direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Veesser Enkweg 1 te Veessen
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0246.304HVVVEESSERENKW1-ON01

2.4 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Landelijk Gebied

De gemeente Heerde heeft in de afgelopen periode een aantal visies vastgesteld die de uitgangspunten bepalen hoe de gemeente omgaat met ruimtelijke vragen binnen het ‘stedelijk gebied’ en het ‘landelijk gebied’. Dit sluit aan bij het uitgestippelde beleid van het Rijk en de provincie. Volgens de vastgestelde Structuurvisie Landelijk Gebied (27 juni 2005) ligt het perceel in het deelgebied "platteland van de dynamiek met accent landschap.

In dit gebied is sprake van agrarische bedrijven en burgerwoningen. Landbouw is op veel plaatsen niet meer alleen beeldbepalend, maar het gebied kent wel een hoofdzakelijk agrarisch karakter. Typerend in dit gebied is het landschap; de kronkelige wegen, de hoogstamfruitboomgaarden en het hoogteverschil. Om deze reden is in dit gebied het accent op het landschap gelegd.

In afbeelding 2 is een uitsneden van de structuurvisiekaart weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0246.304HVVVEESSERENKW1-ON01_0002.png"

Afbeelding 2: Uitsnede structuurvisiekaart Landelijk Gebied

Veessen en Vorchten zijn op de structuurvisiekaart (zie afbeelding 2) weergegeven als plattelandscentra. Hier kunnen de ideeën ontstaan voor de ontwikkeling van het platteland en kunnen ze tussen bewoners worden uitgewisseld.

Belangrijk voor de natuurwaarden in deze zone zijn de hagen en houtsingels die een belangrijk leefgebied vormen voor soorten van planten en dieren, die elders in het cultuurland geen of weinig bestaansmogelijkheden hebben.

Structuurbepalend in het 'platteland van de dynamiek met accent landschap' zijn de wegbeplantingen, de knotwilgenrijen, de hagen langs wegen, de hoogstamboomgaarden, de markante solitaire bomen en de IJsseldijk. Deze landschapselementen dienen behouden te worden en indien mogelijk dient het landschap hersteld of zelfs verder ontwikkeld te worden. Dit landschap vormt een kleinschalig agrarisch productielandschap voor de gangbare landbouw met aandacht voor goed onderhoud en instandhouding van landschapselementen. Het gebied is ook uitermate geschikt voor verschillende vormen van hergebruik. Voor de woonfunctie wordt verwezen naar de beleidsnotitie 'Wonen in het landelijk gebied' welke hierna behandeld wordt.

Visie op het wonen en werken in Heerde tot 2015
In de Visie op het Wonen en Werken wordt, op basis van een ruimtelijke inventarisatie en afweging, ingegaan op de beleidskeuzes die te maken hebben met de ruimtelijke ontwikkeling (de in- en uitbreidingsmogelijkheden voor wonen en werken). In het Kwalitatief Woonprogramma, dat onderdeel uitmaakt van deze visie, wordt invulling gegeven aan de potentiële locaties en worden aantallen en de verschillende categorieën woningen opgenomen.

In het gemeentelijk woningbouwprogramma is rekening gehouden met de realisatie van kleinschalige particuliere Initiatieven. Het initiatief voldoet ook aan het uitgangspunt om het bestaand stedelijk/bebouwd gebied zo veel mogelijk te benutten.

Beleidsnotitie Wonen in het landelijk gebied

In deze beleidsnotitie wordt nader ingegaan op de ontwikkelingsmogelijkheden van de bestaande woningen in het buitengebied van de gemeente Heerde. Ter verbetering van de ruimtelijke kwaliteit is het van belang dat verbouw en/of uitbreiding van woningen geschiedt met inachtneming van de geldende eisen voor de verschijningsvorm vanuit het landschap, welstand en eventueel monumentenzorg.

Welstandsnota

De gemeente Heerde heeft het ontwikkelde welstandsbeleid beschreven. In de welstandsnota Heerde, welke in juni 2004 is vastgesteld. Er zijn zowel gebiedsgerichte als algemene welstandscriteria geformuleerd. De betreffende locatie valt onder welstandsniveau 2: reguliere toetsing. Onder welstandsniveau 2 vallen de gebieden, die geen zware toetsing nodig hebben, maar waar wel aanleiding is om alert te blijven op de ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit. Het kunnen bijvoorbeeld gebieden zijn die een hoge mate van openbaarheid hebben, zoals de oude bebouwingslinten of de toegangswegen tot het dorp (het visitekaartje). De bouwplannen worden dus getoetst aan redelijke eisen van welstand.

Het plan is in overeenstemming met het gemeentelijk beleid. De toets aan welstand vindt plaats in het kader van de aanvraag omgevingsvergunning voor het bouwen.