direct naar inhoud van 3.2 Ruimtelijk beleid
Plan: Bestemmingsplan Presikhaaf 1 Waalstraat - IJssellaan
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.737-0201

3.2 Ruimtelijk beleid

3.2.1 Rijks-, Provinciaal- en regionaal beleid

Hoofddoel van het nationaal ruimtelijk beleid is ruimte te scheppen voor de verschillende ruimtevragende functies op het beperkte oppervlak dat ons in Nederland ter beschikking staat.

De Nota Ruimte bevat de visie van het kabinet op de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland en de belangrijkste bijbehorende doelstellingen. De nota bevat, in overeenstemming met het Hoofdlijnenakkoord van het kabinet, de ruimtelijke bijdrage aan een sterke economie, een veilige en leefbare samenleving en een aantrekkelijk land. Het gaat om de inrichtingsvraagstukken die spelen tussen nu en 2020, met een doorkijk naar 2030.

Het ruimtelijk beleid van de provincie is verwoord in het Streekplan Gelderland 2005 “Kansen voor de regio”. Het Streekplan, dat wordt vastgesteld voor een periode van 10 jaar, is een schakel tussen rijks- en gemeentelijke plannen op het gebied van de ruimtelijke ordening.

Hoofddoel van het streekplanbeleid is het scheppen van ruimte voor de verschillende ruimtevragende functies op het beperkte oppervlak.

Het Regionaal Plan 2005-2020 van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen 'Werken aan een aantrekkelijke en concurrerende stadsregio in Noordwest Europa' is de opvolger van het Regionaal structuurplan 2015 uit 1998. Het regionaal plan vormt het richtinggevend kader voor beleid en uitvoering van het regionaal beleid van de stadsregio op gebied van ruimte, mobiliteit, economie en wonen.

3.2.2 Gemeentelijk beleid

Structuurplan

Het gebruik van de ruimte in een stad verandert voortdurend. Om plannen en initiatieven goed op elkaar af te stemmen, stelt de gemeente met enige regelmaat een structuurplan vast. Het Structuurplan Arnhem 2010 (vastgesteld door de raad in 2000) beschrijft het ruimtelijk beleid voornamelijk in hoofdlijnen. Het plan is flexibel, zodat het kan inspelen op veranderende omstandigheden en inzichten. Formeel is het nieuwe Structuurplan Arnhem 2010 tien jaar van kracht: van 2000 tot 2010. Maar de inrichting van de ruimte werpt haar schaduw veel verder vooruit. Waar dat mogelijk is, richt het Structuurplan zijn blik daarom op het jaar 2030.

Het Structuurplan beschrijft het ruimtelijk beleid voornamelijk in hoofdlijnen. In het Structuurplan is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. Arnhem moet niet zozeer uitbreiden, als wel de bestaande ruimte beter en intensiever gebruiken. De nadruk ligt dan ook op veranderingen in de bestaande stad, met het

doel Arnhems kenmerkende kwaliteiten te versterken. Ruimte is een kritieke factor waar zuinig mee moet worden omgesprongen. De stad ligt immers op de ontmoetingsplaats van twee waardevolle ecologische systemen. De contrasten tussen intensieve bebouwing en open ruimte zijn kenmerkend voor Arnhem. Om dit contrast te behouden moet door intensivering verstedelijking plaats vinden in de bestaande stad. Het structuurplan is per stadsdeel verder uitgewerkt.

Het plangebied is gelegen in het stadsdeel Midden. Als belangrijkste ontwikkeling tot 2010 wordt genoemd de herstructurering van Presikhaaf en het opstellen van een ontwikkelingsplan.

Tussenrapportage

In 2006 is de Tussenrapportage Structuurvisie Arnhem 2010 door de gemeenteraad vastgesteld. In de Tussenrapportage wordt de bestaande Structuurvisie op een aantal punten herzien. Naast de herijking van het bestaande beleid wordt ook een uitwerking gepresenteerd voor het beleid met betrekking tot hoogbouw. Ten aanzien van het plangebied worden in de tussenrapportage geen relevante bijstellingen genoemd.

Ontwikkelingsplan Park Presikhaaf

Het Ontwikkelingsplan Presikhaaf is op 8 mei 2003 door de gemeenteraad vastgesteld. Het Ontwikkelingsplan is opgesteld in nauw overleg met de woningcorporaties en andere belanghebbenden in de wijk (waaronder de bewoners). Het biedt een samenhangend ruimtelijk en programmatisch kader voor de herontwikkeling van de wijk. Als basis voor de ontwikkelingen in Presikhaaf gelden de volgende hoofdlijnen:

Een herkenbare wijk met samenhang

Presikhaaf is een wijk met een eigen karakter: licht, lucht en groen, herkenbaar bij binnenkomst van de wijk. Een wijk met variatie aan bebouwing en inrichting. Een wijk met samenhang door een helder patroon van wegen en groensingels en afwisseling van hoog- en laagbouw, en door nieuwe en vernieuwde voorzieningencentra die de wijk herkenningspunten en identiteit geven.

Een wijk voor iedereen

Presikhaaf is een wijk voor studenten, alleenstaanden, jonge en oude stellen, kleine en grote huishoudens, alle leeftijden, mensen met een dikke en mensen met een smalle beurs. Presikhaaf moet daarom meer te bieden hebben: meer variatie in het wonen en woonomgeving: niet alleen in de prijs van de woning, maar ook in type, grootte, menging met andere functies, met tuinen of zonder, rustig of druk, dichtbij voorzieningen of er wat verder vanaf. Dit vraagt om veranderingen in de samenstelling van de woningvoorraad door toevoeging van nieuwe woningen en vervanging of aanpassing van wat verouderd is. De eerstkomende tien jaar zullen de grote veranderingen zich vooral voltrekken in Presikhaaf 1 en 2 en rondom het winkelcentrum.

Een toegankelijke en veilige wijk

Een heldere wegenstructuur zorgt voor een goede bereikbaarheid. Veiligheid en toegankelijkheid zijn versterkt door bundeling van de hoofdstromen van het autoverkeer op een beperkt aantal verkeersaders. De Laan van Presikhaaf wordt versmald en een nieuwe ontsluitingsweg verbindt de Vosdijk met de IJssellaan. Het verblijfsgebied wordt daardoor uitgebreid en biedt mogelijkheden voor autoluwe of zelfs autovrije inrichting.

Aantrekkelijke routes voor fietsers en voetgangers, voor een deel gelegen in de groenzones, verbinden buurten en voorzieningen en de wijk en de stad: snel, comfortabel en gescheiden van druk autoverkeer. Een klantgericht openbaar vervoernet zorgt voor verbindingen met de stad en regio.

Een bedrijvige wijk

Presikhaaf is een wijk met veel arbeidsplaatsen, maar ook veel werkzoekenden; er komt meer ruimte voor bedrijven aan de Merwedestraat; meer mogelijkheden voor mengen van wonen en werken in verschillende vormen.

Een groene en duurzame wijk

Groen en water bieden kansen voor een duurzame inrichting, natuur in de stad, recreatie in de buurt, veilige en aantrekkelijke routes en nieuwe woonmilieus.

Nieuwe en vernieuwde inrichting en bebouwing gaan spaarzaam om met grondstoffen, energie en ruimte zorgen voor een gezond leefklimaat. Dat blijkt uit dubbel grondgebruik, aantrekkelijk openbaar vervoer, ruimte voor voetgangers en fietsers, concentratie van autoverkeer op de hoofdwegen, afscherming van geluid, een bewoonbare ondergrond, oriëntatie op de zon, water waarin gevist en misschien wel gezwommen kan worden en een rijkdom aan planten en dieren.

Een wijk in verandering

Presikhaaf is een wijk in verandering. Niet alles gaat echter tegelijk. De eerste veranderingen zullen zich concentreren in Presikhaaf-West en rond de Stedelijke Ader (gebied rond de IJssellaan). Deze gebieden worden aangeduid als 'verandergebieden'. Hier liggen kansen voor nieuwe ontwikkelingen. Daarbuiten liggen de 'beheergebieden'. De nadruk ligt hier op verbeteringen en aanpassingen van de bestaande bebouwing en woonomgeving en kleine veranderingen op afzonderlijke locaties.