direct naar inhoud van 5.10 Stedenbouwkundige inpassing
Plan: Heerde Dorp, Brede School Heerde West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0246.00000406-va01

5.10 Stedenbouwkundige inpassing

Stedenbouwkundige visie

Naar een gebouw als de Brede School kan met het oog op de ruimtelijke kwaliteit in zijn algemeenheid op twee verschillende wijzen worden gekeken: het kan leiden tot een grote ruimtelijke kwaliteit, wanneer een fraai en opvallend gebouw wordt gerealiseerd, met bijzondere architectonische kwaliteiten. Maar ook een ingetogen gebouw, dat niet opvalt en zich als het ware schikt naar de buurt kan leiden tot ruimtelijke kwaliteit.

De bestaande kwaliteiten van de wijk Schotkamp liggen voor een belangrijk deel in de ruime opzet er van, het groene karakter van de Rhijnsburglaan (laanbeplanting) en het vriendelijke karakter van de buurt. De buurt is er het meest mee gediend als deze kwaliteiten niet worden aangetast. Voor het gebouw betekent dat een open, vriendelijke uitstraling met een bij de omgeving passende maatvoering en voor de openbare ruimte rond de school een ruime en groene opzet. Tegelijkertijd is de Brede School duidelijk een ander soort gebouw dan de omliggende woningen, met meerdere functies. Ook wordt de Brede School haast letterlijk en figuurlijk een middelpunt van de wijk. Dit afwijkende karakter en de centrale wijkfunctie mogen zeker in het gebouw tot uitdrukking worden gebracht, want ook ‘leesbaarheid’ en herkenbaarheid dragen bij aan ruimtelijke kwaliteit.

Het zijn aldus de volgende elementen die als basis voor de ruimtelijke visie moeten gelden:

  • een open uitstraling van het gebouw;
  • een bij de buurt passende maatvoering en
  • een groene en ruime opzet van de buitenruimtes rond de school.

Vorenstaande betekent dat voorkomen moet worden dat een 'grote, platte doos' wordt gerealiseerd. In de eerste plaats omdat een dergelijke bouwvorm geen enkele openheid kent en in de tweede plaats omdat daarmee onvoldoende mogelijkheden kunnen ontstaan voor een ruime en groene opzet van de buitenruimtes. Dit kan worden voorkomen door voor een deel in twee lagen te bouwen. Daarbij geldt wel als voorwaarde dat wordt aangesloten op de omliggende bouwhoogtes. Vanwege het feit dat de Brede School een gebouw is met een heel andere functie dan de woningen er om heen, is een beperkt hoogteverschil geen probleem. Sterker nog, enige hoogteverschil en ook een bouwkundig of architectonisch accent kunnen juist bijdragen aan de leesbaarheid en herkenbaarheid van het gebouw, en daarmee aan de ruimtelijke kwaliteit.

Openheid van het gebouw kan verkregen of versterkt worden door (enige) geleding toe te passen, in zowel het horizontale als verticale vlak. Daarbij gelden wat de hoogte betreft, de omliggende bouwhoogtes als referentie. Zeker wanden die vanuit de omliggende woningen en vanaf de straat direct zichtbaar of ervaarbaar zijn, moeten aansluiten wat betreft de (goot)hoogte. Vanwege het afwijkende karakter van het gebouw en de wens om geleding toe te staan, is een iets hogere goothoogte dan voor de woningen echter geen probleem. Want meer geleding kan juist leiden tot een opener en vriendelijker ogend gebouw.

Wat betreft de maximale bouwhoogte, moeten de bestaande nokhoogtes als referentie gelden. Een grotere bouwhoogte is vanuit een oogpunt van ruimtelijke kwaliteit niet gewenst. Wat betreft de ruimte rondom de school is het gewenst een groene en verkeersluwe situatie te realiseren. Dit betekent een versterking van de laanbeplanting en aanvulling van solitair groen. Om de buurt in voldoende mate te laten profiteren van de Brede School, dient tenminste één van de schoolpleinen ook voor de kinderen uit de buurt toegankelijk te zijn. Daarbij geldt op dit moment dat de verkeersfunctie van de Rhijnsburglaan als beperking. Het afwaarderen van de Rhijnsburglaan is daarmee een belangrijk element voor de visie op de buitenruimte. In hoofdstuk 4 is hier reeds nader op ingegaan.