direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Heerde-Dorp, herziening Vosbergerweg 28a
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0246.00000407-va02

3.4 Gemeentelijk beleid

Door de verschuiving is een gedeelte van de woning (de erker aan de oostzijde) gelegen in het buitengebied. De verschuiving wordt daarom getoetst aan zowel het beleid voor het stedelijk gebied als het landelijk gebied.

Beleid voor verschuiven van woningen in het stedelijk gebied

De gemeente kent geen concreet beleid voor het verschuiven van woningen. De uitgangspunten voor de situering van woningen zijn neergelegd in de recent vastgestelde bestemmingsplannen. In dit geval is dat het bestemmingsplan "Heerde-Dorp". Omdat de woning Vosbergerweg 28a buiten het bouwblok is gerealiseerd, is er strijd met het bestemmingsplan. Het plan kent geen vrijstellingsbepalingen om hier van af te wijken. Uitgangspunt is echter dat woningbouw in het stedelijk gebied aanvaardbaar is als er sprake is van een planologisch goede locatie. Dat er sprake is van een planologisch goede locatie is beoordeeld bij de oorspronkelijke bouwvergunning van de woning. Met een verschuiving binnen het stedelijk gebied wordt niet afgeweken van deze beoordeling.

Beleidsnotitie wonen in het landelijk gebied

Met de verschuiving is een gedeelte van de woning in het buitengebied komen te liggen. In de opgestelde beleidsnotitie "Wonen in het landelijk gebied" wordt nader ingegaan op de ontwikkelingsmogelijkheden van bestaande woningen en de realisatie van nieuwe woningen in het landelijk gebied. Algemeen uitgangspunt is dat de verbouw van woningen geschiedt met in acht name van de geldende eisen voor de verschijningsvorm vanuit het landschapsbeleid, monumentenbeleid en welstandsbeleid. De realisatie van de erker in het buitengebied is zo gezegd niet in strijd met het beleid als er rekening wordt gehouden met de aanwezige waarden.

Landschapsontwikkelingsplan

In het landschapsontwikkelingsplan zijn de gronden aangeduid als dekzandruggen en oude bouwlanden. Kenmerken voor de hogere zandgronden is de aanwezigheid van bebouwingslinten en een groot complex of collectief van bouwlanden bij het dorp.

Op enkele plaatsen (bijvoorbeeld ten noorden van Heerde) komt langs de randen van de dekzandruggen en oude bouwlanden ook nog een jongere overgangszone voor. Door een gebrek aan ruimte op de oude bouwlanden is hier vanaf de 18e eeuw een kleinschalige mix van individuele boerderijen, erfbeplantingen, bosjes, houtwallen, sprengen en akkertjes ontstaan. Deze gebieden zijn redelijke aantrekkelijk maar zijn plaatselijk ook sterk verrommeld.

Het landschappelijk beleid voor de dekzandruggen en oude bouwlanden richt zich op het behoud van de overgang tussen de dorpen en oude bouwlanden langs een netwerk van paden en wegen. Het is van belang om bij dorpsuitbreidingen ruime groene kavels afwisselend met weitjes, overhoekjes, doorzichten en veel verbindingen met het buitengebied te behouden en waar mogelijk te versterken. Bij kleinschalige uitbreidingen kan de samenhang tussen dorp en landschap behouden blijven door het netwerk van paden en wegen uit te breiden en in dat netwerk dorps te bouwen.

In de omgeving van de Vosbergerweg is het bovengenoemde kleinschalige karakter goed zichtbaar. Het beoogde plangebied en het daar tegenoverliggende perceel vormen een natuurlijke overgang van het bebouwde gebied naar de buitenplaats Vosbergen. Het is van landschappelijk belang deze overgang te behouden om de beleefbaarheid en het groene karakter van de buitenplaats te kunnen behouden. Als het beoogde plangebied bebouwd zou worden, worden daarmee de uitgangspunten uit het landschapsontwikkelingsplan genegeerd. De karakteristieke afwisseling van lintbebouwing door weitjes, doorzichten en overhoekjes wordt door bebouwing aangetast.

Gezien de ligging nabij de buitenplaats Vosbergen en de hoge (cultuurhistorisch) landschappelijke waarden is de afweging van het aspect landschap van belang. De erker is gesitueerd op een perceel dat onderdeel uitmaakte van het naastgelegen perceel. Dit is de enige én laatste groene open ruimte voor de buitenplaats Vosbergen en vormt daarmee een buffer tussen de kern en het buitengebied met hoge landschappelijke waarden. Het landschapsontwikkelingsplan verzet zich tegen bebouwing op deze percelen om zo de overgang naar het buitengebied in stand te houden.

Inmiddels is het gedeelte waarop de erker is gerealiseerd kadastraal afgesplitst van het grotere geheel. De ondergeschikte toevoeging van bebouwing in de vorm van een erker aan de rand van het perceel doet geen afbreuk aan de wens van openheid op het perceel. Met deze bebouwing kan nog steeds een groene en open overgang naar de buitenplaats Vosbergen behouden blijven. Er is dan ook geen strijd met de bepalingen uit het landschapsontwikkelingsplan.

Welstandsnota

Het oorspronkelijke plan voldeed bij de vergunningverlening aan de redelijke eisen van welstand.

Conclusie

De legalisatie van de verschuiving van de woning is in overeenstemming met het gemeentelijk beleid voor bestaande woningen in zowel het buitengebied als het bebouwde gebied.