Plan: | Bedrijventerrein Hattemerbroek, tweede herziening |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0269.HB102-ON01 |
In deze structuurvisie is een deel van het plangebied van het bedrijventerrein Hattemerbroek aangegeven als woon- en werkgebied voor op de langere termijn. Met de ontwikkeling van dit gebied als woon- en werklocatie wordt de Rondweg doorgetrokken, waardoor het dorp Hattemerbroek verlost wordt van het doorgaande verkeer.
Figuur 3: uitsnede Structuurvisie 2030
Het plangebied van het geldende bestemmingsplan Bedrijventerrein Hattemerbroek valt deels onder het zoekgebied voor een intergemeentelijk bedrijventerrein in samenwerking met de gemeenten Hattem en Heerde. Bedrijven die qua aard en schaal niet passend zijn in hun huidige omgeving kunnen hier een plaats vinden.
In de Structuurvisie wordt daarnaast groot belang gehecht aan een ruimtelijke (groene) scheiding tussen Wezep en Hattemerbroek; ter hoogte van beëindiging van het bedrijventerrein Wezep-Noord. Dit laatste is vooral van belang voor de onderhavige partiële herziening; optimalisatie van het plangebied richting Voskuilerdijk. In paragraaf 4.1 van deze toelichting wordt nader ingegaan op de wijze waarop het belang van de ruimtelijke groene scheiding in deze ontwikkeling is meegenomen en gewaarborgd.
De ontwikkeling van het bedrijventerrein Hattemerbroek is onderdeel van een intergemeentelijk proces om te komen tot een adequate ruimteverdeling voor de bedrijvigheid binnen de drie gemeenten. Dit proces omvat:
Om aan de toekomstige vraag naar bedrijfskavels te voldoen, is de ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein noodzakelijk. Bovendien zal een nieuw terrein de benodigde ruimte voor het oplossen van ruimtelijke knelpunten en revitalisering mogelijk maken. Uit bestaande gegevens en het onderzoek naar de verplaatsingbehoefte blijkt dat de ruimtebehoefte tot 2020 bruto ruim 55 hectare (netto 40 hectare) bedraagt. De verhouding uitgeefbaar/niet uitgeefbaar is 70:30.
De onderhavige partiële herziening is het gevolg van voortschrijdend inzicht en de voortgang van het ontwikkelingsproces; dit betreft geen wezenlijke beleidswijziging op ruimtelijk-economisch vlak; gesteld kan dan ook worden dat deze herziening in overeenstemming is met het Ruimtelijk-Economisch Ontwikkelingsplan.
Conclusie
Gezien het voorgaande kan geconcludeerd worden dat de ontwikkeling van het bedrijventerrein Hattemerbroek, inclusief de onderhavige partiële herziening, past binnen het gemeentelijk ruimtelijk beleid.
Naast de bepalingen in het bestemmingsplan is het uiterlijk van een bouwwerk erg belangrijk. Hiervoor is welstandsbeleid door de gemeente opgesteld. Het welstandsbeleid is opgesteld aan de hand van gebiedsgerichte welstandscriteria. Deze criteria zijn weer gekoppeld aan deelgebieden. De verschillende deelgebieden hebben een duidelijk waarneembare samenhang door de verschijningsvorm en functie van de bebouwing in combinatie met de stedenbouwkundige opzet. Vaak is de bebouwing ook in dezelfde periode gerealiseerd. Naast de verschijningsvorm en de functie is ook de hoofdstructuur een middel om tot een gebiedsindeling te komen.
Ten aanzien van de beeldkwaliteit van de inrichting van de uitgeefbare bedrijfskavels en de openbare ruimte voor het plangebied van deze bestemmingsplanwijziging dient te worden uitgegaan van de beeldkwaliteitscriteria zoals beschreven in het “Beeldkwaliteitsplan bedrijventerrein Hattemerbroek” van de gemeente Oldebroek (december 2005). Het plangebied van deze bestemmingsplanwijziging vormt als het ware een uitbreiding van deelgebied 1 uit het betreffende beeldkwaliteitsplan.
Voor het plangebied gelden dan ook de beeldkwaliteitscriteria, voor zover van toepassing, van “deelgebied 1” uit het “Beeldkwaliteitsplan bedrijventerrein Hattemerbroek” van de gemeente Oldebroek (december 2005). De criteria worden weergegeven in Bijlage 6 Beeldkwaliteit.
Deze beeldkwaliteitscriteria dienen, voor dit plangebied, ter vervanging van de huidige vigerende gemeentelijke welstandsnota.