direct naar inhoud van 5.3 Financiële uitvoerbaarheid
Plan: Heikant - Julianastraat
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0677.bpheikantjulstr66-ooo0

5.3 Financiële uitvoerbaarheid

Naast de planologische haalbaarheid van het project zoals getoetst in voorgaande paragrafen, moet ook de financiële uitvoerbaarheid van het project aangetoond worden. In de Wet ruimtelijke ordening is de grondexploitatiewet opgenomen. Deze regelt verplicht kostenverhaal door de gemeente. De gemeente legt dit kostenverhaal vast in een exploitatieplan. Van de verplichting tot het opstellen van een exploitatieplan kan worden afgeweken door in het kostenverhaal anderszins te voorzien (overeenkomst met alle grondeigenaren in het plangebied of volledig grondeigendom).

De gemeente is van mening dat er geen belemmeringen zijn aangaande de financiële uitvoerbaarheid van de beoogde ontwikkeling. De door de initiatiefnemers aan de gemeente overlegde gegevens tonen afdoende de uitvoerbaarheid aan.

  • Alle voor de planontwikkeling benodigde gronden zijn eigendom van de intitiatiefnemers.
  • Garage Kant en Loonbedrijf B. Strooband, beiden gelegen aan de Julianastraat te Heikant, zijn in een samenwerkingsovereenkomst overeengekomen hun beider bedrijfsterreinen in te brengen. Grondslag voor deze overeenkomst is voor Garage Kant het voornemen het bedrijf te verplaatsen naar een nieuwbouw locatie op het bedrijventerrein Hogeweg te Hulst en voor Loonbedrijf Strooband een voorgenomen bedrijfsbeëindiging op deze locatie. Voor garage Kant geldt dat de opbrengsten van de oude bedrijfslocatie, nu of op termijn, een financiële bijdrage cq draagvlak moet vormen om de nieuwbouw te financieren. Een tweede reden is dat de huidige gebouwen in een dermate staat van veroudering verkeren dat renovatie of nieuwbouw noodzakelijk wordt.
  • Exploitatieberekeningen tonen aan dat de noodzakelijke kosten die samenhangen met de planontwikkeling en realisatie van dit nieuwe woongebied volledig door de eigenaren/initiatiefnemer(s) (kunnen) worden gedragen. Berekeingen op basis van de uitgeefbare grond, de gecalculeerde exploitatiekosten en de vergoeding voor de in te brengen onroerende zaken, tonen aan dat dit plan een positief resultaat oplevert.

Een exploitatieplan hoeft niet te worden opgesteld. Met een anterieure overeenkomst tussen de gemeente en de eigenaren/initiatiefnemer(s) wordt voorzien in afspraken over kostenverhaal en overige in verband met het voorliggende project (initiatief) van belang zijnde onderwerpen. Deze hebben naast afspraken over het verrekenen van gemeentelijke plankosten onder meer betrekking op het volgende.

Woningbouw vindt plaats nadat alle opstallen, op de betreffende percelen zijn gesloopt en de bedrijfsgebouwen op het bedrijfsperceel op het bedrijventerrein Hogeweg in Hulst (bedrijfsverplaatsing) volledig zijn voltooid.

Inzake inrichtings-, beheer- en uitvoerbaarheidsaspecten zal voldaan worden aan alle daartoe door de gemeente reeds gestelde en nog te stellen eisen. Zo zal onder andere het uit te voeren plan voor rekening van initiatiefnemers:

  • worden ontsloten vanaf de Julianastraat ter hoogte van nr 66;
  • van een infrastructuur worden voorzien;
  • worden aangesloten op de nutsvoorzieningen;
  • op perceelsgrenzen waarborgen van groene c.q. beplante erfafscheidingen / weren van schuttingen e.d.;
  • aan de waterhuishoudingseisen (c.q. benodigde maatregelen) voldoen (zie ook waterparagraaf/paragraaf 3.1.).