direct naar inhoud van 4.2 Cultuurhistorie en Archeologie
Plan: Heerde-Dorp, herziening Vosbergerweg 28a
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0246.00000407-on01

4.2 Cultuurhistorie en Archeologie

Cultuurhistorische waarden

De Monumentenwet beschermt cultuurhistorisch belangrijke gebouwen. Er zijn op het perceel geen gebouwen met een monumentenstatus aanwezig. Op de provinciale cultuurhistorische atlas heeft het perceel geen waarde toegekend gekregen. Wel heeft een groot deel van de omgeving een hoge cultuurhistorische waarde toegekend gekregen vanwege de buitenplaats Vosbergen. Vanuit de provinciale doelstelling om historische landschappen te behouden en te versterken, worden historische buitenplaatsen betrokken bij de ruimtelijke planbegeleiding. Bouwen op het beoogde perceel heeft invloed op de omgeving. Met het landschapsontwikkelingsplan worden ook cultuurhistorische landschappelijke waarden op gemeentelijk niveau beschermd. Zoals hiervoor al is aangegeven is het realiseren van bebouwing niet in strijd met het bepaalde uit het gemeentelijk landschapsontwikkelingsplan dat recentelijk is vastgesteld.

Archeologie

In het geval van legalisatie van bebouwing is het uitvoeren van archeologisch onderzoek doelloos. Ten tijde van de vergunningverlening kende het perceel een lage archeologische verwachtingswaarde. Dit is nu niet meer het geval. Volgens de provinciale archeologische verwachtingskaart geldt er een hoge verwachtingswaarde voor het aantreffen van archeologische resten.

Uit de historische kaart uit 1947 (Afbeelding 4.2.1) is op te maken dat op de betreffende locatie bebouwing heeft gestaan. Zeer waarschijnlijk is de grond op deze locatie geroerd geweest. Gezien de huidige situatie, de vermoedelijke geroerde grond en het feit dat er met de legalisatie minimale uitbreidingsmogelijkheden worden mogelijk gemaakt heeft de regionaal archeoloog geen archeologisch onderzoek geadviseerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0246.00000407-on01_0008.png"

Afbeelding 4.2.1 Historische kaart 1947