Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Buitengebied West, Mussenkampseweg 32
Status: ontwerp
Plan identificatie: NL.IMRO.0246.865BUWBPMUSSENKW32-on01

3.3 Luchtkwaliteit

3.3.1 Inleiding
Op 19 juli 2001 is het Besluit Luchtkwaliteit in werking getreden. Het besluit is de landelijke vertaling van de Europese richtlijnen voor de luchtverontreinigende stoffen en is bedoeld om de mens en het milieu te beschermen tegen luchtverontreiniging. De belangrijkste luchtverontreinigende stoffen zijn fijnstof en stikstofdioxide. Bronnen die dit veroorzaken zijn vooral het verkeer, de industrie, huishoudens en landbouw.
De luchtverontreiniging is een optelsom van lokale bronnen, zoals verkeer en industrie en de achtergrondconcentratie. De achtergrondconcentratie is een deken van verontreiniging, die door alle bronnen bij elkaar wordt veroorzaakt.
Luchtverontreiniging verspreidt zich over grote afstand, zo heeft bijvoorbeeld het Ruhrgebied invloed op de luchtkwaliteit in Nederland.
3.3.2 Fijnstof wegverkeer
Het weggebruik is veelal maatgevend voor de luchtkwaliteit. Het onderhavige plangebied ligt niet in de nabijheid van drukke verkeersaders zoals snelwegen. Binnen een straal van 680 meter van het plangebied wordt de luchtkwaliteit niet door drukke wegen beïnvloed.
3.3.3 Fijnstof industrie
De invloed van industrie op de luchtkwaliteit is in het algemeen laag ten opzichte van de achtergrondconcentratie. Lokaal kan er sprake zijn van een verhoging van de luchtverontreiniging. Er ligt geen grootschalig industrieterrein met vervuilende activiteiten in de nabij omgeving. Het naastgelegen sloopbedrijf produceert wel stof, maar geen fijnstof in de zin van de wet. Binnen de planlocatie wordt ook geen industrie of vervuilende activiteiten gerealiseerd. In de omgeving van het plangebied zijn er geen provinciale inrichtingen die luchtkwaliteit beïnvloeden.
3.3.4 Stikstofdioxide industrie
Binnen een straal van 680 meter wordt de luchtkwaliteit niet door drukke wegen beïnvloed.
3.3.5 Achtergrondconcentratie stikstofdioxide
Op de gekozen locatie is de achtergrondconcentratie kleiner dan 0,4 ug/m3.
3.3.6 Conclusie
In algemene zin kan worden gesteld dat in Heerde geen sprake is van een hoge achtergrond situatie, noch zwevende deeltjes fijnstof (PM10), noch stikstofdioxide. Specifiek voor deze locatie kan gesteld worden dat deze wordt beschermd door het nabij gelegen Natura 2000-gebied Veluwe. Geconcludeerd wordt dat het aspect luchtkwaliteit hierdoor geen verdere aandacht behoeft.