direct naar inhoud van 2.3 Gemeentelijk beleid
Plan: GEMEENTE ASSEN Venestraat 175
Status: concept
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0106.02bp20091000b-0000

2.3 Gemeentelijk beleid

Regiovisie Groningen-Assen 2030

De Regiovisie Groningen-Assen 2030 is een ruimtelijke ontwikkelingsvisie waarbij over bestuurlijke grenzen tussen gemeenten en provincies wordt heen gekeken. Sinds 1996 werken de twee provincies en twaalf gemeenten vrijwillig samen op het gebied van woningbouw, bedrijvigheid en mobiliteit. De ontwikkelingsvisie is gericht op het creëren van kansen voor de regio: kansen op goed werk, goede bereikbaarheid, goede voorzieningen en op een goede betaalbare woning in een uitstekende woonomgeving. Iedereen in de regio profiteert van de voorzieningen in met name de steden Groningen en Assen en heeft belang bij het behoud van de werkgelegenheid die zich daar concentreert.

De ambities in de Regiovisie zijn vertaald in een regionale agenda. Deze opgaven voor de komende jaren zijn:

  • het versterken van de economische ontwikkeling en profilering;
  • het mogelijk maken van een duurzame ontwikkeling;
  • het opvangen van de verstedelijkingsdruk;
  • het ontwikkelen van het landelijk gebied als "contramal" van de stedelijke centra, met bijzondere aandacht voor waterberging en beheer;
  • het versterken van de ruimtelijke kwaliteit en de identiteit van de regio;
  • het inspelen op toekomstige demografische en maatschappelijke ontwikkelingen;
  • het creëren van levensloopbestendige woonmilieus.

In de Regiovisie zijn de opgaven voor de twee provincies en twaalf gemeenten uitgewerkt in programma's en projecten.

Binnen de regiovisie zullen de bestaande economische functies versterkt gaan worden. De stad Groningen is de plek voor topvoorzieningen. Assen biedt als hoofdstad van Drenthe aanvullende stedelijke woon- en werkmilieus. Voor de periode tot 2020 is de woningbouwopgave voor Assen in totaal 10.400 nieuwe woningen, met 2.000 als vervangende nieuwbouw.

Gemeentelijk woonplan

Het gemeentelijk Woonplan is op 16 september 2004 vastgesteld. Hierin is ingegaan op de kwaliteits- en kwantiteitsaspecten van het wonen. De gemeente Assen wenst een voldoende en kwalitatief hoogwaardig en betaalbaar wonnigaanbod, waarbij de wijken elke hun eigen karakter hebben en houden. De woning aan de Venestraat 175 ligt binnen de wijk Noorderpark en wordt gekenmerkt door een stedelijke, maar buiten centrum bebouwing. Deze kenmerking uit zich door de aanwezig (semi-) laagbouw. De afstand tussen de woningen zijn relatief weinig, waardoor een compact geheel ontstaat.

Aangezien dit bestemmingsplan is ontwikkeld op basis van een aanvraag voor de vervanging van één woning zijn, is het woonplan maar gedeeltelijk van toepassing. Door de toetsing van de onderliggende bouwaanvraag wordt de

Gemeentelijk Rioleringsplan

Riolering is nodig uit oogpunt van bescherming van de volksgezondheid, het tegengaan van wateroverlast en bescherming van het milieu. Het is voor de gemeente van belang een goede integrale beleidsafweging te kunnen maken op het terrein van bodem- en waterkwaliteit, gemeentelijke infrastructuur en rioleringszorg. In het kader van de Wet milieubeheer is de gemeente verplicht een rioleringsplan op te stellen. In het gemeentelijk rioleringsplan (GRP) wordt onder andere beschreven welke rioolvoorzieningen er in de gemeente zijn, hoe deze beheerd worden, welke onderdelen wanneer vervangen worden en welke invloed het rioolsysteem op het milieu heeft. Het GRP heeft een strategisch karakter ten aanzien van het gemeentelijk rioolbeheer. Het GRP wordt binnen de gemeente gebruikt als een technisch, financieel en organisatorisch planningsinstrument. Het gemeentelijk rioleringsplan is niet alleen voor de gemeente een belangrijk hulpmiddel, maar ook voor andere waterbeheerders. Vooral vanuit de waterschappen is er sterke aandacht voor het te voeren rioleringsbeleid van de gemeente.

De invloed die de riolering en het beheer ervan heeft op het milieu en de waterkwaliteit in het bijzonder is hier van belang. Overleg met onder anderen de waterschappen (waterkwaliteit/kwantiteitbeheerders) over het te voeren beleid en uit te voeren maatregelen is gewenst om afstemming te bevorderen, effectiviteit van maatregelen te vergroten en kosten te beheersen.

Het GRP is een korte tot middellange termijnplan met een geldigheidsduur van 4 jaar. Het huidige plan loopt tot en met 2008. Het plan wordt in het jaar 2008 aan eventueel veranderende omstandigheden getoetst. Voor het kostendekkingsplan, een integraal onderdeel van het GRP, is de beschouwde termijn 60 jaar. Deze periode is zo gekozen, omdat daarin tenminste eenmaal in de vervanging van alle onderdelen wordt voorzien en een trendmatig verloop van het fonds is aan te geven.

Voor het onderhavige bestemmingsplan zijn reeds de rioolvoorzieningen reeds aanwezig. De aanvrager kan dus hier gebruik van maken en er hoeft geen vervanging plaats te vinden.

Waterplan

De gemeente is in 2005 gestart met het opstellen van een gemeentelijk waterplan. Dit plan zal een strategische visie geven omtrent het waterbeleid in de gemeente Assen en wordt samen met de waterschappen opgesteld. In dit plan zullen beleidskaders aangegeven worden waarbinnen bijvoorbeeld het GRP, baggerplannen, bestemmingsplannen, groenplannen en herstructureringsplannen nader kunnen worden uitgewerkt.

Ten gevolge van de klimaatsveranderingen zal er meer ruimte voor water in Assen gerealiseerd moeten worden. Het bestaande watersysteem zal hiertoe aangepast moeten worden. In het waterplanproces zal dit aspect worden meegenomen. Tevens wordt in het waterplanproces en in het kader van Waterbeheer 21e eeuw (WB21) onderzoek gedaan naar herziening van de ontwerpnormen. Door toename van de temperatuur, bodemdalingen, neerslaghoeveelheden en intensiteiten zal het waterhuishoudingstelsel op basis van inundatierisico's moeten worden getoetst. Voor stedelijk gebied is in het kader van WB21 sprake van een ontwerpnorm met een inundatierisico (overstromingsrisico vanuit watergangen) van 1 maal in de 100 jaar. Derhalve ligt het in de verwachting dat in de toekomst bij revitaliseringplannen het aanwezige regenwaterstelsel moet worden vergroot in transport en bergingscapaciteit ("veerkrachtig systeem"). Derhalve wordt nu als beleidsuitgangspunt genomen voor de gehele gemeente Assen dat in ieder geval het huidige oppervlaktewatersysteem gehandhaafd dient te blijven (Stand-still beginsel). In het huidige GRP is opgenomen dat in de bijbehorende planperiode het regenwaterstelsel van de gemeente Assen wordt geïnventariseerd en vervolgens op basis van, met het waterschap overeen te komen, ontwerpgrondslagen zal worden doorgerekend. Op basis van deze berekeningen en het bijbehorende monitoren wordt inzichtelijk waar de knelpunten zich bevinden. In overleg met het waterschap worden vervolgens gezamenlijk maatregelen voor deze knelpunten uitgewerkt.

Welstand

In de Welstandsnota (2004) staat het welstandsbeleid voor de gemeente Assen. Bouwplannen worden door de welstandscommissie getoetst aan deze nota. Het perceel heeft in de nota de aanduiding “historische lintbebouwing”. Het beleid is gericht op handhaven en versterken van de aanwezige ruimtelijke kwaliteiten. Het onderliggende bouwplan is door de welstandscommissie getoetst en akkoord bevonden.