direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Bos- en Natuurgebied (herziening tankstation Het Veen te Heerde)
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0246.00000858-on01

3.3 Gemeentelijk beleid

Het beleid van de gemeente Heerde is vastgelegd in diverse beleidsstukken. In dit geval zijn de belangrijkste beleidsstukken de 'Structuurvisie Landelijk gebied', de 'Beleidsnotitie wonen in het landelijk gebied', de 'Visie op het wonen en werken in de gemeente Heerde tot 2015 en de 'Welstandsnota'.

3.3.1 Structuurvisie Landelijk Gebied
3.3.1.1 Algemeen

In de Structuurvisie landelijk gebied is het beleid geformuleerd op het buitengebied van de gemeente Heerde. De 'Structuurvisie Landelijk gebied' is op 27 juni 2005 vastgesteld door de raad van de gemeente Heerde. De hoofddoelstelling van de visie is het bieden van de ruimtelijke kaders aan een vitaal en leefbaar platteland, waarin gebiedseigen functies tot hun recht komen en nieuwe ontwikkelingen mogelijk zijn. Dit alles binnen de randvoorwaarden van groen, rust en ruimte.

De bovenstaande hoofddoelstelling is vertaald in enkele subdoelstellingen. Deze doelstellingen bepalen welke kwaliteiten van het landelijk gebied behouden en/of verder ontwikkeld moeten worden. De subdoelstellingen zijn:

  • De kenmerkende landschapsstructuur versterken;
  • Ruimte bieden aan een duurzame landbouw;
  • Het versterken van de sociaal-economische positie van het landelijk gebied;
  • Behoud en ontwikkelen van natuurwaarden;
  • Recreatieve mogelijkheden benutten;
  • Geen 'verstedelijking' van het landelijk gebied;
  • Het behoud, herstel en benutten van cultuurhistorische kwaliteit.

Onderdeel van de structuurvisie is een structuurvisie kaart. Deze kaart kent zes deelgebieden te weten; platteland van de natuur, platteland van de verweving, platteland van de dynamiek, platteland van de landbouw, platteland van de dynamiek met accent landschap en platteland van de rivier. In figuur 3.3 is een uitsnede van de structuurvisiekaart opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0246.00000858-on01_0008.png"

Figuur 3.3. Uitsnede kaart Structuurvisie landelijk gebied (Bron: Gemeente Heerde)

Volgens de vastgestelde Structuurvisie Landelijk Gebied ligt het plangebied in het deelgebied "platteland van de natuur"

3.3.1.2 Platteland van de natuur

Het platteland van de natuur bestaat voornamelijk uit het Centraal Veluws Natuurgebied (CVN). In het platteland van de natuur wordt alle ruimte gelaten aan de natuur. De huidige landbouwgronden mogen in agrarisch gebruik blijven, maar voor de landbouw zijn er geen ontwikkelingsmogelijkheden in dit deelgebied. In dit deelgebied worden mogelijkheden geboden voor hergebruik van vrijkomende agrarische bedrijven voor woningbouw. Het platteland van de natuur bestaat voornamelijk uit boslandschappen afgewisseld met heidelandschappen.

Het platteland van de natuur biedt veel mogelijkheden voor recreatief medegebruik. Er is een ruim aanbod van wandel-, fiets- en ruiterpaden. Het landschap kent een grote natuurbeleving wat aantrekkelijk is voor recreanten.

In het platteland van de natuur worden de bestaande woonmogelijkheden gehandhaafd, er worden geen mogelijkheden voor nieuwe woonlocaties geboden. Illegale situaties, zoals het permanent bewonen van recreatiewoningen, worden tegengegaan.

3.3.2 Welstandsnota gemeente Heerde

De gemeenteraad van Heerde heeft de 'Welstandsnota gemeente Heerde' op 24 mei 2004 vastgesteld. Hierin is het welstandsbeleid van de gemeente Heerde beschreven. In de welstandsnota zijn zowel gebiedsgerichte als algemene welstandscriteria geformuleerd. De welstandsnota kent een gebiedsopdeling. Aan elk deelgebied is een welstandsniveau toegekend. Er wordt onderscheid gemaakt in vier welstandsniveau's, te weten:

  • Welstandsniveau 1, Zware toetsing;
  • Welstandsniveau 2, Reguliere toetsing;
  • Welstandsniveau 3, Soepele toetsing;
  • Welstandniveau 4, Welstandsvrij.

Het plangebied valt onder welstandniveau 4, wat inhoudt dat de locatie welstandsvrij is. In deze gebieden wordt een preventieve welstandsbeoordeling overbodig geacht.

3.3.3 Toetsing van het initiatief aan de gemeentelijke uitgangspunten

M.b.t. het onderhavige initiatief wordt gesteld dat het een herinrichting betreft van een bestaand perceel. Het bestaande servicegebouw wordt enigszins uitgebreid en het vulpunt wordt verplaatst. De oppervlakte die in gebruik is ten behoeve van het tankstation en de daarbij behorende voorzieningen wordt niet vergroot. In het plangebied zijn geen bijzondere natuurwaarden aanwezig. Derhalve wordt gesteld dat de in voorliggend bestemmingsplan besloten ontwikkeling in overeenstemming is met de gemeentelijke beleidsuitgangspunten zoals hierboven verwoord.