direct naar inhoud van 2.2 Projectbeschrijving
Plan: Heikant - Julianastraat
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0677.bpheikantjulstr66-ooo0

2.2 Projectbeschrijving

Het bestemmingsplan Heikant (uit 2008) zet voor voorliggende locatie in op een herinvulling met extensieve woningbouw in een groene setting. Daarmee wordt een substantiële kwaliteitsimpuls beoogt voor de gewenste verbetering van de landschappelijke inpassing en beeldkwaliteit van dit deel van de noordelijke kernrand van Heikant. Dit algemene uitgangspunt/streven wordt gecontinueerd.

Het ontwikkelde stedenbouwkundig ontwerp (zie figuur 2.2) gaat daartoe uit van maximaal 14 (nieuwe) middelgrote en grote woonpercelen met vrij op de percelen staande woonbebouwing. De woonpercelen zijn gegroepeerd rondom en bereikbaar vanaf twee pleinachtige ruimten. Ter bevordering van een groen opgezet woongebied en een ruim ogend verkavelings- en bebouwingspatroon wordt naast bebouwingsvrije voortuinen (met een diepte van ten minste 5 meter) ook belang gehecht aan en uitgegaan van het aanhouden en waarborgen van bebouwingsvrije afstanden (van ten minste 3 meter) ten opzichte van de zijdelingse perceelsgrens. In dit verband wordt ook een bebouwingshoogte van maximaal 1 bouwlaag met kap en per woonperceel naast het hoofdgebouw maximaal 1 vrijstaand bijgebouw toegestaan.

Groene c.q. beplante erfafscheidingen completeren de beoogde beeldkwaliteit: Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan hagen en groen beplante gaasschermen. Schuttingen en overige daarmee vergelijkbare gebouwde erfafscheidingen zijn niet gewenst.

De (woonfuncties van de) voormalige bedrijfswoningen Julianastraat 66 en 82 blijven gehandhaafd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0677.bpheikantjulstr66-ooo0_0003.jpg"

Figuur 2.2. Stedenbouwkundig ontwerp

Ook de inrichting van het openbaar gebied draagt bij aan de gewenste groene inkadering en beeldkwaliteit van de locatie. Bestaande afschermende groenelementen op de overgangen naar het landelijke gebied blijven behouden. Aan de noordzijde van het woongebied wordt dit beeld versterkt: tussen het woongebied en het bestaande pad wordt voorzien in een nieuwe brede afschermende groenstrook en tussen de interne ontsluitingsweg en zijerven van de woonpercelen worden structuurbegeleidende groenelementen (waarbij bijvoorbeeld gedacht kan worden aan hagen) gerealiseerd.

In het westelijke deel verbreedt de ontsluiting zich tot een langwerpig "pleintje" met in het midden een met bomen ingeplante structuurbegeleidende groenstrook. Een bestaande lineaire groenstrook in het oostelijk deel van het woongebied wordt getransformeerd in een eveneens groen (met bomen ingeplant) ingericht en in de ontsluitingsstructuur geïntegreerd "pleintje". Van hieruit is een doorkijk naar de polder. Deze beide "pleintjes" worden zodanig ingericht dat deze tevens een functie kunnen vervullen in het kader van de waterhuishouding: hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een inrichting als wadi (zie paragraaf 3.1.). De bestaande bomen en poel aan de westzijde van het garageterrein komen te vervallen. Dit wordt echter ruimschoots gecompenseerd door de hiervoor aangegeven geplande nieuwe groenelementen.

Het nieuwe woongebied is voor alle verkeer vanaf de Julianastraat bereikbaar via een ontsluitingsweg tussen de woonpercelen Julianastraat 66 en 70 (ter plaatse van de bestaande ontsluiting van het huidige garagebedrijf). De geplande woonstraat heeft een min of meer gebogen verloop en kenmerkt zich door een eenvoudige en informele inrichting welke het woon- en verblijfskarakter van het gebied benadrukt. Hierbij wordt aangesloten bij voor Heikant typische kenmerken: weg met grasbermen en het ontbreken van langsliggende voetpaden. De woonstraat verbindt aan de noordzijde de twee pleinachtige ruimten, een afzonderlijke pad voor langzaam verkeer verzorgt dit aan de zuidzijde. Uitgangspunt voor parkeren is dat op elke woonperceel de eigen parkeerbehoefte wordt opgevangen: dit wordt privaatrechtelijk gewaarborgd. Langs de woonstraat is informeel parkeren mogelijk voor bezoekers. Voor het gehele woongebied wordt een maximum toegestane snelheid ingesteld van 30 km/uur.

Het bestaande pad aan de noordzijde fungeert als calamiteitenontsluiting: alleen in geval van calamiteiten wordt deze opengesteld voor verkeersafwikkeling tussen het nieuwe woongebied en de Heidestraat. Met gerichte maatregelen wordt regulier doorgaand verkeer tussen de Julianastraat en de Heidestraat verkeer via het nieuwe woongebied voorkomen: hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het plaatsen van paaltjes op de overgang met de woonstraat. De bereikbaarheid van aan dit pad liggende (overwegend agrarische en buiten het plangebied gelegen) percelen blijft gewaarborgd.