Plan: | Heerde Dorp, Brede School Heerde West |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0246.00000406-on01 |
Om in te spelen op maatschappelijke en economische ontwikkelingen heeft de gemeente Heerde de Visie Heerde 2025 op 13 juli 2009 vastgesteld.
De toekomstvisie is een kader, een kapstok waaraan het toekomstige gemeentelijke beleid gekoppeld wordt en vormt de basis voor de ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkelingen. De visie richt zich op de bij de ontwikkeling van de gemeente betrokken partijen, zoals de provincie, de buurgemeenten, Kamer van Koophandel, waterschap, landbouworganisaties, marktpartijen, midden- en kleinbedrijf, woningstichtingen, onderwijs, maatschappelijke organisaties. De visie heeft een thematische en een gebiedgerichte opzet voor de toekomst van Heerde. Voor de ontwikkeling van de brede school zijn de volgende thema's van belang:
Thematische invulling
Toename individuele verantwoordelijkheid: perspectief bieden
Kinderen en de jongeren van nu moet het perspectief geboden worden om 'de toekomst aan te kunnen'. De gemeente stimuleert in onderlinge samenwerking met partijen de optimale de ontwikkelingskansen van kinderen (0 tot 12 jaar). Dat betekent meer samenwerking en samenhang in het kader van het onderwijs, het jeugdbeleid en het welzijn, jeugdzorg, sport en cultuur. Dit kan rond basisscholen worden georganiseerd.
De gemeente brengt functies, zoals recreatie, onderwijs, kinderopvang, educatie, zorg, etc. bij elkaar in 'kruispunten'. Dit kunnen multifunctionele accommodaties zijn, maar ook andere vormen of locaties van samengevoegde functies. Kruispunten zijn dynamische punten waar ruimte is voor ontwikkelingen en kruisbestuiving.
Duurzaamheid
De gemeente Heerde stimuleert klimaatneutrale ontwikkelingen en dat vraagt om een integrale aanpak.
Bij klimaatbeleid gaat het om het terugdringen van broeikasgassen, het beperken van het gebruik van energie en het bevorderen van de inzet van duurzame energie. Dit betekent dat bij bouwprojecten en renovatieprojecten kansen voor duurzaam bouwen, duurzame woon- werk- leer landschappen en duurzame energieopwekking worden benut. Duurzame energieopwekking krijgt vorm door een bijdrage te leveren aan deze vorm van energieopwekking. Hierbij staan verschillende mogelijkheden open. Gedacht kan worden aan windenergie, het toepassen van zonne-energie, het realiseren van biomassaopwekking, het benutten van aardwarmte en restwarmte.
Het Heerde in de toekomst is letterlijk en figuurlijk veel groener. De gemeente stimuleert het spaarzaam omgaan met materialen en ruimte, hergebruik en kleine kringlopen stimuleren en het ontwikkelen van slimme, decentrale, duurzaamheidsystemen. De klimaatverandering en het perspectief van duurzaamheid maken dat juist in Heerde ruimte is voor de betekenis van water en groen. Het zijn niet alleen de dragers van de identiteit en ruimtelijke kwaliteit, maar ook de regulatie voor een gezond en vitaal klimaat. Het vergroenen van daken en blinde muren van huizen, werkomgevingen en het integreren van gebouwen in het landschap zijn voorbeelden van kosteneffectieve win-winoplossingen. Het groen houdt regenwater vast, isoleert het gebouw draagt bij aan het in stand houden en vergroten van de biodiversiteit, ziet er voor omwonenden mooier uit en verbetert de luchtkwaliteit en het microklimaat.
In paragraaf 4.3.4 wordt het klimaat- en duurzaamheidsbeleid van de gemeente Heerde uiteengezet.
Gebiedsgerichte invulling
Nieuwe zakelijkheid en gezondheid
De grootste dynamiek binnen de gemeente Heerde vindt plaats in de strook van Heerde tot Wapenveld: de zone van de nieuwe zakelijkheid en gezondheid. De Brede School maakt deel uit van deze zone. Deze zone faciliteert de nieuwe economische dragers als kennis, onderwijs, financiële dienstverlening, informatica, ateliers om zo aanpasbaar te zijn aan de economische veranderlijkheid.
De dorpskernen worden opgewaardeerd. Het dorp Heerde is de smeltkroes waar recreatie, wonen en verbinding met de verschillende landschappen samenkomen. De kern biedt de optimale mix van functies. Samen met het (OV-) transferium is dit de plek van waaruit de gewenste tijdsbesteding wordt gestart: wonen, werken, recreëren, rust zoeken, educatie en beleving. Hier kan op een kwalitatief hoogwaardige manier inbreiding plaatsvinden, maar dit dient wel plaats te vinden met behoud van groene ruimtes. Inbreiding mag niet ten koste gaan van de groene leefomgeving.
Vanuit de kernen Heerde en Wapenveld wordt een zeer ruim opgezet innovatief leisure en wellnessgebied met onder meer sport en beleving opengelegd. Al naar gelang de economische dynamiek wordt in deze gebieden de combinatie geboden van wonen, werken en leren, waarbij mogelijkheden zijn voor kantoor aan huis, werkplaatsen, educatiecentra, etc. De sleutel hiertoe zit in het koppelen van innovatieve technologie en duurzaamheid aan ontwerpprincipes voor natuurlijker en gebouwde omgeving.
Naast deze zakelijke kant richt het middengebied van de gemeente Heerde zich ook op zorg en welzijn, passend bij de maat en schaal van de gemeente.
Conclusie
In de Brede School Heerde worden meerdere kindgerichte functies samengebracht in één gebouw, waarbij gestreefd wordt naar duurzaamheid. Daarmee past de ontwikkeling in de Toekomstvisie Heerde 2025.
De gemeenteraad van Heerde heeft op 24 mei 2004 het welstandsbeleid vastgesteld. Per 1 juli 2004 is de Welstandsnota gemeente Heerde van kracht. In deze nota is vastgelegd hoe het welstandstoezicht in de gemeente Heerde is geregeld. Tevens geeft deze nota uitgangspunten en criteria voor het welstandsoordeel.
Door het opstellen van welstandsbeleid kan de gemeente in alle openheid een effectief en inzichtelijk welstandstoezicht inrichten en opdrachtgevers en ontwerpers in een vroeg stadium informeren over de criteria die bij de welstandsbeoordeling een rol spelen.
Het onderhavige plan ligt in een gebied met welstandsniveau 4: vrije toetsing. In deze gebieden wordt een preventieve welstandsbeoordeling overbodig geacht.
Om beter in te kunnen springen op de huidige praktijk en ontwikkelingen is op 23 november 2009 door de raad van de gemeente Heerde de Nota sport- en sportaccommodatiebeleid vastgesteld.
De gemeente Heerde heeft de visie dat sport goed is voor de gezondheid en de maatschappelijke participatie bevordert. Iedere inwoner van onze gemeente moet kunnen sporten in georganiseerd dan wel ongeorganiseerd verband.
De doelstellingen van sportbeleid binnen onze gemeente zijn onder meer:
Ten aanzien van de gymlokalen aan de Schotkamp en de Roggeweg wordt de reguliere onderhoudsplanning niet gevolgd. Daar wordt, in afwachting van realisatie van de Brede School Heerde West, alleen het meest noodzakelijke onderhoud gepleegd. Dit betekent wel, dat de kwaliteit van de gebouwen snel achteruit gaat. Verder zijn deze gebouwen op dit moment niet rolstoelvriendelijk en eigenlijk gedateerd.
In de Nota sport- en sportaccommodatiebeleid wordt reeds rekening gehouden met de realisatie van een gymlokaal bij de Brede School Heerde West.
Op 30 november 2009 is het meerjarenprogramma klimaat- en duurzaamheid 2009-2012 van de gemeente Heerde vastgesteld. De gemeente Heerde neemt binnen de grenzen van de mogelijkheden haar verantwoordelijkheid ten aanzien van klimaat en duurzaamheid. De gemeente speelt daarbij een belangrijke rol en heeft vanzelfsprekend een voorbeeldfunctie.
Concrete kaders voor Heerde in de tijd zijn:
Speerpunten en thema's
De beoogde CO2-neutrale situatie in de gemeente is alleen te bereiken door forse energiebesparing en een aanzienlijke toename van de productie van duurzame energie.
De volumemaatregelen met betrekking tot energiebesparing voor de gemeente vooral liggen in de gebouwde omgeving en het bedrijfsleven.
Realisatie van de 2020-doelstelling (CO2-neutraliteit met de omvang van het energieverbruik van alle huishoudens in 2020; zie paragraaf 1.3) en verdergaande CO2-neutraliteit lijkt daarbij niet mogelijk zonder:
Onderdeel van de volumemaatregelen met betrekking tot de toename van duurzame energieproductie liggen naast enkele grootschalige maatregelen in het realiseren van kleinschalige duurzame energieopties. Zo is de 2020-doelstelling niet of nauwelijks te bereiken zonder realisatie van een grootschalige inzet op zonnecellen, zonneboilers en warmtepompen in de woningbouw en utiliteitsbouw.
Dit alles leidt daarmee tot een intensief meerjarenprogramma klimaat en duurzaamheid dat verder wordt uitgewerkt onder de voor de brede school relevante thema's 'eigen gebouwen, voorzieningen, wagenpark en inkoop' en 'utiliteitsgebouwen'.
Eigen gebouwen, voorzieningen, wagenpark en inkoop, nieuwbouw van gebouwen
Om bij nieuwbouw van een gemeentelijke gebouw of accommodatie daadwerkelijk een energiezuinig en duurzaam gebouw te realiseren, worden -voorzover niet al in algemene beleidnotities verwoord- de uitgangspunten vastgelegd èn wordt capaciteit beschikbaar gesteld (of op projectbasis ingehuurd) om hierop in de praktijk daadwerkelijk te sturen.
Utiliteitsgebouwen
Met als doel de energetische kwaliteit van nieuw te bouwen utiliteitsgebouwen te verbeteren, worden de uitgangspunten voor het realiseren van een verscherpte EPC in het bouwbeleid vastgelegd.
Met het oog op daadwerkelijke realisatie van energiebesparing worden zowel de EPC-berekeningen voor utiliteitsgebouwen als de daarin aangegeven maatregelen in de praktijk intensief gecontroleerd en wordt de handhaving(capaciteit) hierop afgestemd.
Verankering verscherpte EPC in beleid
Met als doel de energetische kwaliteit van nieuw te realiseren gebouwen te verbeteren wordt de nadrukkelijke wens tot het realiseren van een verscherpte EPC in beleid vastgelegd. Concreet zal voor elke nieuwbouwlocatie standaard een duurzaamheidparagraaf in het bestemmingsplan worden opgenomen waarin de concrete energieprestaties volgens de GPR-methode worden vastgelegd. GPR staat voor Gemeentelijke Prestatie Richtlijn: dit is een rekenmethode die duurzaamheid uitdrukt in een rapportcijfer. De gemeente Heerde heeft bepaald dat voor overheidsgebouwen een GPR-norm van 8 gehanteerd moet worden.