Plan: | Ontwikkelingsgebieden (Kamperweg 76) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0246.909ONTWKamperweg76-VA01 |
COLOFON: | |||
Betrokken ambtenaar: | M. Korte | ||
Projectleider Buro SRO: | E. Mekelenkamp / www.buro-sro.nl |
De familie Van Loo (hierna initiatiefnemer) heeft de horecagelegenheid aan de Kamperweg 76 te Heerde beëindigd en wil het bestaande pand gebruiken als burgerwoning. Dit past niet in het geldende bestemmingsplan. Omdat het initiatief wel passend is op de locatie, wordt medewerking verleend aan een herziening van het bestemmingsplan. In dit document wordt dit toegelicht en gemotiveerd waarom dat kan volgens de Wet ruimtelijke ordening (Wro).
Het plangebied is gelegen aan de Kamperweg 76 ten noorden van de kern van Heerde. Bijgevoegde afbeelding toont globaal de ligging van het plangebied in de omgeving.
Globale ligging plangebied (opensteetmap.org)
Hoofdstuk 2 bevat een beschrijving van de bestaande situatie en van het plan. Daarna wordt in hoofdstuk 3 ingegaan op het relevante beleid. In hoofdstuk 4 wordt de haalbaarheid van het project getoetst op grond van het geldende beleid en (milieu)wetgeving. Ook wordt ingegaan op de economische haalbaarheid van het plan. Hoofdstuk 5 geeft een toelichting op de juridische opzet van het plan. Tot slot gaat hoofdstuk 6 in op de wijze hoe burgers en andere belanghebbenden betrokken zijn bij het plan (maatschappelijke uitvoerbaarheid). Hierin zijn de uitkomsten van inspraak, vooroverleg en zienswijzen opgenomen.
In dit hoofdstuk wordt het initiatief beschreven. Eerst wordt ingegaan op de bestaande situatie van het plangebied en de relatie met de omgeving. Daarna wordt ingezoomd op het beoogde initiatief.
Het plangebied omvat het perceel Kamperweg 76 in het buitengebied van Heerde. De Kamperweg is de verbinding tussen Heerde en Wezep en is een belangrijke schakel tussen Heerde en de A50.
Het pand was in gebruik als restaurant en pension en als bedrijfswoning voor de eigenaar/exploitant. De achterliggende tuin wordt door de bewoners gebruikt. Bezoekers parkeren voor het gebouw en langs de Kamperweg.
Luchtfoto plangebied
Huidige situatie vanaf Kamperweg
De initiatiefnemer heeft besloten te stoppen met de horecafuncties, maar wil wel in de bedrijfswoning blijven wonen. De ruimtes die dienden voor het gebruik van het restaurant en het pension worden bij de woning getrokken, hierdoor krijgt het hele pand de functie wonen. Er zijn geen uitbreidingen voorzien. Het aanzicht van het pand zal daarmee niet veranderen.
Op het erf en tuin rondom het gebouw zijn ook geen veranderingen voorzien. De achterliggende ruimte blijft als tuin in gebruik door de bewoners. Qua verkeer en parkeren ontstaat door het verdwijnen van de horecafunctie een gunstiger situatie, de hoeveelheid verkeer en benodigde parkeerruimte wordt kleiner. Er is voldoende ruimte op eigen terrein voor parkeren ten behoeve van de woonfunctie. Voor de ontsluiting wordt gebruik gemaakt van de huidige inrit.
Bij voorliggend initiatief, zie de beschrijving hiervoor, is sprake van een bestemmingswijziging van Horeca naar Wonen. Het bestaande hoofdgebouw met inpandige (bedrijfs)woning wordt nu volledig gebruikt als woning. De wijziging naar een woonbestemming brengt geen fysieke veranderingen met zich mee. De woonbestemming heeft minder ruimtelijke impact (verkeer, e.d.) dan de horecabestemming en sluit aan op de omliggende bestemmingen. De ruimtelijke effecten zijn dusdanig klein dat het Rijksbeleid en provinciaal beleid uitvoering van dit initiatief niet in de weg staan.
Geldend bestemmingsplan
Ter plaatse van het plangebied geldt het bestemmingsplan 'Ontwikkelingsgebieden', die is vastgesteld op 13 juli 2009.
Uitsnede bestemmingsplan 'Ontwikkelingsgebieden'
Het plangebied heeft in het gelden bestemmingsplan de bestemming 'Horeca' met de aanduiding 1 dienst-/bedrijfswoning. Met voorliggend plan gaat de horecagelegenheid weg en wordt het pand in gebruik genomen als burgerwoning. Hierdoor is het initiatief strijdig met het geldend bestemmingsplan.
De uitvoerbaarheid van een bestemmingsplan moet als gevolg van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) aangetoond worden (artikel 3.1.6 van het Bro). Daaronder valt zowel de onderzoeksverplichting naar verschillende ruimtelijk relevante aspecten (geluid, bodem, etc.) als ook de economische uitvoerbaarheid van het plan.
Onderstaande een toets waaruit volgt dat het plan hieraan voldoet:
Het bestemmingsplan is opgezet volgens de in de Wet ruimtelijke ordening opgenomen standaardvorm van de Standaard Vergelijkbare Bestemmingplannen 2012 (SVBP 2012).
Het bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, planregels en een toelichting. De verbeelding en de planregels vormen samen het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan. Beide planonderdelen dienen in onderlinge samenhang te worden bezien en toegepast. Op de verbeelding zijn de bestemmingen aangewezen. Aan deze bestemmingen zijn bouwregels en regels betreffende het gebruik gekoppeld.
De toelichting heeft geen rechtskracht, maar is wel een belangrijk onderdeel van het plan. De toelichting geeft een weergave van de beweegredenen, de onderzoeksresultaten en de beleidsuitgangspunten die aan dit plan ten grondslag liggen. De toelichting is van wezenlijk belang voor een juiste interpretatie en toepassing.
Daarnaast maken ook eventuele bijlagen onlosmakelijk onderdeel uit van het bestemmingsplan.
Verbeelding
De verbeelding is een digitale kaart, waarop bestemmingen en aanduidingen zijn weergegeven. Aanduidingen worden gebruikt om bepaalde zaken specifieker te regelen, bijvoorbeeld in de vorm van gebiedsaanduidingen, bouwaanduidingen, bouwvlakken, functieaanduidingen etc.
Voor de analoge verbeelding is gebruik gemaakt van een digitale ondergrond (Grootschalige Basiskaart en/of kadastrale kaart). Daar waar een verschil is tussen de digitale en de analoge verbeelding, is de digitale versie leidend.
Regels
De planregels zijn standaard onderverdeeld in vier hoofdstukken.
Voorliggend bestemmingsplan bevat de volgende bestemming:
Met dit hoofdstuk is voldaan aan artikel 3.1.3 van het Bro.
Bij de voorbereiding van een (voor)ontwerp bestemmingsplan dient overleg te worden gevoerd als bedoeld in artikel 3.1.1 Bro. Dit is het vooroverleg, waarin het conceptplan wordt voorgelegd aan het waterschap en aan die diensten van provincie en Rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen welke in het plan in het geding zijn. Voor wat kleinere plannen kan, in overleg, afgezien worden van dit overleg.
Op basis van artikel 3.1.6 Bro dient verslag te worden gedaan van de wijze waarop burgers en maatschappelijke organisaties bij de voorbereiding van het bestemmingsplan zijn betrokken. Dit is de inspraak. Van (formele) inspraak kan, zeker bij wat kleinere plannen, worden afgezien. De gemeentelijke inspraakverordening is daarbij ook van belang.
Een ontwerpbestemmingsplan dient conform afdeling 3.4 Awb gedurende 6 weken ter inzage gelegd te worden. Hierbij is er de mogelijkheid voor een ieder om zienswijzen in te dienen op het plan. Na vaststelling door de Raad wordt het vaststellingsbesluit bekend gemaakt. Het bestemmingsplan ligt na bekendmaking 6 weken ter inzage. Gedurende deze termijn is er de mogelijkheid voor belanghebbenden beroep in te dienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State. Het bestemmingsplan treedt vervolgens daags na afloop van de tervisielegging in werking als er geen beroep is ingesteld.
Dit bestemmingsplan is in het kader van het wettelijk overleg niet toegezonden aan de provincie omdat geen sprake is van een bovenlokaal belang. Omdat er geen fysieke ingrepen worden gedaan, zijn er ook geen waterschapsbelangen. De naaste buren zijn op de hoogte van het verdwijnen van de horecafunctie.
Het ontwerpbestemmingsplan “Ontwikkelingsgebieden, Kamperweg 76” heeft met ingang van woensdag 31 oktober 2018 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage gelegen (tot en met dinsdag 11 december 2018). Gedurende deze termijn zijn twee zienswijzen naar voren gebracht. Beide zienswijzen zijn gegrond verklaard. Naar aanleiding hiervan is de verbeelding en zijn ook enkele regels gewijzigd. De als bijlage van het vaststellingsbesluit opgenomen Nota Zienswijzen bevat een samenvatting van de ingediende zienswijzen en de gemeentelijke reactie daarop.