Het aspect bedrijven en milieuzonering gaat in op de invloed die bedrijven kunnen hebben op hun omgeving. Deze invloed is afhankelijk van de afstand tussen een gevoelige bestemming en de bedrijvigheid. Milieugevoelige bestemmingen zijn gebouwen en terreinen die naar hun aard bestemd zijn voor het verblijf van personen gedurende de dag of nacht of een gedeelte daarvan (bijvoorbeeld woningen). Daarnaast kunnen ook landelijke gebieden en/of andere landschappen belangrijk zijn bij een zonering tot andere, minder gevoelige, functies zoals bedrijven.
Bij een ruimtelijke ontwikkeling kan sprake zijn van reeds aanwezige bedrijvigheid en van nieuwe bedrijvigheid. Milieuzonering zorgt er voor dat nieuwe bedrijven een juiste plek in de nabijheid van de gevoelige functie krijgen en dat de (nieuwe) gevoelige functie op een verantwoorde afstand van bedrijven komen te staan. Doel hiervan is het waarborgen van de veiligheid en het garanderen van de continuïteit van de bedrijven als ook een goed klimaat voor de gevoelige functie.
Milieuzonering beperkt zich tot milieuaspecten met een ruimtelijke dimensie zoals: geluid, geur, gevaar en stof. De mate waarin de milieuaspecten gelden en waaraan de milieucontour wordt vastgesteld, is voor elk type bedrijvigheid verschillend. De 'Vereniging van Nederlandse Gemeenten' (VNG) geeft sinds 1986 de publicatie 'Bedrijven en Milieuzonering' uit. In deze publicatie is een lijst opgenomen, met daarin de minimale richtafstanden tussen een gevoelige bestemming en bedrijven. Indien van deze richtafstanden afgeweken wordt dient een nadere motivatie gegeven te worden waarom dat wordt gedaan.
Het belang van milieuzonering wordt steeds groter aangezien functiemenging steeds vaker voorkomt. Hierbij is het motto: 'scheiden waar het moet, mengen waar het kan'. Het scheiden van milieubelastende en milieugevoelige bestemmingen dient twee doelen:
- het reeds in het ruimtelijk spoor voorkomen of zoveel mogelijk beperken van hinder en gevaar bij gevoelige bestemmingen;
- het bieden van voldoende zekerheid aan de milieubelastende activiteiten (bijvoorbeeld bedrijven) zodat zij de activiteiten duurzaam, en binnen aanvaardbare voorwaarden, kunnen uitoefenen.
Planspecifiek
Het voorgenomen initiatief betreft een functieverruiming van de bestemming wonen. Naast het wonen wordt een yogastudio toegevoegd. Een yogastudio is aan te merken als een geurgevoelig object, dit omdat het een voor mensen toegankelijke ruimte is waar langdurig wordt verbleven. Een yogastudio is geen geluidsgevoelig object. In het kader van de inpasbaarheid dient daarbij primair naar geur gekeken te worden.
Het plangebied is gelegen in het buitengebied van IJsselstein, aan het bebouwingslint de Achtersloot. In de omgeving van het plangebied zijn woningen en (agrarische) bedrijven aanwezig. In de VNG-uitgave ‘Bedrijven en milieuzonering’ is aangegeven dat lintbebouwing in het buitengebied met een agrarisch karakter aan te merken is als gemengd gebied. Het plangebied wordt derhalve aangemerkt als 'gemengd gebied', waardoor de richtafstanden met één stap kan worden verlaagd, met uitzondering van het aspect gevaar. De navolgende tabel toont een overzicht van de bedrijvigheid in de omgeving van het plangebied.
Activiteit | SBI-code | Adres | Milieucategorie (maximaal toegestaan) | Richtafstand gemengd gebied | Minimale afstand tot het plangebied |
Paardenfokkerij/intensieve veehouderij | 0146 | Achtersloot 81 | 4.1 | 200 m | 0m |
Voor de bepaling van de richtafstanden van veehouderijen wordt voor wat betreft het aspect geur niet uitgegaan van de VNG-Handreiking maar van de Wet geurhinder en veehouderij (Wgv) of het Activiteitenbesluit. De afstand geldt tussen de grens van de inrichting en de grens van het geurgevoelig object.
Achtersloot 79a/81
Voor de locatie aan de Achtersloot 81 geldt het bestemmingsplan 'Landelijk Gebied noord en zuid', waarbinnen de locatie de bestemming Agrarisch met waarden - Landschap en cultuur' met een agrarisch bouwvlak heeft. De locatie heeft twee functieaanduidingen, te weten intensieve veehouderij en paardenfokkerij. In artikel 5.1 is geen juridische regeling verbonden aan deze aanduidingen.
Op locatie is er geen actieve bedrijfsvoering meer aanwezig in de vorm van het houden van varkens. Uit de bedrijfscontrole van 1 juli 2011 en de schriftelijke bevestiging hiervan (gemeente IJsselstein 26 juli 2011 / 2011/21782) blijkt dat het houden van varkens is beëindigd en op locatie, toen, nog 11 paarden en 10 schapen werden gehouden. Bij een latere controle in 2013 (ODRU 6 november 2013 Z-2013-02958/3685) waren op locatie 9 schapen, 4 paarden en 4 pony's aanwezig. Bij een tussentijdse controle op 18 april 2017 bleek dat op locatie 10 paarden aanwezig waren, 6 pony's en 15 kippen. Uit het controleverslag van 6 april 2022 is vastgesteld dat er paarden worden gehouden achter de woning en niet meer in de stal achter de wagenberging.
De oorspronkelijke boerderij, behorende bij het agrarisch bedrijf is gesplitst in twee wooneenheden (Achtersloot 79a en 81). De woning aan de straatzijde heeft de woonbestemming, daarmee is deze woning, Achtersloot 79a, maatgevend voor de achterliggende bedrijfsvoering. De schuur, waar in het verleden varkens werden gehouden, is deels gedemonteerd. Het asbest dak is enkele jaren geleden verwijderd. Op locatie worden dan ook geen varkens meer gehouden. Tijdens de zitting van de bezwarencommissie op 27 juli 2021 is aangegeven dat op locatie enkel nog paarden worden gehouden.
Op grond van de Wet geurhinder en veehouderij moet de afstand vanuit het dierenverblijf voor het houden van paarden tot aan een geurgevoelig object binnen de bebouwde kom minimaal 100 meter zijn. Als het geurgevoelige object buiten de bebouwde kom ligt, dan geldt een afstand van minimaal 50 meter. Deze afstand wordt gemeten vanuit het gewogen emissiepunt van het dierenverblijf. De afstand van de buitenzijde van het dierenverblijf tot de buitenkant van het geurgevoelig object is ten minste 50 meter als het geurgevoelig object binnen de bebouwde kom ligt. Als het buiten de bebouwde kom ligt, is de afstand minimaal 25 meter (artikel 5 lid 1 Wgv) waarbij het emissiepunt wel op 50 meter afstand moet liggen. De afstand van de yogastudio tot de stal is circa 42 meter. De afstand tot het gewogen emissiepunt ligt op meer dan 50 meter.
De afstand van yogastudio tot de locatie waar paarden gehouden worden is groter dan 25 meter. Daarmee wordt voldaan aan de minimale afstand van 25 meter. De afstand tot het emissiepunt is groter dan 50 meter, ook hier wordt voldaan aan de minimaal aan te houden afstand. Op basis hiervan kan geconcludeerd worden dat de naastgelegen paardenhouderij niet verder belemmerd wordt in zijn bedrijfsvoering.
Als er geen bijzondere omstandigheden zijn, dan blijkt uit vaste jurisprudentie, dat als de afstanden in het Activiteitenbesluit of Wgv worden aangehouden in beginsel mag worden aangenomen dat bij het geurgevoelig object een aanvaardbaar woon- en leefklimaat kan worden gegarandeerd. In casu is er geen bijzondere omstandigheid aan te wijzen.
De schuur, welke beoogd wordt te gebruiken voor de yogastudio, is gelegen binnen de woonbestemming. Onder verwijzing naar de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State van 30 september 2015 (201410094/1/A1) r.o. 2.3 kan gesteld worden dat de schuur ook in zijn huidige vorm al aangemerkt kan worden als geurgevoelig object. De schuur is voorzien van een keuken en is verwarmd. Blijkens de aard, indeling en inrichting is de schuur geschikt om te worden gebruikt voor wonen of menselijk verblijf. Daarmee is het object in zijn huidige vorm al aan te merken als een geurgevoelig object. De beoogde functieverruiming t.b.v. de yogastudio leidt daarmee niet tot een verdere belemmering van de bedrijfsvoering
Geconcludeerd kan worden dat ter plaatsesprake is van een goed woon- en leefklimaat. Ook kan geconcludeerd worden dat het bestaande agrarische bedrijf aan de Achtersloot 81 niet verder gehinderd wordt in de bedrijfsvoering.