Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Buitengebied West, Mussenkampseweg 32
Status: ontwerp
Plan identificatie: NL.IMRO.0246.865BUWBPMUSSENKW32-on01

2.5 Gemeentelijk beleid

2.5.1 Vigerend bestemmingsplannen
Heidebeek (87.280 m2)
Het plangebied van Heidebeek valt geheel binnen de grenzen van het geldende bestemmingsplan 'Bos- en Natuurgebied' en heeft hierin de bestemmingen 'Gastinrichting 1', 'Agrarische doeleinden, klasse A' en 'Natuurgebied'.
 
Op de plankaart komen drie bestemmingen voor:
  • de voor 'Gastinrichting 1' aangewezen grond is bestemd voor inrichtingen voor het bieden van overnachtings- en vergadergelegenheid, annex horecabedrijf met de daarbij behorende gebouwen, één dienstwoning, etc. (artikel 2.11). Hier mag 30% van 1,25 ha (3.750 m2) bebouwd worden .
  • de voor 'Agrarische doeleinden, klasse A' aangewezen grond is bestemd voor veehouderij, akkerbouw en tuinbouw, zulks met behoud van de aldaar voorkomende danwel daaraan eigen landschappelijke waarden en natuurwetenschappelijke waarden (artikel 2.13). Binnen het agrarisch bouwperceel (3.500 m2) is bedrijfsbebouwing toegestaan.
  • de voor 'Natuurgebied' aangewezen grond is bestemd voor het behoud of herstel van de aldaar voorkomende danwel daaraan eigen natuurwetenschappelijke, landschappelijke of cultuur-historische waarden, waaronder begrepen sprengenkoppen en sprengen (artikel 2.31).
Uitsnede van het bestemmingsplan Bos- en Natuurgebied voor locatie Heidebeek
 
In het bestemmingsplan 'Bos- en Natuurgebied' is:
<25% (<2,10 ha) bestemd tot 'Natuurdoeleinden'
±50% (±4,30 ha) bestemd tot 'Agrarische doeleinden, klasse A'
±25% (±2,30 ha) bestemd tot 'Gastinrichting 1'
In het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied 2007 was van de locatie Heidebeek:
±50% (±4,40 ha) bestemd tot 'Agrarisch'
±26% (±2,30 ha) bestemd tot 'Maatschappelijk'
±23% (±2,00 ha) bestemd tot 'Natuur'
<1% (±0,01 ha) bestemd tot 'Wonen”
Dit bestemmingsplan wordt aangepast aan de sinds 2008 geldende (digitale) vereisten en geheel opnieuw in procedure gebracht, waarin rekening is gehouden met de ingediende zienswijzen op het plan uit 2007.
In het kader van het vooroverleg zijn t.a.v. het Buitengebied 2007 voor deze locatie geen opmerkingen geplaatst door de provincie.
 
De bestaande natuur, gelegen binnen de EHS en voorzover niet gelegen binnen de bestemming 'Natuur' zal daarin middels een aanlegvergunningenstelsel in zijn algemeenheid worden beschermd, ongeacht de bestemming. Binnen de bestemming 'Maatschappelijk’ mag 2.600 m2 worden gebouwd/aanwezig mag zijn.
 
In de voorgestane partiële herziening voor JMEO zal van de locatie Heidebeek:
±43% (<3,60 ha) bestemd tot 'Maatschappelijk',
±57% (±5,10 ha) bestemd tot 'Natuur'.
's Heerenhof (9.670 m2)
Het plangebied van ‘s Heerenhof valt geheel binnen de grenzen van het geldende bestemmingsplan “Agrarisch gebied” en heeft hierin de bestemmingen “Bijzondere doeleinden” en “Houtopstanden”.
 
Op de plankaart komen twee bestemmingen voor:
  • 'Bijzondere doeleinden' aangewezen grond is bestemd voor bijzondere doeleinden, waaronder in ieder geval begrepen doeleinden van onderwijs, opvoeding, religie, verenigingsleven, openbare dienstverlening, volksgezondheid en sociale- en/of culturele dienstverlening. Hier mag 55% van het bestemmingsvlak bebouwd worden. De bestemde oppervlakte is 2.800 m2. Dit betekent dat er 0,55 x 2.800 = 1.540 m2 bebouwd mag worden. Het bouwvlak is echter maar 1.450 m2 groot, hetgeen betekent dat het voor 100% bebouwd mag worden. Er is dus nog 452 m2 bouwruimte. 
  • 'Houtopstanden” aangewezen grond is bestemd voor bos, struikgewas, houtwal of hakhout zulks met het oog op de aldaar voorkomende landschappelijke waarden.
  
Uitsnede van het bestemmingsplan Bos- en Natuurgebied voor locatie 's Heerenhof
 
In het bestemmingsplan “Bos- en Natuurgebied” is:
±29% (±2.800 m2) bestemd tot 'Bijzondere doeleinden',
±71% (±6.870 m2) bestemd tot 'Houtopstanden'.
Het bouwvlak is 1.450 m2 groot en mag voor 100% bebouwd mag worden.
 
In het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied 2007 was van de locatie ’s Heerenhof:
±44% (±4.225 m2) bestemd tot 'Agrarisch',
±56% (±5.445 m2) bestemd tot 'Maatschappelijk'.
Binnen de bestemming ‘Maatschappelijk’ mocht 825 m2 worden gebouwd/aanwezig zijn. Het eerder genoemde bosje lag in 'Agrarisch' en werd planologisch beschermd door een aanlegvergunningenstelsel.
In het kader van het vooroverleg zijn t.a.v. het Buitengebied 2007 voor deze locatie geen opmerkingen geplaatst door de provincie.
 
In de voorgestane partiële herziening voor JMEO zal van de locatie ’s Heerenhof
±60% (±5.810 m2) bestemd tot “Natuur”,
±40% (±3.860 m2) bestemd tot “Maatschappelijk”.
De bestaande bebouwing staat voor een klein deel buiten het bestemmingsvlak op de parkeerplaats van de (voormalige) kerk. De parkeerplaats ligt binnen de bestemming 'Houtopstanden' waarin parkeren is toegestaan. De legalisering betreft de bebouwing gelegen buiten het bestemmingsvlak van 'Bijzondere doeleinden'.
2.5.2 Structuurvisie Landelijk Gebied
De gemeente heeft in de afgelopen periode een aantal visies vastgesteld die een basis vormen hoe de gemeente omgaat met ruimtelijke vragen binnen het ‘stedelijk gebied’ en binnen het ‘landelijk gebied’. Dit sluit aan bij het uitgestippelde beleid van het Rijk de provincie. Volgens de vastgestelde structuurvisie Landelijk Gebied (27 juni 2005) ligt het perceel in het deelgebied “Platteland van de verweving”. De relevante teksten uit de structuurvisie luiden: 
Het platteland van de verweving kan beschouwd worden als het overgangsgebied van de Veluwe naar het agrarisch gebied. Het is een gevarieerd landschap met allerlei verschillende functies. Zo zijn er nog enkele agrarische bedrijven, is het een belangrijk woongebied en leent het zich goed voor recreatief medegebruik. In dit gebied komen veel functies voor die eigenlijk niet in het landelijk gebied thuishoren, maar ook niet in het stedelijk gebied, zoals kwekerijen en maneges.
 
De woonfunctie wordt in het platteland van de verweving gestimuleerd. Hierbij wordt verwezen naar de Beleidsnotitie wonen in het landelijk gebied. Nieuwe locaties voor woningen zijn in bepaalde gebieden toelaatbaar indien ze deel uitmaken van een groter integraal plan voor kwaliteitsverbetering waarin inzichtelijk wordt gemaakt welke bijdrage dit integrale plan levert aan de kwaliteiten van landschap, cultuurhistorie, ecologie, wonen, werken, recreatie, water en leefbaarheid (rood voor kwaliteit). Verder worden in dit deelgebied mogelijkheden geboden voor het ontwikkelen van speciale woonclusters voor lokaal relevante doelgroepen.
2.5.3 Beleidsnotitie wonen in het landelijk gebied
In de opgestelde beleidsnotitie “Wonen in het landelijk gebied” wordt nader ingegaan op de ontwikkelingsmogelijkheden van de bestaande woningen in het buitengebied van de gemeente Heerde. Ter verbetering van de ruimtelijke kwaliteit is van belang dat verbouw (uitbreiding) van woningen geschiedt met in acht name van de geldende eisen voor de verschijningsvorm vanuit het landschap, monumentenbeleid en welstandsbeleid. Voor wat betreft de eventuele verplaatsing van woningen in combinatie met uitbreiding, hanteert de gemeente het “ja, mits”-principe. Verplaatsing van woningen met het oog op de bouwkundige staat, vergroting van het woongenot en privacy en/of verbetering van de stedenbouwkundige situatie kan worden toegestaan, mits het landschappelijk gezien aanvaardbaar is, de belangen van aangrenzende grondgebruikers niet wordt geschaad, de agrarische bedrijven in hun bedrijfsvoering niet worden gehinderd en mits de verkeersveiligheid niet verslechterd.
2.5.4 Kwalitatief WoonProgramma 3 (KWP3)
Het KWP3 bepaalt voor welke doelgroepen en in welke prijsklassen er gebouwd moet worden en in welke verhoudingen. Het KWP3 bepaalt ook hoeveel woningen de gemeente Heerde mag bouwen in de periode tot 2019.
Uit een ambtelijke vooroverleg met de provincie bleek dat de op Heidebeek geplande woonruimten mee zouden tellen voor het KWP3. Omdat de toegestane capaciteit van de gemeente Heerde al meer dan volgepland is, zou er geen ruimte meer zijn om meer zelfstandige woonruimten op Heidebeek mogelijk te maken. Op basis van de huidige situatie zijn er 18 woningen als zelfstandige woonruimten aan te merken. De overige woonruimte zouden als onzelfstandige woonruimte gerealiseerd moeten worden. Door de voltallige staten van Gelderland is in een later stadium besloten dat de gewenste woningen van JMEO NIET onder het KWP zullen vallen. In een brief van de provincie Gelderland met het onderwerp 'Heerde - Jeugd met een Opdracht' (datum: 2 november 2011, zaaknummer: 2011-014194) wordt dit standpunt als volgt verantwoord: 'de te bouwen wooneenheden en woningen vallen in de categorie niet-reguliere woningmarkt en het plan is evenmin regiospecifiek, maar had in elke regio gebouwd kunnen worden, waarmee dit bouwplan niet mee geteld zal worden binnen het KWP3.
Het plan kan dus gerealiseerd worden zoals is opgenomen in het Masterplan.
2.5.5 Welstandsnota
De gemeente Heerde heeft het ontwikkelde welstandsbeleid beschreven in de welstandsnota Heerde, welke in juni 2004 is vastgesteld. Er zijn zowel gebiedsgerichte als algemene welstandscriteria geformuleerd. De betreffende locatie valt onder welstandniveau 4, wat inhoudt dat de locatie welstandvrij is. Het plan wordt dus niet getoetst aan redelijke eisen van welstand.
2.5.6 Herziening bestemmingsplan Buitengebied
De locaties van JMEO worden bij de vaststelling de actualisatie van het bestemmingsplan Buitengebied West buiten het plan gelaten, vanwege deze planherziening. De locaties waren wel in het ontwerp van dat bestemmingsplan opgenomen.
2.5.7 Conclusie
Uit het voorgaande moet de conclusie getrokken worden dat de ontwikkeling past binnen het gemeentelijk beleid.