsing;
  • Welstandsniveau 3, Soepele toetsing;
  • Welstandniveau 4, Welstandsvrij.

Het plangebied is aangewezen als een welstandsvrij gebied. In deze gebieden wordt een preventieve welstandsbeoordeling overbodig geacht.

3.3.2 Visie wonen en werken

De gemeenteraad heeft op 27 juni 2005 de Visie wonen en werken vastgesteld. De visie vormt een belangrijke basis voor vast te stellen bestemmingsplannen. Het uitgangspunt is om het bestaande stedelijk gebied optimaal te benutten voor het wonen. Het begrip wonen ziet in dit verband niet alleen op woningen, maar ook op de stedelijke voorzieningen en groen. In het algemeen kan worden gesteld dat nieuwbouw enkel mogelijk is door herstructurering. Incidenteel is het mogelijk om verdichting te laten plaatsvinden. Dit mag echter niet ten koste gaan van het openbaar groen.

3.3.3 Toetsing van het initiatief aan de gemeentelijke uitgangspunten

Het plangebied is in overeenstemming met het beleid verwoord in de 'Visie wonen en werken'. De verdichting gaat niet ten koste van enig openbaar groen aangezien het een particulier initiatief is waar geen gemeentegronden mee gemoeid zijn. Het plangebied valt binnen een welstandsvrij gebied. Het bouwvoornemen is in overeenstemming met de gemeentelijke uitgangspunten.