direct naar inhoud van 2.6 Water
Plan: Wezep, Oude Wapenveldseweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0269.WZ104-VG01

2.6 Water

Algemeen

Als gevolg van de geplande uitbreiding zal de waterhuishouding wijzigen. De belangrijkste oorzaak hiervan is het omvormen van het gebied in woongebied (wegen en daken) en de hiermee gepaard gaande versnelde afvoer van overtollig regenwater. Om in een zo vroeg mogelijk stadium inzicht te krijgen in het meest gewenste waterbeheer en de daarmee gepaard gaande inrichtingsmaatregelen zal ten behoeve van het bestemmingsplan voor de locatie Oude Wapenveldseweg te Wezep de zogenoemde watertoets worden uitgevoerd. Verplicht onderdeel daarvan is de “waterparagraaf”. Bij de opzet van de waterparagraaf is aangesloten bij de eisen voor kleine plannen uit de gemeentelijke notitie “Implementatie watertoets gemeente Oldebroek”.

Beleid

De watertoets omvat het vroegtijdig informeren, adviseren, afwegen en beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in de genoemde ruimtelijke plannen en besluiten.

In het Waterplan Oldebroek staat aangegeven dat de gemeente een gezond en veerkrachtig watersysteem wil realiseren, met het oog op een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving. Hierbij wordt rekening gehouden met de ontwikkelingsmogelijkheden van een duurzaam watersysteem en waterketen. Onderdeel hiervan is het gemeentelijk beleid ten aanzien van duurzaam watergebruik. Dit is erop gericht om zo weinig mogelijk schoon hemelwater via de riolering af te voeren. Hierbij heeft het infiltreren van schoon hemelwater de voorkeur; gevolgd door het vertraagd afvoeren.

De nieuwe ontwikkelingen in het onderhavige plangebied hebben geen grootschalige veranderingen voor het watersysteem tot gevolg. Wel gelden ten aanzien van de riolering en de afvoer van hemelwater de volgende uitgangspunten.

Riolering en afvoer hemelwater

Het droog weer afvoer (dwa) van de nieuw te bouwen woningen worden aangesloten op het huidige rioleringssysteem.

Het hemelwater wordt zoveel mogelijk vanaf de daken en de straten in de bodem geïnfiltreerd. Om dit te waarborgen zal een infiltratievoorziening worden aangebracht. Om verontreiniging van bodemgrond- en oppervlakte water zo veel mogelijk te voorkomen zal toepassing van uitlogende bouwmaterialen (zoals koper, lood of zink) niet worden gebruikt.

Grondwaterbeschermingsgebied

Het plangebied is gelegen binnen het grondwaterbeschermingsgebied Wezep (Boele). Dit betekent dat extra aandacht besteed dient te worden aan de waterkwaliteit om de kwaliteit van het toekomstige drinkwater te waarborgen. Er worden voorzieningen getroffen om vervuiling te voorkomen, zoals een goede zandvang en bezinking. Het hemelwater wordt in geen geval afgevoerd naar de zuivering.

Geohydrologisch onderzoek

Het is naar verwachting niet noodzakelijk een geohydrologisch onderzoek uit te voeren. De betreffende informatie die is verkregen uit het bodemonderzoek en de afzonderlijke te voeren overleggen met de gemeente en het Waterschap zijn naar verwachting voldoende voor deze waterparagraaf.