Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Eperweg 40 te Heerde (2e herziening bestemmingsplan Ontwikkelingsgebieden)
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0246.602ONTH02EPERWEG40-VA01

3.6 Archeologie

3.6.1 Inleiding
Op de 'Archeologische Monumentenkaart' (AMK) is het plangebied niet gekarteerd en blijkt dat er in de directe omgeving geen archeologische monumenten aanwezig zijn. Volgens de 'Indicatieve Kaart Archeologische Waarden' (IKAW) heeft het plangebied een hoge archeologische verwachtingswaarde. Een inventariserend archeologisch onderzoek zal moeten worden uitgevoerd binnen de planlocatie.
3.6.2 Advies regioarcheoloog
Er is archeologisch onderzoek nodig in het plangebied. Onderzoek aan de Wezeweg (Bovenkamp II) heeft aangetoond dat er in de omgeving archeologische waarden aanwezig zijn. Daarbij is ook geconstateerd dat de sporendichtheid naar het zuiden toenam. Omdat het plangebied ten zuiden van de Wezeweg ligt en daarnaast op een oude enk, is het waarschijnlijk dat archeologische sporen aanwezig zijn. Aan de Wezeweg was de vondstdichtheid echter gering, een booronderzoek om archeologische waarden op te sporen zal daarom niet lonen. Daarom wordt aanbevolen om gelijk proefsleuven te graven. Zodoende is gelijk inzichtelijk of er archeologische sporen aanwezig zijn. Om een verantwoorde uitspraak te kunnen doen over het voorkomen van archeologische waarden binnen het plangebied, dient in ieder geval 10% van het plangebied onderzocht te worden. Uitgaande van een totaaloppervlak van 0,35 hectare zou een proefsleuvenonderzoek van 350 m2 voldoende kunnen zijn. Afhankelijk van de resultaten van dit onderzoek zou een definitieve opgraving verlangd kunnen worden. Vondsten uit de prehistorie tot en met de nieuwe tijd kunnen verwacht worden.
Voor het graven van proefsleuven is een Programma van Eisen (PvE) benodigd. Hierin staat omschreven hoe het onderzoek uitgevoerd dient te worden en welke onderzoeksvragen beantwoord dienen te worden.
In overleg tussen de aanvrager en de regioarcheoloog is afgesproken om dit proefsleuvenonderzoek vooraf aan de voorgenomen nieuwbouw uit te voeren, onder archeologische begeleiding. Daarbij dient aangetekend te worden dat hierbij vertraging van het bouwproces kan ontstaan, wanneer bij het onderzoek archeologische sporen worden gevonden. Daarnaast wordt in het nieuwe bestemmingsplan de dubbelbestemming Waarde - Hoge archeologische verwachting opgenomen.