direct naar inhoud van Hoofdstuk 2 Beschrijving locatie en project
Plan: Fietspad Heikant
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0677.fietspadstjanheik-008b

Hoofdstuk 2 Beschrijving locatie en project

Ligging Plangebied

Het plangebied ligt direct ten noorden van de kern Heikant: in het agrarisch gebied tussen de Nieuwe Ellestraat en de Oude Drijdijck. Het plangebied is momenteel nog als grasland in gebruik. De ligging van het plangebied is globaal in figuur 2.1 weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0677.fietspadstjanheik-008b_0001.jpg"

Figuur 2.1. Globale ligging plangebied

Huidige situatie fietsverkeer

In Heikant maakt het fietsverkeer van en naar Sint Jansteen en Hulst op dit moment gebruik van de Julianastraat en de Vylainlaan. De fietsveiligheid op deze wegen behoeft verbetering. Door de gemengde functies en de verkeersintensiteiten van deze wegen kunnen knelpuntensituaties ontstaan in de verkeersdoorstroming en de veiligheid van het fietsverkeer. De Julianastraat en de Vylainlaan maken deel uit van de hoofdroute voor doorgaand- en bestemmingsverkeer. Deze hoofdontsluitingsfunctie bewerkstelligt een relatief grote verkeersdrukte. Voorts maken deze wegen ook deel uit van het van oudsher aanwezige bebouwingslint met aangrenzende woonbebouwing en bedrijfspercelen. Door deze gemengde functie zijn hier vele in- en uitritten aanwezig langs de rijbaan.

De bestaande fietssuggestiestroken langs de Vylainlaan en de Julianastraat hebben geen officiële status en kunnen maar ten dele het gevoel van veiligheid bevorderen. Groepen schoolgaande kinderen uit deze omgeving laten zich moeilijk binnen dergelijke stroken dwingen.

Projectbeschrijving

Ter vergroting van de veiligheid en het comfort heeft het waterschap een plan ontwikkeld voor alternatieve fietsroute realiseren: vanuit Heikant (Vylainlaan/Nieuwe Ellestraat-Oude Drijdijck), langs de westrand van Sint Jansteen (Clingedijk-Tragel) en aansluitend op het tunneltje onder de rijksweg N290.

Deze route is niet alleen verkeersveiliger en comfortabeler maar ook korter dan de bestaande route.

Deze route bestaat nu deels uit onverharde wegen ter ontsluiting van aangrenzende landbouwpercelen. Deze worden voorzien van een verhardingsconstructie en krijgen een voor de situatie passend profiel. Doorgaand (auto)verkeer wordt geweerd. Doordat doorgaand verkeer wordt geweerd is de veiligheid van de fietser beter gewaarborgd.

Om deze opwaardering van de bestaande route te kunnen realiseren is een nieuwe kortsluiting nodig en voorzien tussen de Vylainlaan (bij de kruising met de Nieuwe Ellestraat) en de Oude Drijdijck. Het fietspad wordt 3 meter breed met aan weerszijden een berm van 3,50 meter met bomen. Aan de noordzijde wordt een watergang van 5 meter breed aangelegd. Deze wordt met een duiker aangesloten op de bestaande watergangen langs de Oude Drijdijck.

afbeelding "i_NL.IMRO.0677.fietspadstjanheik-008b_0002.jpg"

Figuur 2.2. Ontwerp fietspad Vylainlaan/Nieuwe Ellestraat-Oude Drijdijck

afbeelding "i_NL.IMRO.0677.fietspadstjanheik-008b_0003.jpg"

Figuur 2.3. Dwarsdoorsnede fietspad Vylainlaan/Nieuwe Ellestraat-Oude Drijdijck