direct naar inhoud van 4.2 Retrospectieve toets
Plan: Buitengebied West
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0246.00000800-vo01

4.2 Retrospectieve toets

Op basis van de algemene wet bestuursrecht dient het bestuur o.a. het zorgvuldigheidsbeginsel en het motiveringsbeginsel in acht te nemen. Dit betekent dat voor de in het bestemmingsplan opgenomen bestemmingen inzichtelijk is hoe de toekenning van de bestemmingen heeft plaats gevonden.

De functiekaart die is gebruikt voor het opstellen van het voorontwerpbestemmingsplan in 2007 is gebruikt als basis voor de retrospectieve toets. Aan de hand van aanvullend veld- en bureauonderzoek zijn deze gegevens geactualiseerd. Ook zijn gegevens over het bestaande gebruik geactualiseerd aan de hand van de inspraakreacties die destijds zijn ingediend.

Woonbestemmingen

Voor de burgerwoonbestemmingen is aan de hand van het adrescoƶrdinaten bestand onderzocht aan welke woningen een positieve bestemming in de vigerende bestemmingsplannen was toegekend. De adressen die niet positief bestemd waren zijn vervolgens verder onderzocht. Deze adressen zijn onder te verdelen in een aantal categorieƫn.

Inventarisatiekaart Bestemmingsplan Bos- en natuurgebied

Op basis van de actualisatienotitie is gekeken of de woning op de inventarisatiekaart van het bestemmingsplan Bos- en natuurgebied voorkwam. Als dat het geval was is de woning positief bestemd.

Vergund als inwoning

De situaties die vergund zijn als inwoning zijn bestemd als 1 woning.

Woningen die voldoen aan de legalisatiecriteria

Woningen die voldoen aan de legalisatiecriteria zoals vastgesteld in de actualisatienotitie komen in aanmerking voor een positieve bestemming, al dan niet aangebouwd aan een bestaande woning.

Woningen die niet voldoen aan de legalisatiecriteria

Een belangrijk criterium voor het beoordelen van mogelijkheden tot legalisatie is het gebruik als woning langer dan 25 jaar. Deze toets is gedaan aan de hand van de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Van veel woningen is het gebruik langer dan 25 jaar niet uit de GBA te herleiden. Deze woningen komen dus niet aanmerking voor legalisatie. Tegelijk met het tervisie leggen van het voorontwerpbestemmingsplan krijgen deze adressen een brief met daarin de bevindingen. De bewoners of eigenaren worden met de brief in de gelegenheid gesteld om de bewoning van het object langer dan 25 jaar aan te tonen. Als de bewoning langer dan 25 jaar alsnog kan worden aangetoond kan het legalisatieonderzoek voor die adressen alsnog worden voortgezet.

Daar waar situaties niet in aanmerking komen voor een positieve bestemming, wordt handhavend opgetreden.

Niet-agrarische bedrijven

Aan de hand van de functiekaart, luchtfoto's, vergunningendossiers en aanvullende veldbezoeken zijn de feitelijke situaties van de bedrijven beoordeeld in relatie tot de vigerende bestemmingsplannen. De insteek ten aanzien van niet-gelegaliseerde niet-agrarische functies, is dat alle bedrijfsactiviteiten, die meer dan 10 jaar bestaan en waartegen geen handhavingsactie is uitgezet, worden gelegaliseerd in de bestaande omvang mits daar geen overwegende ruimtelijke of milieutechnische bezwaren tegen zijn. Uitbreidingsmogelijkheden worden conform het provinciale functieveranderingsbeleid toegekend.