direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Buitengebied West, Borchgraverweg 10
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0246.813BUWBORCHW-VA01

Toelichting

COLOFON:    
Betrokken ambtenaar:   N. Haverkamp  
Projectleider Buro SRO:   E. Mekelenkamp / www.buro-sro.nl  

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding voor het bestemmingsplan

Aan de Borchgraverweg 10 is een (heide)kwekerijbedrijf gevestigd. De eigenaar van het bedrijf, hierna initiatiefnemer, heeft het plan om een bedrijfswoning op het terrein te realiseren.

De bedrijfswoning is een (gewenste) ontwikkeling die niet past in het vigerende bestemmingsplan. Er is daarom een herziening van het bestemmingsplan nodig, waarbij aangetoond moet worden dat sprake is van een goede ruimtelijke ordening. In voorliggend document wordt dit gedaan.

1.2 Ligging plangebied

Het plangebied is gelegen aan de Borchgraverweg 10 in het buitengebied van Heerde. Bijgevoegde afbeelding toont globaal de ligging van het plangebied in de omgeving.

afbeelding "i_NL.IMRO.0246.813BUWBORCHW-VA01_0002.png"

Ligging van het plangebied in de omgeving (bron: OpenStreetMap)

1.3 Opbouw bestemmingsplan

Het bestemmingsplan is een bindend plan voor zowel overheid als burgers. In een bestemmingsplan wordt de bestemming, ofwel de functie van de grond aangewezen. Ook geeft het bestemmingsplan regels over het gebruik van de grond en wat daarop gebouwd mag worden. Omgevingsvergunningen moeten worden getoetst aan het bestemmingsplan. Een bestemmingsplan bestaat uit een toelichting, een verbeelding en planregels.


Toelichting

De toelichting wordt opgesteld overeenkomstig artikel 3.1.6 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro). In de toelichting is opgenomen:

  • een verantwoording van de in het plan gemaakte keuze van bestemmingen;
  • een beschrijving van de wijze waarop in het plan rekening is gehouden met de gevolgen voor de waterhuishouding;
  • de uitkomsten van het in artikel 3.1.1 Bro bedoelde overleg;
  • de uitkomsten van het met toepassing van artikel 3.2 van de Algemene wet bestuursrecht verrichte onderzoek;
  • een beschrijving van de wijze waarop burgers en maatschappelijke organisaties bij de voorbereiding van het bestemmingsplan zijn betrokken;
  • de inzichten over de uitvoerbaarheid van het plan.


Omdat bij de voorbereiding van het bestemmingsplan geen milieueffectrapport als bedoeld in hoofdstuk 7 van de Wet milieubeheer is opgesteld, worden in de toelichting, conform artikel 3.1.6 lid 2 Bro, ten minste neergelegd:

  • een beschrijving van de wijze waarop met de in het gebied aanwezige cultuurhistorische waarden en in de grond aanwezige of te verwachten monumenten rekening is gehouden;
  • voor zover nodig een beschrijving van de wijze waarop rekening is gehouden met overige waarden van de in het plan begrepen gronden en de verhouding tot het aangrenzende gebied;
  • een beschrijving van de wijze waarop krachtens hoofdstuk 5 van de Wet milieubeheer vastgestelde milieukwaliteitseisen bij het plan zijn betrokken.


Verbeelding

De verbeelding, een kaart, geeft de bestemming van de grond aan met daarbij eventuele aanduidingen zoals bouwvlakken. Door op de verbeelding te kijken is te zien welke bestemmingen en mogelijke aanduidingen er gelden. De verbeelding omvat de laatste afspraken over InformatieModel Ruimtelijke Ordening (IMRO) en Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen (SVBP) 2012.


Planregels

De planregels geven de gebruiksmogelijkheden aan van de grond en vaak ook op welke wijze de gronden bebouwd mogen worden. In het vormgeven van de planregels wordt aangesloten bij de SVBP 2012.

1.4 Leeswijzer

Hoofdstuk 2 bevat een beschrijving van de bestaande situatie en van het plan. Daarna wordt in hoofdstuk 3 ingegaan op het relevante Rijks-, provinciale-, en gemeentelijke beleid. In hoofdstuk 4 wordt de haalbaarheid van het project getoetst op grond van het geldende beleid en (milieu)wetgeving. Ook wordt ingegaan op de economische haalbaarheid van het plan. Hoofdstuk 5 geeft een toelichting op de juridische opzet van het plan. Tot slot gaat hoofdstuk 6 in op de wijze hoe burgers en andere belanghebbenden betrokken zijn bij het plan (maatschappelijke uitvoerbaarheid). Hierin zijn de uitkomsten van inspraak, vooroverleg en zienswijzen opgenomen.

Hoofdstuk 2 Het initiatief

In dit hoofdstuk komt het initiatief aan bod. Daartoe wordt eerst inzicht gegeven in de huidige functie(s) en bebouwing in het plangebied. Daarbij wordt mede de relatie met de omgeving betrokken. Daarna wordt ingezoomd op het beoogde initiatief.

2.1 Huidige situatie

Het plangebied ligt aan de Borchgraverweg 10, in het buitengebied ten zuiden van de kern Heerde. Het buitengebied van Heerde ligt tegen de flank van de Veluwe aan. De dekzandruggen met de hogere zandgronden en de diep ingesneden beekdalen zorgen voor speelse hoogteverschillen in het landschap. Ten oosten van het plangebied ligt het lager gelegen landschap van de IJsselvallei.

Aan de westkant wordt de planlocatie begrensd door de Kanaaldijk, met daarachter het Apeldoorns Kanaal. Ten noorden, oosten en zuiden liggen kwekerijen. De kwekerij direct ten zuiden van het plangebied is de kwekerij van de ouders van de initiatiefnemer. De kweekvelden zijn aaneengesloten, maar er is geen sprake van een gemeenschappelijke bedrijfsvoering. Beide bedrijven zijn actief op een eigen bedrijfsperceel en opereren onafhankelijk van elkaar.

Binnen het plangebied Borchgraverweg 10 is een (heide)kwekerij gevestigd. Het bedrijfsperceel, dat is ontsloten via de Borchgraverweg, bestaat uit een loods, een voorterrein en kweekvelden. De overige gronden van het plangebied bestaan voornamelijk uit graspercelen, met her en der een haag en enkele bomen.

Bij het voorterrein bij de loods is de Borchgraverweg verbreed om plaats te bieden aan een geparkeerde vrachtwagen (ten behoeve van het laden en lossen). Direct naast deze parkeerplaats ligt een waterbassin met een grondwaterpomp. De foto's in het vervolg van deze paragraaf tonen deze situatie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0246.813BUWBORCHW-VA01_0003.png"

Luchtfoto waarbij het plangebied is aangegeven met het rode kader (bron luchtfoto: Omgevingsvisie Gelderland)

afbeelding "i_NL.IMRO.0246.813BUWBORCHW-VA01_0004.png"

Aanzicht op het bestaande bedrijfsperceel met op de achtergrond de loods

2.2 Toekomstige situatie

Dit plan maakt een bedrijfswoning mogelijk. Het gemeentelijke beginsel van bebouwingsconcentratie en de landschappelijke inpassing spelen een belangrijke rol bij de situering van de woning. Uitgangspunt is dat de woning gesitueerd wordt aan de Borchgraverweg.

afbeelding "i_NL.IMRO.0246.813BUWBORCHW-VA01_0005.png"

Uitsnede Schetsontwerp Borchgraverweg 10

De woning is gepland op het vrijstaande grasperceel, ten zuiden van de bestaande loods. Qua positionering komt de voorgevel van de woning iets vóór de voorgevel van de loods te liggen. Hiermee wordt voorkomen dat de loods te dominant wordt. Het nog verder positioneren van de woning in de richting van de weg is niet mogelijk i.v.m. het waterbassin en de strook verharding ten behoeven van parkeren. Met deze beoogde plek is de afstand van de woning tot aan de weg vergelijkbaar met andere woningen aan de Borchgraverweg en vormt de woning één erf met de bestaande loods. Ook blijft er voldoende ruimte aanwezig tussen de nieuwe woning en de bedrijfswoning aan de andere kant van de Borchgraverweg.

De woning krijgt een omvang van (150 m²), een bouw- en goothoogte van respectievelijk 10 m. en 6 m. De woning wordt landschappelijk ingepast. Hiervoor is een schetsontwerp en een bijbehorend beeldkwaliteitskader opgesteld (zie bijlage 1 van de regels). Aan de zuidkant komt een lage haag, zodat zicht op de kweekvelden vanuit de woning gewaarborgd is. De bestaande hoge haag op de noordelijke perceelsgrens blijft behouden, evenals de bosschages die hier haaks op staan. Parallel aan de noordelijke haag ligt de bestaande inrit die het plangebied verbindt met de Kanaaldijk.

Bij de uitwerking van het plan is rekening gehouden met het voornemen van de initiatiefnemer om in de (nabije) toekomst een nieuwe kweekkas te realiseren. Deze kas is gepland in het verlengde van de loods. De kweekkas kan echter al op basis van het bestaande bestemmingsplan gerealiseerd worden en wordt daarom verder niet uitgewerkt.

Ook is in de toekomst een boomgaard gepland op het bestaande open grasperceel in de zuidwestelijke hoek van het plangebied. Deze boomgaard maakt geen onderdeel uit van dit plan, maar zal er in de toekomst wel toe bijdragen dat het bedrijfsperceel verder landschappelijk wordt ingepast. Een nieuw hekwerk op de zuidelijke perceelsgrens komt tegemoet aan de eis om herkenbaar te maken dat het een zelfstandig functionerend bedrijf betreft. Ook dit hekwerk zal voorwaardelijk verplicht worden gesteld in de regels van dit plan.

Parkeren gebeurt op eigen terrein, er is ruimte voldoende voor bewoners, werknemers en bezoekers. De woning wordt ontsloten op de Borchgraverweg via de bestaande oprit. Meer over het aspect parkeren volgt in paragraaf 4.4.

Hoofdstuk 3 Beleidskader

3.1 Rijksbeleid

Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) en Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro)

Gebiedsgericht

De SVIR benoemt een aantal aspecten van nationaal ruimtelijk belang. Het betreft de bescherming van de waterveiligheid aan de kust en rond de grote rivieren, bescherming en behoud van de Waddenzee en enkele werelderfgoederen, de uitoefening van defensietaken, het Natuurnetwerk Nederland (voorheen de ecologische hoofdstructuur), de elektriciteitsvoorziening, de toekomstige uitbreiding van het hoofd(spoor)wegennet en de veiligheid rond rijksvaarwegen. Voorts betreft het enkele specifieke gebieden zoals de mainportontwikkeling van Rotterdam en Schiphol.

In het Barro heeft het Rijk voor deze onderwerpen regels opgesteld waarmee de SVIR juridisch verankerd is richting lagere overheden. Via het Besluit ruimtelijke ordening en het Besluit omgevingsrecht zijn deze regels aanvullend vastgelegd.

In de SVIR worden, naast de onderwerpen van nationaal belang, accenten geplaatst op het gebied van bestuurlijke verantwoordelijkheden. Het beleid betekent een decentralisatie van rijkstaken en bevoegdheden. Het Rijk gaat zo min mogelijk op de stoel van provincies en gemeenten zitten en lagere overheden, burgers en bedrijven krijgen, zolang het nationaal belang niet in het geding is, de ruimte om oplossingen te creëren.

Ladder duurzame verstedelijking

Een meer algemeen onderwerp uit de SVIR is 'duurzame verstedelijking'. Via de 'ladder voor duurzame verstedelijking' wordt een zorgvuldige afweging en besluitvorming geborgd bij ruimtelijke vraagstukken in stedelijk gebied. Het gebruik van deze ladder is opgenomen in het Bro (artikel 3.1.6 onder 2).

De ladder richt zich op nieuwe stedelijke ontwikkelingen. In de toelichting van een bestemmingsplan dat een nieuwe stedelijke ontwikkeling mogelijk maakt, dient de behoefte aan die ontwikkeling te worden beschreven. Als de ontwikkeling buiten het bestaand stedelijk gebied plaatsvindt, moet bovendien gemotiveerd worden waarom niet binnen het bestaand stedelijk gebied in die behoefte kan worden voorzien.

Het Bro beschrijft wat een stedelijke ontwikkeling is: "een ruimtelijke ontwikkeling van een bedrijventerrein of zeehaventerrein, of van kantoren, detailhandel, woningbouwlocaties of andere stedelijke voorzieningen." Onder 'bestaand stedelijk gebied' wordt het volgende verstaan: "bestaand stedenbouwkundig samenstel van bebouwing ten behoeve van wonen, dienstverlening, bedrijvigheid, detailhandel of horeca, alsmede de daarbij behorende openbare of sociaal culturele voorzieningen, stedelijk groen en infrastructuur."

Planspecifiek

Gebiedsgericht

Het plangebied ligt niet in een van de aangewezen gebieden van nationaal belang.

Ladder duurzame verstedelijking

De ontwikkeling van één woning in het buitengebied valt niet onder de definitie van een stedelijke ontwikkeling. De Ladder voor duurzame verstedelijking hoeft niet te worden doorlopen.

Het initiatief is uitvoerbaar vanuit het Rijksbeleid.

3.2 Provinciaal beleid

Algemeen

Het provinciaal beleid is vastgelegd in de Omgevingsvisie en Omgevingsverordening van Gelderland. Deze zijn in 2014 vastgesteld en sindsdien een aantal keren geactualiseerd naar aanleiding van nieuwe wetgeving of nieuwe initiatieven. De Omgevingsverordening is een uitwerking van de Omgevingsvisie en stelt regels waaraan bestemmingsplannen moeten voldoen.

3.2.1 Omgevingsvisie Gelderland

De Omgevingsvisie heeft een tweetal doelen geformuleerd, te weten:

  • 1. Duurzame economische structuurversterking;

Een gezonde economie met een aantrekkelijk vestigingsklimaat vraagt om sterke steden en vitale dorpen met voldoende werkgelegenheid. Deze versterking van de economie gebeurt in een andere context dan een aantal jaar geleden. De komende jaren zullen minder in het teken staan van denken in termen van 'groei' en meer in termen van 'beheer en ontwikkeling van het bestaande'. Ter versterking van de kansen voor bedrijvigheid zet de provincie gericht stappen om ruimte te bieden aan initiatiefnemers en om hen te faciliteren. Dat betekent vooral:

  • kansen bieden aan bestaande bedrijven,
  • creëren van een aantrekkelijk vestigingsklimaat in de stedelijke regio's,
  • creëren van een goede bereikbaarheid van de stedelijke gebieden en de economische kerngebieden met fiets, openbaar vervoer en auto maar ook digitaal,
  • versterken van ruimtelijke randvoorwaarden voor de sterke (top)sectoren,
  • een gezonde vrijetijdseconomie,
  • een adequaat beheer van de bestaande bedrijventerreinen, kantoren en detailhandel in Gelderland, zowel kwalitatief als kwantitatief en een daarop aangepaste aanpak van eventuele nieuwe plannen.
  • 2. Borgen van de kwaliteit en veiligheid van de leefomgeving.

De realisatie van deze tweede centrale doelstelling betekent vooral:

  • ontwikkelen met kwaliteit, recht doen aan de ruimtelijke, landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten van de plek,
  • zorg dragen voor een compact en hoogwaardig stelsel van onderling verbonden natuurgebieden en behoud en versterking van de kwaliteit van het landschap,
  • een robuust en toekomstbestendig water- en bodemsysteem voor alle gebruiksfuncties; bij droogte, hitte en waterovervloed, een gezonde en veilige leefomgeving.

Gelderse ladder voor duurzaam ruimtegebruik

De provincie en partners gaan nieuwe ontwikkelingen bezien in samenhang met de bestaande voorraad. Als leidend principe wordt de Gelderse ladder voor duurzaam ruimtegebruik gehanteerd. De juridische basis hiervoor is de ladder voor duurzame verstedelijking die het Rijk heeft vastgelegd in het Besluit ruimtelijke ordening (Bro).

Planspecifiek

In de omgevingsvisie is het gebied waarbinnen de planlocatie ligt aangeduid als 'Nationaal Landschap, subregio Noord-Veluwe'. In hoofdstuk 4 van de visie geeft de provincie aan dat in algemene zin ruimtelijke ontwikkelingen worden aangegrepen om de kern kwaliteiten van de Nationale Landschappen te behouden, herstellen en versterken en de landschappelijke samenhang te vergroten. In de provinciale gebiedsatlas gaat de provincie specifieker in op welke kernkwaliteiten bij welke gebieden horen. Dit initiatief vindt plaats binnen 'gradiënt Oost-Veluwe',. Het gebied is beschreven als een fraaie gradiënt met o.a. kleinschalige houtwallen, sterk microreliëf door de oost-west gerichte ruggen en cultuurhistorisch erfgoed zoals sprengen.

De nieuwe woning wordt landschappelijk ingepast, zie hiervoor het schetsontwerp en het bijbehorende beeldkwaliteitskader uit bijlage 1 van de regels en de toelichting hierop in paragraaf 2.2.

Op het schetsontwerp zijn bestaande landschapselementen, waaronder de struweelhaag, in stand gehouden en worden nieuwe landschapselelementen zoals hagen en een nieuwe boom, toegevoegd. Uitvoering van het schetsontwerp leidt daarmee tot het intand houden en versterken van de landschapskwaliteiten, waardoor wordt aangesloten op de ambitie uit de omgevingsvisie.

Het initiatief is uitvoerbaar van de provinciale omgevingsvisie.

3.2.2 Omgevingsverordening Gelderland

De verordening voorziet ten opzichte van de Omgevingsvisie niet in nieuw beleid en is daarmee dus beleidsneutraal. De inzet van de verordening als juridisch instrument om de doorwerking van het provinciaal beleid af te dwingen is beperkt tot die onderdelen van het beleid waarvoor de inzet van algemene regels noodzakelijk is om provinciale belangen veilig te stellen of om uitvoering te geven aan wettelijke verplichtingen.

Planspecifiek

Binnen de verordening is het artikel 2.7.4.2 'Nationaal landschap' van belang. In het artikel zijn regels verbonden die het beleid van dit thema uit de omgevingsvisie dienen te waarborgen.

2.7.4.2. Nationaal landschap

De hoofdregel van dit artikel stelt dat nieuwe bestemmingsplannen van ontwikkelingen binnen

het 'Nationaal landschap' alleen bestemmingen mogelijk kan maken die de kernkwaliteiten van een Nationaal landschap niet aantasten of juist versterken. In voorgaande subparagraaf is de conclusie getrokken dat dit plan, indien het inrichtingsplan wordt uitgevoerd, de landschapskwaliteiten versterkt. In de regels van dit plan wordt gewaarborgd dat de nieuwe woning pas in gebruik mag worden genomen als de landschapselementen zoals die zijn opgenomen op het schetsontwerp uit bijlage 1 van de regels zijn aangelegd. Daarmee voldoet dit plan aan de gestelde regel uit de verordening.

Het initiatief past binnen de uitgangspunten van de provinciale verordening.

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Toekomstvisie & Structuurvisie gemeente Heerde 2025

De 'Visie gemeente Heerde 2025' (2009, herzien in 2017) is opgesteld om in te spelen op maatschappelijke en economische ontwikkelingen. Deze visie is een agenda voor de in de regio en naar de eigen burgers, instellingen en ondernemers. De Structuurvisie Heerde 2025 (vastgesteld op 17 september 2012) is een nadere uitwerking van de toekomstvisie van de gemeente Heerde (uit 2009) en onderscheidt drie zones in de gemeente:

  • Natuurlijkheid
  • Nieuwe zakelijkheid en gezondheid
  • Cultuur, natuur en voedselproductie

Het plangebied ligt in zone 3 van de visiekaart, 'Cultuur, natuur en voedselproductie'. Dit is de zone aan de oostzijde van de gemeente Heerde. In deze zone, die langs de IJssel loopt, liggen de uiterwaarden en de kernen Veessen en Vorchten. De diversiteit aan functies maakt dat het een complexe zone is met ontwikkelingen op het gebied van natuur, water, wonen, recreatie en landbouw.

Het gebied tussen het Apeldoorns Kanaal en de Grote Wetering kenmerkt zich door de afwisseling van agrarische bedrijvigheid, landelijk wonen, groene elementen en water. Dit levert een gevarieerd landschap op. De overgang van de kleinschaligheid van de flanken van de Veluwe naar de grotere schaal van het open IJssellandschap is hier goed zichtbaar.

afbeelding "i_NL.IMRO.0246.813BUWBORCHW-VA01_0006.png"

Uitsnede van de structuurvisiekaart, waarbij de ligging van de planlocatie is aangeduid met de zwarte pijl (bron: structuurvisiekaart Heerde)

Planspecifiek

Voorliggend plan maakt één bedrijfswoning op een bestaand bedrijfsperceel mogelijk. De visie staat de komst van een bedrijfswoning op deze plek niet in de weg. Kwaliteit van het landschap is in zone 3 van de visie van groot belang. Uitgangspunt is dat ontwikkelingen goed ingepast moeten worden. Dit is het geval bij dit plan. Er is een schetsontwerp en een bijbehorend beeldkwaliteitskader opgesteld, zie paragraaf 1 van de regels en de toelichting hierop in paragraaf 2.2.

In aanvulling op de algemene uitgangspunten uit de visie heeft de gemeente in de uitvoeringsparagraaf (versie 5.0) een afwegingskader opgenomen. Dit kader wordt gebruikt bij het beoordelen van kwaliteit en maatschappelijke meerwaarde van nieuwe ontwikkelingen. In de ''Leidraad initiatieven' gaat de gemeente specifieker in op wat het verstaat onder het begrip maatschappelijke meerwaarde. Een afgebakende definitie ontbreekt, uitgangspunt is wel dat de meerwaarde van een initatief op meerdere vlakken kan ontstaan. Hierbij valt te denken aan ruimtelijke-, economische- of recreatieve meerwaarde. Op basis van onderstaande aspecten is aangegeven wat de maatschappelijke meerwaarde van dit initiatief is.

  • Ruimtelijke meerwaarde: Het plan draagt met de landschappelijke inpassing bij aan het versterken van de landschapskwaliteiten van de omgeving. Zie ook bijlage 1 van de regels en paragraaf 2.2 voor een nadere toelichting op deze inpassing.
  • Sociaal maatschappelijke meerwaarde: Het initiatief omvat het toevoegen van een bedrijfswoning bij de bestaande kwekerij en versterkt zo de leefbaarheid van de buurt. Er is meer controle en zicht op de kwekerij.
  • Economische meerwaarde: Door het realiseren van de bedrijfswoning kan de bedrijfsvoering efficienter worden ingestoken. Hierdoor wordt groei van het bedrijf verwacht, wat een economische meerwaarde betekent voor de regio.
  • Duurzame meerwaarde: De initiatiefnemer is voornemens de nieuwe woning te voorzien van energie uit de omgeving middels een warmtepomp installatie. Daarnaast wordt het dak van de bestaande loods voorzien van hoogwaardige zonnepanelen. Door het uitvoeren van deze maatregelen is het bedrijf voornemens energieneutraal te functioneren.

Het initiatief is uitvoerbaar binnen de gemeentelijke visie.

3.3.2 Woonvisie

In juli 2015 heeft de gemeente Heerde haar woonvisie gepubliceerd. Uitgangspunt voor deze visie is de Woonvisie Regio Noord Veluwe 2014, waarin de gezamenlijke gemeenten uit de Regio Noord-Veluwe de algemene trends en hoofdlijnen met betrekking tot wonen hebben opgenomen.

De gemeentelijke woonvisie heeft de regionale hoofdlijnen vervolgens geconcretiseerd in 4 thema's:

  • 1. De potentie van de bestaande woningvoorraad;
  • 2. Woningmarkt in beweging (woningbouw programmering);
  • 3. Wonen - Welzijn - Zorg
  • 4. Duurzaamheid

Per thema wordt vervolgens weer een aantal hoofdlijnen aangegeven die regionaal en lokaal verder uitgewerkt moeten worden.

Planspecifiek

Binnen de gemeente Heerde staan op de korte- en middellange termijn geen grootschalige woningbouwprogramma's gepland. Initiatieven van beperkte omvang door particulieren of functieverandering in het buitengebied zijn wel mogelijk. Voorliggend initiatief is zo'n plan.

Op een bestaand bedrijfsperceel, waar nu nog geen woning aanwezig is, komt één bedrijfswoning. Het toevoegen van één woning is dusdanig beperkt in aantal dat dit mogelijk is binnen de kwantitatieve voorraad van de gemeente.

Het initiatief is uitvoerbaar binnen de gemeentelijke woonvisie.

3.3.3 Landschapsontwikkelingsplan

Het 'Landschapsontwikkelingsplan (LOP) - van Veluwe tot IJssel' (2009) is gezamenlijk opgesteld door de gemeenten Heerde, Epe en Voorst. Met het LOP willen de gemeenten in de autonome ontwikkeling van het landschap sturen op behoud en op ontwikkeling van landschappelijke samenhang. Met het LOP willen de gemeenten het landschapsbelang inbrengen in alle ruimtelijke veranderingsprocessen in het gebied.

De planlocatie ligt in het gebied 'Dekzandruggen en oude bouwlanden'. Het betreffen de hogere zandgronden op de flank van de Veluwe, waarop veel oude kernen en oude bouw-landen te vinden zijn. De dekzandruggen liggen over het algemeen in een dwarsrichting (oost-west) op de Veluwe en zijn tamelijk langgerekt. Rond de dekzandruggen wisselen diep ingesneden beekdalen en hoge gronden elkaar op korte afstand af. Op enkele plaatsen (bijvoorbeeld ten noorden Heerde) komt langs de randen van de dekzandruggen en oude bouwlanden ook nog een jongeren overgangszone voor. Door gebrek aan ruimte op de oude bouwlanden is hier vanaf de 18e eeuw een kleinschalige mix van individuele boerderijen, erfbeplanting, bosjes, houtwallen, sprengen en akkertjes ontstaan. Deze gebieden zijn redelijk aantrekkelijk maar ze zijn plaatselijk ook sterk verrommeld.

De gemeente hanteert verschillende speerpunten voor dit gebied. Een voor de ontwikkeling relevant speerpunt luidt:

  • Het welstandsbeleid of de ambtelijke toetsing van het geheel van erf en gebouw gericht op het behoud van de landschappelijke kwaliteit van de oude akkers.
    (motivering / achtergrond: in gebieden met open akkers zijn gebouwen en erven over het algemeen goed zichtbaar en sterk beeldbepalend. Vaak is er sprake van een voorkant naar de akker en naar de weg. Vanuit het behoud van de landschappelijke kwaliteit van de akker is het belangrijk dat gebouw en erf een samenspel zijn. De gebouwen dienen de kenmerken van het gebied te hebben en het erf wordt aangevuld net beplanting langs de randen en beeldbepalende bomen. Ook bij functieverandering en VAB wordt gestuurd op het herstel van bovengenoemde kenmerken).

Planspecifiek

Het plangebied ligt in een gebied waar, door de aanwezigheid van kassen en bedrijfsgebouwen, van een open landschap geen sprake meer is. Bij het ontwerp van de toekomstige inrichting is het uitgangspunt geweest om te komen tot een klassieke erf indeling, waarbij bebouwing is geconcentreerd en groene landschapselementen zijn geplaatst op perceelsgrenzen of ter markering van de verschillende functies op het erf. Dit heeft geresulteerd in een schetsontwerp en een bijbehorend beeldkwaliteitskader, welke zijn toegevoegd in bijlage 1 van de regels.

Voor de type beplanting wordt aangesloten bij gebiedseigen soorten. Dit versterkt het beeld van een perceel dat landschappelijke gezien op gaat in de omgeving. Gezamenlijk leidt de inpassing daardoor voor een directe versterking van de kwaliteit van het landschap.

Tot slot is in de regels van dit plan gewaarborgd dat de nieuwe woning pas in gebruik mag worden genomen als de landschapselementen uit het schetsontwerp uit bijlage 1 van de regels, zijn aangelegd.

Het initiatief is uitvoerbaar vanuit het landschapsontwikkeling plan.

3.3.4 Geldend bestemmingsplan

Ter plaatse van het plangebied geldt het bestemmingsplan ''Buitengebied West'', vastgesteld door de gemeenteraad van Heerde op 16 april 2012. Daaropvolgend heeft de gemeente op 15 december 2014 het bestemmingsplan ''correctieve herziening Buitengebied West'' vastgesteld, waarin enkele wijzigingen zijn doorgevoerd op het bestemmingsplan "Buitengebied West''. Deze herziening heeft, met het toevoegen van een gebiedsaanduiding, gevolgen gehad voor het plangebied,

Het gehele plangebied heeft de bestemming 'Agrarisch - Kwekerij'. Op gronden met deze bestemming is de uitoefening van houtteelt-, sierteelt- en boomkwekerijenbedrijven mogelijk.

Verder heeft het plangebied de dubbelbestemming ''Waarde - Hoge archeologische verwachting''. In de regels van deze bestemming zijn voor nieuwe ontwikkelingen voorwaarden opgenomen voor het uitvoeren van archeologisch onderzoek. Dit ter bescherming van mogelijk aanwezige waardevolle archeologische resten. De gronden van het plangebied behoren in zijn geheel tot de gebiedsaanduiding 'overige zone - dekzandruggen en oude bouwlanden', die met de correctieve herziening aan het gebied is toegevoegd. Tot slot beschikt het plangebied over de maatvoeringsaanduiding 'Other: aantal bedrijfswoningen: 0'.

afbeelding "i_NL.IMRO.0246.813BUWBORCHW-VA01_0007.png" Uitsnede uit het bestemmingsplan 'Buitengebied West' (bron: ruimtelijkeplannen.nl)

De zojuist genoemde maatvoeringsaanduiding staat een bedrijfswoning binnen de planlocatie niet toe. Het initiatief is daarmee strijdig met het vigerende bestemmingsplan.

Hoofdstuk 4 Uitvoerbaarheid

De uitvoerbaarheid van een bestemmingsplan moet als gevolg van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) aangetoond worden (artikel 3.1.6 van het Bro). Daaronder valt zowel de onderzoeksverplichting naar verschillende ruimtelijk relevante aspecten (geluid, bodem, etc.) als ook de economische uitvoerbaarheid van het plan.

4.1 Milieu

4.1.1 Bodem

In overeenstemming met de Wet Bodembescherming (Wbb) moet aangetoond worden dat de kwaliteit van de bodem en het grondwater in het plangebied in overeenstemming is met het beoogde gebruik. De bodemkwaliteit kan namelijk van invloed zijn op de beoogde functie van het plangebied. Bij een functie wijziging zal in veel gevallen een specifiek bodemonderzoek moeten worden uitgevoerd. Hiermee wordt in beeld gebracht of de bodemkwaliteit en de beoogde functie van het plangebied bij elkaar passen.

Planspecifiek

Om te onderzoeken of de bodemkwaliteit geschikt is voor het toekomstig functie gebruik van de locatie is gebruik gemaakt van een eerder uitgevoerd onderzoek ten behoeven van de bouw van de bestaande loods. Ook de gronden waarop de nieuwe woning is gepland, zijn destijds onderzocht. Het eerder uitgevoerde onderzoek is toegevoegd als bijlage 1. Omdat het onderzoek verouderd is, is het geactualiseerd. Dit geactualiseerde onderzoek is als bijlage 2 bijgevoegd. De belangrijkste conclusie van het geactualiseerde bodemonderzoek is dat de milieuhygiënische kwaliteit van de bodem géén belemmering vormt voor de realisatie van de nieuwe woning.

Het initiatief is uitvoerbaar vanuit het aspect bodem.

4.1.2 Lucht

Met betrekking tot 'luchtkwaliteit' zijn twee aspecten van belang. Ten eerste of de luchtkwaliteit ter plaatse de nieuwe functie toelaat (de gevoeligheid van de bestemming) en ten tweede wat de bijdrage is van het plan aan die luchtkwaliteit.

Luchtkwaliteit ter plaatse

In de Wet milieubeheer zijn normen opgenomen voor de concentraties van een aantal stoffen in de buitenlucht ter bescherming van de mens. De twee belangrijkste stoffen zijn PM10 (fijnstof) en NO2 (stikstofdioxide). De grenswaarde hiervan bedraagt 40 µg/m3.

Bijdrage aan luchtkwaliteit

In paragraaf 5.2 van de Wet milieubeheer zijn de belangrijkste bepalingen over luchtkwaliteitseisen opgenomen in. De Wet kent onderscheid tussen 'kleine' en 'grote' projecten. Kleine projecten dragen 'niet in betekenende mate' (NIBM) bij aan verslechtering van de luchtkwaliteit. Een paar honderd grote projecten dragen juist wel 'in betekenende mate' bij aan de verslechtering van de luchtkwaliteit. Het gaat hierbij vooral om bedrijventerreinen en infrastructuur (wegen).

Wat het begrip 'in betekenende mate' precies inhoudt, staat in de algemene maatregel van bestuur "Niet in betekenende mate bijdragen" (Besluit NIBM). Op hoofdlijnen komt het erop neer dat 'grote' projecten die jaarlijks meer dan 3 procent bijdragen aan de jaargemiddelde norm voor fijn stof en stikstofdioxide (1,2 microgram per m3) een 'betekenend' negatief effect hebben op de luchtkwaliteit. 'Kleine' projecten die minder dan 3 procent bijdragen, kunnen doorgaan zonder toetsing. Dat betekent bijvoorbeeld dat lokale overheden een toevoeging van minder dan 1.500 huizen niet hoeven te toetsen aan de normen voor luchtkwaliteit, omdat een dergelijk project per definitie niet boven de 3%-norm komt. Deze kwantitatieve vertaling naar verschillende functies is neergelegd in de Regeling 'niet in betekenende mate bijdragen'.

Planspecifiek

Luchtkwaliteit ter plaatse van het initiatief

Vanuit een goede ruimtelijke ordening is de huidige luchtkwaliteit ter plaatse getoetst met behulp van de NSL Monitoringstool (www.nsl-monitoring.nl). Door de metingen ter plaatse te toetsen aan de grenswaarden kan worden gekeken of sprake is van een goed woon- en leefklimaat.

In de directe omgeving van het plangebied liggen geen verkeerswegen die een sterke invloed hebben op de luchtkwaliteit. Het dichtstbijzijnde meetpunt ligt op grote afstand van het plangebied, te weten de A50 (Apeldoorn - Zwolle, op minimaal 1,3 km).

Uit metingen van rekenpunt 705038 langs de A50 (ter hoogte van het plangebied) zijn de volgende concentraties naar voren gekomen:

  NO2 (stikstofdioxide)   PM10 (Fijn stof)  
  A50   A50  
Gemeten totale concentratie jaargemiddelde 2015 (µg/m3)   18,3 µg/m3   16,9 µg/m3  
Grenswaarde concentratie (µg/m3)   40 µg/m3   40 µg/m3  

De gemeten concentraties stikstofdioxide en fijn stof liggen ruim onder de gestelde grenswaarden en bovendien op grote afstand van het plangebied. Met betrekking tot de luchtkwaliteit zijn geen belemmeringen voor onderhavig initiatief.

Bijdrage initiatief

Het plan omvat de ontwikkeling van één woning. Ten aanzien van de bijdrage aan luchtkwaliteit is het initiatief van geringe omvang ten opzichte van de benoemde grenswaarde (3%). Het aantal verkeersbewegingen zal in de toekomstige situatie zeer beperkt toenemen.Te concluderen valt dat dit project 'niet in betekende mate' bijdraagt aan de verslechtering van de luchtkwaliteit. Een nadere toetsing ten aanzien van het aspect luchtkwaliteit kan daarom achterwege blijven.

 

Het initiatief is uitvoerbaar met betrekking tot het aspect luchtkwaliteit.

4.1.3 Geluid

De mate waarin het geluid het woonmilieu mag belasten, is geregeld in de Wet geluidhinder (Wgh). De kern van de wet is dat geluidsgevoelige objecten worden beschermd tegen geluidhinder uit de omgeving. In de Wgh worden de volgende objecten beschermd (artikel 1 Wgh):

  • woningen;
  • geluidgevoelige gebouwen, zoals scholen, ziekenhuizen, verzorgings- en verpleeghuizen, psychiatrische instellingen en kinderdagverblijven;
  • geluidsgevoelige terreinen (woonwagenstandplaatsen en bestemde ligplaatsen voor woonschepen).

Het beschermen van deze geluidsgevoelige objecten gebeurt aan de hand van vastgestelde zoneringen. Binnen deze zones bepaalt het bevoegd gezag de te hanteren grenswaarden. Er geldt een voorkeursgrenswaarde (lager mag niet) en een bovengrens (hoger mag niet). Verder gaat de Wgh onder meer ook in op geluidwerende voorzieningen, geluidbelastingkaarten en actieplannen. De belangrijkste bronnen van geluidhinder die bij een ruimtelijke ontwikkeling aan de orde kunnen zijn betreffen: industrielawaai, wegverkeerslawaai en spoorweglawaai.

Planspecifiek

Door de voorgenomen ontwikkeling wordt er een nieuw gevoelig object binnen het plangebied gefaciliteerd. Voor de Borchgraverweg geldt een maximum snelheid van 60 km/u. De Borchgraverweg is echter een erg rustige en smalle weg welke enkel wordt gebruikt voor bestemmingsverkeer behorende bij de 7 bedrijven die aan dit deel van de weg gevestigd zijn.

Aan de westkant van het plangebied ligt de Kanaaldijk. Ook voor deze weg geldt een maximum snelheid van 60 km/u. De nieuwe woning ligt dusdanig ver van deze weg (circa 130 m.) dat het max. toegestane aantal dB. voor de binnenwaarde niet zal worden overschreden. In de omgeving van het plangebied zijn geen spoorverbindingen of (kleinschalige)industrieterreinen gelegen. Op voorhand kan geluidshinder afkomstig van één van deze bronnen dan ook worden uitgesloten.

Het initiatief is uitvoerbaar met betrekking tot het aspect geluid.

4.1.4 Geur

De Wet geurhinder en veehouderij (Wgv) vormt het toetsingskader voor milieuvergunningen als het gaat om geurhinder van veehouderijen met landbouwhuisdieren. De Wgv maakt onderscheid in dieren met en dieren zonder een vastgestelde geuremissiefactor. Voor de eerste soort wordt de geurbelasting bij geurgevoelige objecten berekend, voor de tweede gelden minimumafstanden tot dergelijke objecten (ook wel bekend onder de term 'vaste afstandsdieren'). De Regeling geurhinder en veehouderij (Rgv) bepaald in bijlage 1 voor welke dieren geuremissies zijn vastgelegd. Als het (beoogde) veehouderijbedrijf niet in deze regeling wordt genoemd betreft het vaste afstandsdieren.

Onderstaande kan vaak verwijderd worden als er geen geuronderzoek plaatsvindt, maar op basis van grote afstanden geconcludeerd wordt dat geur geen belemmering vormt.

Op grond van artikel 3 lid 1 van de Wgv gelden de volgende normen ten behoeve van vergunningverlening voor dieren met een geuremissiefactor:

geurgevoelig object gelegen in:   maximaal toegestane geurbelasting
(odour units per m3 lucht)  
concentratiegebied binnen bebouwde kom   3,0 ouE/m3   
concentratiegebied buiten bebouwde kom   14,0 ouE/m3  
niet-concentratiegebied binnen bebouwde kom   2,0 ouE/m3  
niet-concentratiegebied buiten bebouwde kom   8,0 ouE/m3  

Als het geen bedrijf is waar een geuremissiefactor voor is vastgelegd gelden de volgende eisen:

  • binnen de bebouwde kom geldt een afstand van 100 meter;
  • buiten de bebouwde kom geldt een afstand van 50 meter.

Tot slot geldt voor zowel dieren met als voor dieren zonder geuremissiefactoren altijd een minimumafstand tussen de buitenzijde van een dierenverblijf en de buitenzijde van een geurgevoelig object. Dit betreft 50 respectievelijk 25 meter voor hetzij binnen danwel buiten de bebouwde kom.

De Wet geurhinder en veehouderij kent een omgekeerde werking. Dat wil zeggen dat ook bij plannen die woningbouwlocaties mogelijk maken wordt getoetst aan de normen van de Wet geurhinder en veehouderij. Bij ruimtelijke ordeningsplannen moet worden beoordeeld of sprake is van een goed woon- en verblijfklimaat.

Planspecifiek

Door voorliggend plan wordt een geurgevoelig object binnen het plangebied mogelijk gemaakt.

In de omgeving liggen twee intensieve veehouderijen, beide op circa 900 m. vanaf de nieuwe woning. Gelet op deze afstand kan geurhinder van deze bedrijven op de nieuwe woning worden uitgesloten. In de omgeving zijn geen andere veeteelt bedrijven gelegen die van belang zijn vanuit het aspect geur. Er is daardoor sprake van een goed woon- en leefklimaat voor de nieuwe woning op basis van het aspect geur.

Het initiatief is uitvoerbaar met betrekking tot het aspect geur.

4.1.5 Milieuzonering

Het aspect bedrijven en milieuzonering gaat in op de invloed die bedrijven kunnen hebben op hun omgeving. Deze invloed is afhankelijk van de afstand tussen een gevoelige bestemming en de bedrijvigheid. Milieugevoelige bestemmingen zijn gebouwen en terreinen die naar hun aard bestemd zijn voor het verblijf van personen gedurende de dag of nacht of een gedeelte daarvan (bijvoorbeeld woningen). Daarnaast kunnen ook landelijke gebieden en/of andere landschappen belangrijk zijn bij een zonering tot andere, minder gevoelige, functies zoals bedrijven.

Bij een ruimtelijke ontwikkeling kan sprake zijn van al aanwezige bedrijvigheid en van nieuwe bedrijvigheid. Milieuzonering zorgt er voor dat nieuwe bedrijven een juiste plek in de nabijheid van de gevoelige functies krijgen en dat de (nieuwe) gevoelige functie op een verantwoorde afstand van bedrijven komen te staan. Doel hiervan is het waarborgen van de veiligheid en het garanderen van de continuïteit van de bedrijven als ook een goed klimaat voor de gevoelige functie.

Milieuzonering beperkt zich tot milieuaspecten met een ruimtelijke dimensie zoals: geluid, geur, gevaar en stof. De mate waarin de milieuaspecten gelden en waaraan de milieucontour wordt vastgesteld, is voor elk type bedrijvigheid verschillend. De 'Vereniging van Nederlandse Gemeenten' (VNG) geeft sinds 1986 de publicatie 'Bedrijven en Milieuzonering' uit. In deze publicatie is een lijst opgenomen, met daarin de minimale richtafstanden tussen een gevoelige bestemming en bedrijven. Indien van deze richtafstanden afgeweken wordt dient een nadere motivatie gegeven te worden waarom dat wordt gedaan.

Het belang van milieuzonering wordt steeds groter aangezien functiemenging steeds vaker voorkomt. Hierbij is het motto: 'scheiden waar het moet, mengen waar het kan'. Het scheiden van milieubelastende en milieugevoelige bestemmingen dient twee doelen:

  • het reeds in het ruimtelijk spoor voorkomen of zoveel mogelijk beperken van hinder en gevaar bij gevoelige bestemmingen;
  • het bieden van voldoende zekerheid aan de milieubelastende activiteiten (bijvoorbeeld bedrijven) zodat zij de activiteiten duurzaam, en binnen aanvaardbare voorwaarden, kunnen uitoefenen.

Planspecifiek

In de omgeving van het plangebied liggen enkele kwekerijen en bedrijven. De dichtstbijzijnde kwekerij is de naastgelegen kwekerij ten zuiden van de nieuwe woning. Er geldt, op basis van de publicatie 'Bedrijven en milieuzonering', een maximale richtafstand van 30 m. op basis van geluid. De daadwerkelijke afstand tussen het dichtstbijzijnde bedrijf en de nieuwe woning bedraagt 60 m. Van wederzijdse hinder is daarmee geen sprake. In de omgeving liggen 4 bedrijven met een andere bedrijfsvoering dan een kwekerij. Al deze bedrijven liggen op een verdere afstand van het plangebied dan de maximale richtafstanden behorende bij de bedrijfsactiviteiten ter plaatse. Er is sprake van een goed woon- en leefklimaat op basis van milieuzonering. Omliggende bedrijven worden door dit initiatief ook niet in hun bedrijfsvoering belemmerd.

Het initiatief is uitvoerbaar met betrekking tot het aspect milieuzonering.

4.1.6 Externe veiligheid

Externe veiligheid beschrijft de externe risico's met een externe werking, die ontstaan door het transport van, de opslag van of handelingen met gevaarlijke stoffen. Dit kan betrekking hebben op risicovolle inrichtingen, relevante transportroutes voor het vervoer van gevaarlijke stoffen of relevante buisleidingen.

Toetsingskaders zijn onder andere het 'Besluit externe veiligheid inrichtingen' (Bevi), het 'Besluit externe veiligheid transportroutes' (Bevt) en het 'Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb). Daarnaast zijn in het Activiteitenbesluit milieubeheer en het Vuurwerkbesluit veiligheidsafstanden genoemd die rond stationaire risicobronnen, niet zijnde een Bevi-inrichting, moeten worden aangehouden.

Binnen het beoordelingskader voor externe veiligheid staan twee kernbegrippen centraal: het plaatsgebonden risico (PR) van 10-6 per jaar en het groepsrisico (GR). Het plaatsgebonden risicobeleid bestaat uit harde afstandscontouren tussen risicobron en (beperkt) kwetsbaar object. Het groepsrisico is een maat die aangeeft hoe groot de kans is op een ongeval met gevaarlijke stoffen met een bepaalde groep slachtoffers. Hoe hoger het groepsrisico, hoe groter deze kans. Voor de beoordeling van een ruimtelijk plan moet worden vastgesteld of het plangebied is gelegen binnen de PR en/of de invloedsgebieden van het GR. Voor inrichtingen geldt daarnaast dat verantwoording van het groepsrisico verplicht is wanneer binnen het invloedsgebied van een risicobron nieuwe (beperkt) kwetsbare objecten worden toegelaten. Voor transportassen (weg, spoor en water) geldt dat de verantwoording van het groepsrisico verplicht is wanneer sprake is van toename van het aantal personen (en daarmee een toename van het groepsrisico) of overschrijding van de oriëntatiewaarde.

Planspecifiek

Via de website risicokaart.nl kan voor de locatie worden vastgesteld of er in de directe omgeving inrichtingen, buisleidingen en/of belangrijke transportroutes aanwezig zijn die in het kader van de externe veiligheid van belang zijn. Bijgevoegd een screenshot van die website.

afbeelding "i_NL.IMRO.0246.813BUWBORCHW-VA01_0008.png"

Uitsnede uit de risicokaart, waarbij het plangebied is aangegeven met de gele stip (bron: risicokaart.nl)

Hieruit is op te maken dat er in de omgeving van het plangebied geen inrichtingen, buisleidingen en/of belangrijke transportroutes aanwezig zijn die als risicobron kunnen worden aangemerkt.

Het initiatief is uitvoerbaar vanuit het aspect externe veiligheid.

4.2 Water

Het aspect water is van groot belang binnen de ruimtelijke ordening. Door verstandig om te gaan met het water kan verdroging en wateroverlast (waaronder ook risico van overstromingen e.d.) voorkomen worden en de kwaliteit van het water hoog gehouden worden.
Op Rijksniveau en Europees niveau zijn de laatste jaren veel plannen en wetten gemaakt met betrekking tot water. De belangrijkste hiervan zijn het Waterbeleid voor de 21e eeuw, de Waterwet en het Nationaal Waterplan.

Waterbeleid voor de 21e eeuw

De Commissie Waterbeheer 21ste eeuw heeft advies uitgebracht over het toekomstige waterbeleid in Nederland. De adviezen van de commissie staan in het rapport 'Anders omgaan met water, Waterbeleid voor de 21ste eeuw' (WB21). De kern van het rapport WB21 is dat water de ruimte moet krijgen, voordat het die ruimte zelf neemt. In het Waterbeleid voor de 21e eeuw worden twee principes (drietraps strategieën) voor duurzaam waterbeheer geïntroduceerd:

  • vasthouden, bergen en afvoeren: dit houdt in dat overtollig water zoveel mogelijk bovenstrooms wordt vastgehouden in de bodem en in het oppervlaktewater. Vervolgens wordt zo nodig het water tijdelijk geborgen in bergingsgebieden en pas als vasthouden en bergen te weinig opleveren wordt het water afgevoerd.
  • schoonhouden, scheiden en zuiveren: hier gaat het erom dat het water zoveel mogelijk schoon wordt gehouden. Vervolgens worden schoon en vuil water zoveel mogelijk gescheiden en als laatste komt het zuiveren van verontreinigd water aan het bod.

Waterwet

De Waterwet regelt het beheer van oppervlaktewater en grondwater, en verbetert ook de samenhang tussen waterbeleid en ruimtelijke ordening. Daarnaast levert de Waterwet een flinke bijdrage aan kabinetsdoelstellingen zoals vermindering van regels, vergunningstelsels en administratieve lasten. Een belangrijk gevolg van de Waterwet is dat de aloude vergunningstelsels uit de voorheen afzonderlijke waterbeheerwetten zijn gebundeld. Dit resulteert in één vergunning, de watervergunning.

Nationaal Waterplan

Op basis van de Waterwet is het Nationaal Waterplan vastgesteld door het kabinet. Dit Nationaal Waterplan geeft de hoofdlijnen, principes en richting van het nationale waterbeleid in de planperiode 2016-2021, met een vooruitblik richting 2050. Het Nationaal Waterplan richt zich op bescherming tegen overstromingen, beschikbaarheid van voldoende en schoon water en de diverse vormen van gebruik van water. Het geeft maatregelen die in de periode 2016-2021 genomen moeten worden om Nederland ook voor toekomstige generaties veilig en leefbaar te houden en de kansen die water biedt te benutten. Het kabinet speelt proactief in op de verwachte klimaatveranderingen op lange termijn, om overstromingen te voorkomen.


Watertoets

De 'watertoets' is een instrument dat waterhuishoudkundige belangen expliciet en op evenwichtige wijze laat meewegen bij het opstellen van ruimtelijke plannen en besluiten. Het is geen technische toets maar een proces dat de initiatiefnemer van een ruimtelijk plan en de waterbeheerder met elkaar in gesprek brengt in een zo vroeg mogelijk stadium. De watertoets bestaat uit twee onderdelen:

  • de verplichting aan initiatiefnemers van ruimtelijke plannen om de waterbeheerder vroegtijdig in de planvorming te betrekken, en
  • de verplichting aan initiatiefnemers van ruimtelijke plannen om in hun plan verantwoording af te leggen over de manier waarop omgegaan is met de inbreng van de waterbeheerder. Dit laatste gebeurt doorgaans in de waterparagraaf bij het betreffende plan.

Planspecifiek

Voor dit plan is het beleid van het waterschap Vallei en Veluwe van belang. Voor het plangebied is de digitale watertoets doorlopen (zie bijlage 3).

Door het plan neemt het verhard oppervlak toe met maximaal 536 m² (bestaande uit bebouwing: 211 m² en verharding tuin: 325 m²). Daarmee blijft de toename van het verhard oppervlak onder de grens van 1.500 m² die het waterschap hanteert bij de nieuwe ontwikkelingen. Van vereiste compensatie is daarmee geen sprake. De nieuwe woning wordt aangesloten op het bestaande rioolstelsel. Hemelwater wordt binnen het plangebied opgevangen, geïnfiltreerd of hergebruikt voor de kwekerij. Het bestaande waterbassin en de grondwaterpomp blijven gehandhaafd.

Het initiatief is uitvoerbaar vanuit het aspect water.

4.3 Ecologie

Per 01-02-2017 zijn de Natuurbeschermingswet 1998, de Flora en faunawet en de Boswet opgegaan in de nieuwe Wet natuurbescherming. Bij de bescherming van natuurwaarden wordt een onderscheid gemaakt tussen gebiedsbescherming en soortenbescherming.

Gebiedsbescherming

Er zijn twee vormen van gebiedsbescherming: Natura 2000 en het Nationaal Natuurnetwerk. De bescherming van Natura 2000-gebieden (Habitat- en Vogelrichtlijngebieden) is geregeld in de Wet natuurbescherming. Naast de bescherming van het gebied zelf, kennen Natura 2000-gebieden een zogenaamde 'externe werking'. Dit betekent dat ook bij ontwikkelingen die buiten de begrenzing van de Natura 2000-gebieden gelegen zijn, getoetst moeten worden of er significant negatieve effecten optreden op het betreffende gebied.

Het Natuurnetwerk Nederland (voorheen de EHS) is het Nederlands netwerk van bestaande en nieuw aan te leggen natuurgebieden. Het netwerk moet natuurgebieden beter verbinden met elkaar en met het omringende agrarisch gebied. Het NNN is de verantwoordelijkheid van de verschillende provincies. In het NNN liggen:

  • bestaande natuurgebieden, waaronder de 20 Nationale Parken;
  • gebieden waar nieuwe natuur aangelegd wordt;
  • landbouwgebieden, beheerd volgens agrarisch natuurbeheer;
  • ruim 6 miljoen hectare grote wateren: meren, rivieren, de kustzone van de Noordzee en de Waddenzee;
  • alle Natura2000-gebieden.


Soortenbescherming

De soortenbescherming (voorheen geregeld in de Flora- en faunawet, nu opgenomen in de Wet natuurbescherming) regelt de bescherming van de in het wild voorkomende inheemse planten en dieren. De wet richt zich vooral op het in stand houden van populaties van soorten die bescherming behoeven. In de wet zijn algemene en specifieke verboden vastgelegd ten aanzien van beschermde dier- en plantensoorten. Naast een aantal in de wet (en daarop gebaseerde besluiten) vermelde specifieke mogelijkheden om ontheffing te verlenen van in de wet genoemde verboden, geeft de wet een algemene ontheffingsbevoegdheid aan de minister van EZ. Bekeken moet worden in hoeverre ruimtelijke plannen negatieve gevolgen hebben op beschermde dier- en plantensoorten en of er compenserende of mitigerende maatregelen genomen moeten worden.

Daarnaast geldt voor iedereen in Nederland altijd, dus ook los van het voorliggende beoogde ruimtelijke project, dat de zorgplicht nageleefd moet worden bij het verrichten van werkzaamheden. Voor menige soort geldt dat indien deze zorgplicht nagekomen wordt een bepaald beoogd project uitvoerbaar is.

Planspecifiek

Voorliggend plan maakt de komst van één woning mogelijk. In het vervolg van deze paragraaf wordt ingegaan of de totstandkoming van deze woning van belang is voor gebieds- en soortbescherming.

Gebiedsbescherming

Navolgende kaart toont dat er in aan de west- en oostkant van het plangebied (rode stip) twee beschermde gebieden liggen. Het gaat om de Veluwe en de Rijntakken. De omvang van dit initiatief in combinatie met de afstand tot aan deze gebieden (minimaal 2 km.) maakt dat negatieve effecten op de beschermde gebieden kunnen worden uitgesloten.

afbeelding "i_NL.IMRO.0246.813BUWBORCHW-VA01_0009.png"

Uitsnede kaart Natura2000 (bron: www.synbiosys.alterra.nl)

Soortenbescherming

De nieuwe woning staat gepland op een bestaand gras perceel. Dit perceel wordt intensief gemaaid. Er worden geen gebouwen gesloopt en er worden geen bomen gerooid. Enig negatief effect op de mogelijke aanwezigheid van beschermde soorten kan daarmee worden uitgesloten.

Het initiatief is uitvoerbaar vanuit het aspect ecologie.

4.4 Verkeer

Onderdeel van goede ruimtelijke ordening is het effect van een beoogd nieuw project op de verkeersstructuur. Het plangebied wordt middels een oprit ontsloten op de Borchgraverweg. Het aantal woningen binnen het plangebied neemt toe met één. Er is daardoor sprake een (zeer) beperkte toename van het aantal verkeersbewegingen. De Borchgraverweg kan deze toename goed aan. De bestaande laad- en losplek voor een vrachtwagen blijft gehandhaafd.

Parkeren kan in de toekomst rondom de nieuwe woning, binnen het eigen perceel. Het CROW hanteert voor vrijstaande woningen in het buitengebied een parkeernorm van maximaal 2,8 (afgerond 3) parkeerplaatsen per woning. Op het erf is voldoende ruimte aanwezig om te kunnen voldoen aan deze norm.

Het initiatief is uitvoerbaar vanuit het aspect verkeer.

4.5 Cultuurhistorie en archeologie

In elk ruimtelijk plan moet een beschrijving worden opgenomen van de wijze waarop met de in het gebied aanwezige cultuurhistorische waarden wordt omgegaan. Denk aan aanwezige monumenten, historische gebieden, kenmerkende (straat)beelden en landschapselementen. Bij het maken van plannen kan ook (weer) rekening gehouden worden met al deze elementen die er vroeger wel waren maar nu niet meer. Een bijzonder onderdeel van cultuurhistorie is archeologie.

Per 1 juli 2016 is de Monumentenwet 1988 overgegaan in de Erfgoedwet. Onderdelen van de Monumentenwet die de fysieke leefomgeving betreffen, zoals vergunningen, gaan naar de Omgevingswet die in 2021 van kracht wordt.

Cultuurhistorie

Het belang van cultuurhistorie is wettelijk vastgelegd in het Besluit ruimtelijke ordening. Het Besluit geeft aan dat “een beschrijving van de wijze waarop met de in het gebied aanwezige cultuurhistorische waarden en in de grond aanwezige of te verwachten monumenten rekening is gehouden” in het bestemmingsplan (en andere ruimtelijke besluiten) opgenomen moet worden. Het voornaamste doel hiervan is om het cultuurhistorische karakter van Nederland op gebiedsniveau te behouden en te versterken.

Archeologie

De bescherming van archeologische waarden bij ruimtelijke ontwikkelingen is geregeld in de Erfgoedwet. De essentie van de wettelijke bescherming is dat archeologische resten zoveel mogelijk in de bodem bewaard blijven. Bij ruimtelijke plannen geldt de verplichting om rekening te houden met bekende en te verwachten archeologische waarden. Indien ingrepen gepaard gaan met een verstoring van de bodem, kan het nodig zijn om nader onderzoek te doen, zodat - waar nodig - de archeologische waarden veiliggesteld kunnen worden en/of het plan aangepast kan worden. De verantwoordelijkheid voor archeologische waarden ligt bij de gemeente.

Op basis van de Erfgoedwet zijn mogelijke (toevals)vondsten bij het verrichten van werkzaamheden in de bodem altijd beschermd. Er geldt een meldingsplicht bij het vinden van (mogelijke) waardevolle zaken. 

Planspecifiek

Cultuurhistorie

De gemeente Heerde heeft, in samenwerking met de gemeente Hattem, haar cultuurhistorisch beleid uiteengezet in de Cultuurhistorische Waardenkaart, welke bestaat uit in totaal 9 kaarten en een toelichting. De meest relevante kaart voor dit plan is waardenkaart 8 'Waardering historische Landschappen', waarin de gronden van de planlocatie de 'gemiddelde waardering' toegewezen hebben gekregen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0246.813BUWBORCHW-VA01_0010.png"

Uitsnede Waardenkaart 8, waarbij het plangebied is aangegeven middels de zwarte ster (bron: Cultuurhistorische Waardenkaart Heerde)

Het plangebied bevat geen specifieke cultuurhistorische waarden. Er staan geen monumentale of beeldbepalende bomen die behouden dienen te worden.

Wel wordt de nieuwe woning landschappelijk ingepast. Met de nieuwe invulling wordt verwezen naar veel oorspronkelijke landschappelijke gebiedskenmerken, zoals ook is toegelicht in paragraaf 3.3.3, waardoor er recht wordt gedaan aan de gemiddelde waardering van het historische landschapstype.

Archeologie

Het plangebied aan de Borchgraverweg 10 te Heerde heeft op de archeologische beleidskaart van de gemeente Heerde een hoge archeologische verwachting. Daarom is in het kader van de totstandkoming van dit bestemmingsplan een aantal archeologische onderzoeken uitgevoerd, om de archeologische waarde van het plangebied vast te stellen.

Volgens de eerste stap, het bureauonderzoek (zie bijlage 4), was sprake van een hoge verwachting op het voorkomen van archeologische waarden uit alle archeologische perioden. Uit de resultaten van de tweede stap, het booronderzoek, bleek dat over het algemeen de bodemopbouw bestaat uit sneeuwsmeltwaterafzettingen afgedekt met een esdek. In de top van de genoemde afzettingen was een podzolprofiel aanwezig. De aangetroffen bodemopbouw was van dien aard dat de archeologische verwachting zoals deze in het bureauonderzoek was opgesteld gehandhaafd bleef.

In februari 2019 is als derde stap een proefsleuvenonderzoek (zie bijlage 5) uitgevoerd in het plangebied. Daarbij zijn twee proefsleuven aangelegd, ter hoogte van de bouwvlakken van de geplande woning en schuur. De voorlopige resultaten waren als volgt:

  • In de proefsleuf ter hoogte van de schuur werden alleen natuurlijke sporen aangetroffen. Daarnaast zal de toekomstige bodemverstoring hier waarschijnlijk niet meer dan 50 cm –Mv, bedragen, waardoor het archeologisch niveau ter plaatse (dat ligt op 80-100 cm –Mv) niet wordt bedreigd. De archeologische uitvoerder adviseerde dan ook vrijgave van het bouwvlak van de schuur. De gemeente Heerde heeft dit advies onderschreven.
  • In de proefsleuf ter hoogte van de nieuwe woning werden een aantal paalkuilen en kuilen (met hierin paalkuiltjes) aangetroffen. In de vulling van de sporen werd aardewerk aangetroffen uit de IJzertijd. Dit wijst erop dat (dit deel van) het plangebied zich in ieder geval deels binnen een erf uit de IJzertijd bevindt. Aangezien het bouwvlak van de nieuwe woning destijds nog niet vaststond, is er door de archeologische uitvoerder in overleg met de opdrachtgever voor gekozen op dat moment niet verder uit te breiden, maar het bouwvlak van de nieuwe woning (circa 150 m2) verder archeologisch te ontgraven als de ligging van dat bouwvlak vast zou liggen. De gemeente Heerde heeft dit advies onderschreven.

Totdat het bouwvlak van de nieuwe woning in het plangebied volledig archeologisch is onderzocht en de gemeente Heerde het plangebied voor wat betreft archeologie heeft vrijgeven – wat ofwel kan gebeuren op basis van een veldbezoek en daaropvolgend selectiebesluit door haar archeologisch adviseur, ofwel op basis van een beoordeling van de uiteindelijke rapportage en daaropvolgend selectiebesluit door haar archeologisch adviseur – blijft de hoge archeologische verwachting in het plangebied gehandhaafd en kunnen er geen civieltechnische werkzaamheden van welke aard dan ook worden uitgevoerd. Met inachtneming van het resterende vervolgonderzoek, welke reeds in gang is gezet, en het overnemen van het daaropvolgende selectiebesluit kan vanuit archeologie worden gesteld dat voorliggend plan uitvoerbaar wordt geacht.

Het initiatief is uitvoerbaar op basis van het aspect cultuurhistorie en archeologie.

4.6 Economische uitvoerbaarheid

Bij de voorbereiding van een bestemmingsplan dient, op grond van artikel 3.1.6 lid 1, sub f van het Bro, onderzoek plaats te vinden naar de (economische) uitvoerbaarheid van het plan. In principe dient bij vaststelling van een ruimtelijk besluit tevens een exploitatieplan vastgesteld te worden om verhaal van plankosten zeker te stellen. Op basis van 'afdeling 6.4 grondexploitatie', artikel 6.12, lid 2 van de Wro kan de gemeenteraad bij het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan echter besluiten geen exploitatieplan vast te stellen indien:

  • het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan of besluit begrepen gronden anderszins verzekerd is;
  • het bepalen van een tijdvak of fasering als bedoeld in artikel 6.13, eerste lid, onder c, 4°, onderscheidenlijk 5°, niet noodzakelijk is;
  • het stellen van eisen, regels, of een uitwerking van regels als bedoeld in artikel 6.13, tweede lid, onderscheidenlijk b, c of d, niet noodzakelijk is.

Planspecifiek

De ontwikkelingskosten komen geheel voor rekening van de initiatiefnemer. Hiertoe heeft de gemeente voorafgaand aan de planologische procedure met de initiatiefnemer een overeenkomst afgesloten. Voor de realisatie van het plan hoeft de gemeente geen investering te doen. De kosten die door de gemeente gemaakt worden voor het voeren van de planologische procedure zijn verrekend in de leges. Eventuele extra gemeentelijke kosten worden gedekt door de exploitatieovereenkomst.

Op basis van bovenstaande kan geconcludeerd worden dat het plan economisch uitvoerbaar is.

Hoofdstuk 5 Juridische planbeschrijving

5.1 Algemeen

Voor het bestemmingsplan is gebruik gemaakt van de in de Wet ruimtelijke ordening opgenomen standaardvorm van de Standaard Vergelijkbare Bestemmingplannen 2012 (SVBP 2012).

Dit bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, planregels en een toelichting. De verbeelding en de planregels vormen samen het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan. Beide planonderdelen dienen in onderlinge samenhang te worden bezien en toegepast. Op de verbeelding zijn de bestemmingen aangewezen. Aan deze bestemmingen zijn bouwregels en regels betreffende het gebruik gekoppeld.

De toelichting heeft geen rechtskracht, maar vormt niettemin een belangrijk onderdeel van het plan. De toelichting van dit bestemmingsplan geeft een weergave van de beweegredenen, de onderzoeksresultaten en de beleidsuitgangspunten die aan dit plan ten grondslag liggen. Ook is de toelichting van wezenlijk belang voor een juiste interpretatie en toepassing. Tot slot maakt een eventuele bijlage onlosmakelijk onderdeel uit van het bestemmingsplan.

5.2 Verbeelding

Op de verbeelding worden de bestemmingen weergegeven met daarbij andere bepalingen als gebiedsaanduidingen, bouwaanduidingen, bouwvlakken, etc. Voor de analoge verbeelding is gebruik gemaakt van een digitale ondergrond (Grootschalige Basiskaart en/of kadastrale kaart).

5.3 Planregels

De planregels zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken. Hoofdstuk I bevat de inleidende regels voor het hele plangebied. Hoofdstuk II geeft de bestemmingsregels. Hoofdstuk III geeft vervolgens de algemene regels waaronder (mogelijke) flexibiliteitsbepalingen in de vorm van wijzigings- en afwijkingsbevoegdheden. In dit derde hoofdstuk kunnen belangrijke algemene bepalingen zijn opgenomen die van invloed zijn op het bepaalde in hoofdstuk II. Ten slotte regelt Hoofdstuk IV de overgangs- en slotbepalingen. In de volgende paragraaf worden de afzonderlijke bestemmingen behandeld.

Voor de planregels is de gestandaardiseerde opbouw uit de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012 gebruikt. In de planregels is een standaard hoofdstukindeling aangehouden die begint met 'Inleidende regels' (begrippen en wijze van meten), vervolgens met de 'Bestemmingsregels', de 'Algemene regels' (de regels die voor alle bestemmingen gelden) en de 'Overgangs- en slotregels'. In het tweede hoofdstuk, de Bestemmingsregels, staan de verschillende bestemmingen op alfabetische volgorde.

Ook de regels van een bestemming kennen een standaardopbouw en worden als volgt benoemd:

  • Bestemmingsomschrijving (in elk bestemmingsplan);
  • Bouwregels (bestemmingsplanafhankelijk);
  • Nadere eisen (bestemmingsplanafhankelijk);
  • Afwijken van de bouwregels (bestemmingsplanafhankelijk);
  • Specifieke gebruiksregels (bestemmingsplanafhankelijk);
  • Afwijken van de gebruiksregels (bestemmingsplanafhankelijk);
  • Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden (bestemmingsplanafhankelijk).

5.4 Wijze van bestemmen

Voorliggend plan heeft als gevolg dat:

  • de bestaande maatvoeringsaanduiding 'other: aantal bedrijfswoningen: 0' wordt aangepast naar: 'Other: aantal bedrijfswoningen: 1'. Deze wijziging heeft als gevolg dat de regels van dit plan één bedrijfswoning binnen het plangebied toestaan;
  • in de regels van dit plan middels een voorwaardelijke verplichting is opgenomen dat de nieuwe bedrijfswoning pas in gebruik mag worden genomen als de uitstraling van de woning passend is binnen het beeldkwaliteitskader en het omliggende erf is ingericht met de landschapselementen zoals opgenomen in het 'Inrichtingsplan en beeldkwaliteitskader' uit bijlage 1 van de regels;
  • in aanvulling op de voorwaardelijke verplichting van de landschapselementen is er in de regels van dit plan een tweede voorwaardelijke verplichting opgenomen die de aanleg van een hekwerk op de zuidelijke bedrijfsgrens verplicht stelt, alvorens de nieuwe woning in gebruik mag worden genomen.

De bestaande enkelbestemming 'Agrarisch - Kwekerij', de dubbelbestemming 'Waarde - Hoge archeologische verwachting' en de gebiedsaanduiding 'overige zone - dekzandruggen en oude bouwlanden' blijven ongewijzigd van toepassing en maken onderdeel uit van dit plan.

Met dit hoofdstuk is voldaan aan artikel 3.1.3 van het Bro.

Hoofdstuk 6 Procedure

6.1 Algemeen

Bij de voorbereiding van een (voor)ontwerp bestemmingsplan dient overleg te worden gevoerd als bedoeld in artikel 3.1.1 Bro. Dit is het vooroverleg. Op basis van het eerste lid van dit artikel wordt dit vooroverleg gevoerd met waterschappen en met die diensten van provincie en Rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen welke in het plan in het geding zijn. Voor wat kleinere plannen kan, in overleg, afgezien worden van dit overleg.

Op basis van artikel 3.1.6 Bro dient verslag te worden gedaan van de wijze waarop burgers en maatschappelijke organisaties bij de voorbereiding van het bestemmingsplan zijn betrokken. Dit is de inspraak. Van (formele) inspraak kan, zeker bij wat kleinere plannen, worden afgezien. De gemeentelijke inspraakverordening is daarbij ook van belang.

Een ontwerpbestemmingsplan dient conform afdeling 3.4 Awb gedurende 6 weken ter inzage gelegd te worden. Hierbij is er de mogelijkheid voor een ieder om zienswijzen in te dienen op het plan. Na vaststelling door de Raad wordt het vaststellingsbesluit bekend gemaakt. Het bestemmingsplan ligt na bekendmaking 6 weken ter inzage. Gedurende deze termijn is er de mogelijkheid voor belanghebbenden beroep in te dienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State. Het bestemmingsplan treedt vervolgens daags na afloop van de tervisielegging in werking als er geen beroep is ingesteld. Is er wel beroep ingesteld dan treedt het bestemmingsplan ook in werking, tenzij naast het indienen van een beroepschrift ook om een voorlopige voorziening is gevraagd. De schorsing van de inwerkingtreding eindigt indien de voorlopige voorziening wordt afgewezen. De procedure eindigt met het besluit van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

6.2 Verslag vooroverleg en inspraak

Dit bestemmingsplan wordt in het kader van het wettelijk overleg toegezonden aan de provincie. Eventuele opmerkingen zullen worden verwerkt. Het waterschap is via de digitale watertoets ingelicht over het plan. De initiatiefnemer heeft omwonenden persoonlijk geïnformeerd over het plan.

6.3 Verslag zienswijzen

Het ontwerpbestemmingsplan heeft met ingang van woensdag 30 januari 2019 gedurende een periode van zes weken voor eenieder ter inzage gelegen. Tijdens deze periode zijn er geen zienswijzen tegen het plan ingediend.