direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Veenweg 12
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0246.803BUWHVeenweg12-ON01

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Toekomstvisie 2025 (2009)

De raad van de gemeente Heerde heeft in juli 2009 de Visie gemeente Heerde 2025 vastgesteld. In deze visie geeft de raad in hoofdlijnen het beleid op zowel maatschappelijk als ruimtelijk gebied aan. De raad heeft in deze toekomstvisie aangegeven dat op basis daarvan een structuurvisie in de zin van de Wro moet worden opgesteld. Door het opstellen van een digitale structuurvisie wil Heerde de ruimtelijke basis scheppen voor de gewenste fysieke en maatschappelijke ontwikkelingen van de gemeente voor de komende 10 jaar.

Recreatie en toerisme
Recreatie en toerisme zijn belangrijke dragers in de gemeente Heerde van de toekomst. Met name verblijfsrecreatie heeft de gemeente hoog in het vaandel staan en wordt verder ontwikkeld. De recreatieve vraag moet gefaciliteerd worden, passend bij de maat en schaal van de gemeente. Verschillende doelgroepen worden aangesproken. Verbindingen worden gelegd tussen diverse aanbieders, waardoor arrangementen ontstaan.

Door het ontbreken van een functionele gebondenheid met het ‘landelijk gebied’ zijn financiële dienstverlening, informatica, ateliers en mogelijk ook in beperkte mate transport, opslag en distributie economische dragers. De beschikbaarheid van fysieke ruimte, aantrekkelijkheid van de werken woonomgeving en arbeidsmarkt zijn voor deze bedrijven belangrijke overwegingen voor vestiging. Heerde ligt goed in het bereik van de economische assen en de ontwikkelingsas tussen Zwolle en Apeldoorn. De financiële diensverlening, informaticabedrijven, kunstenaarsateliers en de caresector lenen zich voor verweving met woon-, natuur-, recreatie- en agrarische functies.

Conclusie
Het legaliseren van de beeldentuin en galerie sluit aan bij de wens van de gemeente om deze functies te verweven met woon-, natuur- en recreatiefuncties van het plangebied en de directe omgeving.

3.4.2 Landschapsontwikkelingsplan (2009)

Het landschapsontwikkelingsplan (LOP) en bijbehorend uitvoeringsprogramma is samen met de gemeenten Epe en Voorst opgesteld. Het doel van de gemeente met het LOP is:

  • de autonome ontwikkeling van het landschap sturen op behoud en op ontwikkeling van landschappelijke samenhang. Daarnaast wordt ontstening van het buitengebied gestimuleerd en karakteristieke kenmerken van het landschap ontwikkeld.
  • bij alle veranderingsprojecten het landschapsbelang in te brengen in de planprocessen.

Naast generieke beleidsuitspraken zijn per landschapseenheid en waardevol landschapselement uitgangspunten beschreven om het landschap te behouden en/of te versterken. Hierbij wordt rekening gehouden met bestaande plannen.

Het LOP vormt het toetsingskader voor de landschappelijke inpassing. Dit betekent dat de begrenzing van de opgenomen aanduidingen en het aantal aanduidingen wordt afgestemd op de benoemde landschapseenheden, de waardevolle open gebieden en waardevolle landschapselementen. Daarnaast wordt het stelsel voor de omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden, opgesteld conform de beleidsuitgangspunten voor de landschapseenheden, waardevolle open gebieden en waardevolle landschapselementen. Daarbij is het wel de bedoeling dat regulier agrarisch beheer kan worden voortgezet.

Conclusie
De aanwezige landschappelijke kwaliteiten en karakteristieke kenmerken mogen niet worden aangetast. Daarom zijn, conform het geldende bestemmingsplan "Buitengebied West" opnieuw aanduidingen opgenomen, waarmee deze waarden worden beschermd.