Plan: | Buitengebied, Bovenstraatweg 88 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0269.BG117-VG01 |
Cultuurhistorische waarden
Met ingang van 1 januari 2012 moet in een bestemmingsplan zijn aangegeven hoe rekening is gehouden met de cultuurhistorische waarden die in het plangebied voorkomen.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen zichtbare en niet-zichtbare cultuurhistorische waarden. Onder zichtbare cultuurhistorische waarden worden monumenten verstaan maar ook andere gebouwen of landschappelijke elementen die in cultuurhistorisch opzicht van belang zijn.
De voormalige boerderij aan de Bovenstraatweg 88 is geen Rijks- of gemeentelijk momument. De boerderij draagt bij aan het karakteristieke bebouwingsbeeld langs de Bovenstraatweg. Ook de situering van de woning tegen de bomenrij aan de oostzijde van het perceel hoort daar bij. Dit bestemmingsplan ziet toe op de instandhouding van de boerderij door middel van de functieverandering.
De boerderij staat in de kleinschalige, natte venige overgangszone tussen de Bovenheigraaf en de Zuiderzeestraatweg. De lanen en bomenrijen parallel aan de lengteas van de verkaveling zijn daarin belangrijke elementen, samen met de bebouwing die op wisselende afstanden van de weg staat. Zichtlijnen op het achter de woningen liggende gronden dragen bij aan de beleefbaarheid en herkenbaarheid van het landschap.
In erfadvies (zie ook Bijlage 5 Erftransformatie) is een voorstel gedaan voor de inrichting van het nieuwe erf. Dit erfadvies gaat uit van het open houden van de zichtlijnen vanaf de weg het achterliggende gebied in.
Wet op de Archeologische Monumentenzorg (Wamz)
De Wamz betreft een wijziging van de Monumentenwet 1988 voor wat betreft archeologische monumentenzorg, die op 1 september 2007 in werking is getreden. De wet regelt de bescherming van archeologisch erfgoed in de bodem, de inpassing ervan in de ruimtelijke ontwikkeling en de financiering van opgravingen. Het archeologische bodemarchief is de grootste bron voor de geschiedenis van Nederland. Het belangrijkste doel van de wet is het behoud van dit erfgoed in situ (ter plekke), omdat de bodem de beste garantie biedt voor een goede conservering van de archeologische waarden.
Volgens de gemeentelijke archeologische verwachtingskaart van de gemeente Oldebroek is het plangebied aangemerkt als gebied met een hoge trefkans voor archeologische waarden.
Door De Steekproef b.v. is in februari 2011 een inventariserend archeologisch veldonderzoek uitgevoerd in het plangebied aan de Bovenstraatweg in Oldebroek. Op basis van de resultaten kan geconcludeerd worden dat de kans op intacte archeologische grondsporen voor het plangebied klein is. In het verleden zijn geen vondsten uit het plangebied of de directe omgeving ervan gemeld. De bodem is verstoord en het terrein bevindt zich niet op een es of een dekzandrug. Tijdens het veldwerk zijn ondanks de hoge boordichtheid geen archeologische indicatoren gevonden. Nader archeologisch onderzoek is dan ook niet nodig. Er is geen vervolgonderzoek nodig, de gewenste ontwikkeling kan daarmee worden toegestaan, er worden immers geen archeologische resten in de bodem verwacht.
Het onderzoek is als Bijlage 4 Archeologisch onderzoek bij deze toelichting gevoegd.