Plan: | Stuivenbergweg, bedrijfsverplaatsing Heijdra |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0353.201002Heijdra-On01 |
De nieuwe locatie voor het vleesveebedrijf E.A.S. Heijdra is gelegen aan de Stuivenbergweg (kadastraal perceel G399). Het voorste deel van dit perceel, grenzend aan de Stuivenbergweg, zal in gebruik worden genomen als agrarisch bouwvlak. Ter plaatse van het bouwvlak wordt één bedrijfswoning met bijgebouw, de vleesveestal, een werkplaats, een machineloods met stro-opslag, een wasplaats, een mestopslagplaats en diverse voedersilo's gerealiseerd. Een globale opzet van de inrichting van het bouwvlak is opgenomen in figuur 2.2. Het totale oppervlak van het bouwvlak beslaat 1,5 ha.
Het oppervlak van het bouwvlak is ten opzichte van het oude bouwvlak vergroot. Uitgangspunt bij de inrichting van het bouwvlak is een efficiënte bedrijfsvoering gericht op de toekomst. Hierbij is een ruim opgezet bouwvlak van groot belang, zodat de grote vrachtwagens die het bedrijf aandoen makkelijk kunnen keren op het bedrijfserf. Het betreft hier vrachtwagencombinaties en bulkwagens voor de aanvoer van veevoer en trailers voor de aan- en afvoer van vee. Het bedrijf vormt geen gesloten bedrijf waar het geboren vee op het bedrijf blijft, zodat al het vee aan- en afgevoerd moet worden. Dit maakt dat het bedrijf afhankelijk is van het vrachtverkeer en het bouwvlak hierop ingericht dient te worden. De maatregelen, die tijdens de MKZ-crisis zijn genomen, hebben tot gevolg dat er geen af te mesten vee ten behoeve van vleesveehouderijen meer kan worden verworven via veemarkten. Het bedrijf heeft daarom een eigen netwerk opgebouwd voor het aankopen van mager vee, via onder andere België, Hongarije en Polen. Ook de verkoop heeft het bedrijf zelf in de hand, aangezien er alleen geleverd wordt aan een aantal geselecteerde afnemers (met het oog op vlees van een bepaalde kwaliteit).
De familie Heijdra is ervan overtuigd dat een vleesveehouderij alleen toekomst heeft door rekening te houden met alle maatschappelijke randvoorwaarden op het gebied van duurzaamheid, milieu en dierwelzijn. Het nieuwe bedrijf zal dan ook een duurzame, milieuvriendelijke en diervriendelijke bedrijfsvisie hebben. Hieronder wordt dit toegelicht.
De nieuwe stal zal een hellingstal zijn in plaats van een traditionele stal. Dit type stal vereist een grotere opzet dan gangbare stallen. Bij een hellingstal wordt geen gebruikgemaakt van roostervloeren. In de stal ligt een strobed, hetgeen een positief effect heeft op het welzijn van het vaak zware vleesvee. Door de schuine helling loopt het vocht naar beneden en hebben de koeien altijd een droog strobed. Het Belgisch/Frans stalsysteem met lage buitenmuren, waarbij de bovenste helft van de muur open is, waarborgt een optimale luchtkwaliteit. Ook dit draagt bij aan het dierwelzijn. Uit navraag bij het Ministerie, Senter Novem en SKAL blijkt dat er geen meetbare cijfers beschikbaar zijn over normstallen voor vleesvee. Ook in de Meetlat Duurzame Veehouderij (MDV) staan geen normen voor vleesvee. Als echter de meetpunten van de MDV op een rij worden gezet, kan worden geconcludeerd dat het stalsysteem als duurzaam bestempeld kan worden. Zowel qua hokgrootte en -indeling, aantal dieren per hok, aantal m² per dier, hoeveelheid daglicht, optimaal leefklimaat en luchtkwaliteit, medicijngebruik en de inrichting worden de eisen die gelden voor duurzame landbouw dicht benaderd.
De keuze voor een hellingstal met uitsluitend vaste mest is ook een zeer milieuvriendelijke keuze. Stro bindt de ammoniak uit de mest onmiddellijk waardoor er veel minder geuremissie is in vergelijking tot een roosterstal. Dit geldt overigens niet alleen voor het strobed in de stal, maar ook voor de mest in de opslag. Het uitzakkend vocht wordt opgevangen en opgeslagen in een vloeistofdichte voorziening. Er zijn nog geen meetbare gegevens gepubliceerd over de emissie uit vaste mest. De Animal Science Group Wageningen heeft recent een onderzoek gedaan in opdracht van het Ministerie van LNV en komt tot de conclusie dat 'geen kwantitatieve uitspraak kan worden gedaan over emissie van vaste mest in het algemeen'. Uit de praktijk blijkt dat stromest veel minder stinkt dan gier. Daarbij beschikt het bedrijf van Heijdra over een breedtestrooier waarmee de stalmest heel versnipperd over het land verspreid kan worden. Dit wordt al gedaan voor andere veehouders en Staatsbosbeheer. Het is bewezen dat goed verspreide stalmest van goede kwaliteit voor weidevogels de optimale leegomgeving biedt voor nestenbouw.
Op de nieuwe locatie, langs een aantrekkelijke fietsroute en met een goede bereikbaarheid, wil het bedrijf na de hervestiging eventueel een eigen vleesmerk opzetten. Door de verkoop van het eigen vlees willen de eigenaren burgers betrekken bij de vleesproductie en laten zien dat men ook op een diervriendelijke manier vee kan houden en vlees kan produceren. De eigenaren zien de bedrijfsverplaatsing als een kans om hun visie op biologische landbouw in de praktijk te brengen. Doordat er geen gebruikgemaakt wordt van biologisch veevoer, mag het bedrijf geen biologisch keurmerk dragen. De eigenaren zijn er echter van overtuigd dat vleesvee ook duurzaam en diervriendelijk kan worden gehouden zonder apart keurmerk of onder de vlag 'biologisch' en willen dit graag op de consument overbrengen.
Vormgeving bebouwing
Vanuit de Welstandscommissie zijn er eisen gesteld aan de nieuwe bedrijfsbebouwing. Deze eisen omvatten onder andere criteria voor materiaalgebruik, situering van de gebouwen binnen het bouwvlak, bouwmassa en kapvorm, gevelaanzicht en erfafscheiding. De familie Heijdra zal deze criteria naleven bij de realisering van het agrarische complex. Daarnaast heeft de familie Heijdra bij de indeling van het bouwvlak zoveel mogelijk gelet op het aanzicht vanaf de weg en een zo compact mogelijke opzet door gebouwen en bouwwerken van dezelfde hoogte bij elkaar te situeren. Voeropslag en mestopslag zullen vanuit dit oogpunt achteraan op het bouwvlak gerealiseerd worden.
Ter onderbouwing van de locatiekeuze en de landschappelijke inpassing van het bouwvlak is het 'Landschapsadvies bedrijfsverplaatsing Heijdra' d.d. 2 februari opgesteld. In bijlage 1 is dit landschapsadvies toegevoegd.