Plan: | Bestemmingsplan Presikhaaf 1 Waalstraat - IJssellaan |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.737-0201 |
Kenmerk van de Nederlandse ruimtelijke ordeningsregelgeving is dat er uitgegaan wordt van toelatingsplanologie. Een bestemmingsplan geeft aan welke functies waar zijn toegestaan en welke bebouwing opgericht mag worden. Bij het opstellen van dit bestemmingsplan zijn keuzes gemaakt over welke functies waar worden mogelijk gemaakt en is gekeken welke bebouwing stedenbouwkundig toegestaan kan worden. De bestaande situatie is hierbij het uitgangspunt.
Het is noodzakelijk dat het bestemmingsplan een compleet inzicht biedt in de bouw- en gebruiksmogelijkheden binnen het betreffende plangebied. Het bestemmingsplan is het juridische toetsingskader dat bindend is voor de burger en overheid en geeft aan wat de gewenste planologische situatie voor het plangebied is. Deze situatie kan gaandeweg de planperiode wijzigen, bijvoorbeeld door veranderd stedenbouwkundig inzicht, functiewijziging veranderingen in gebruik. Ook ruimtelijke ontwikkelingen en vernieuwing van o.a. ruimtelijk, economisch, verkeerskundig en milieubeleid dragen bij aan de veroudering van geldende bestemmingsplannen.
Om recht te doen aan een goede ruimtelijke ordening binnen het plangebied wordt daarom aangegeven in welke situaties de bestemming wordt gekozen gelijk aan de oude bestemming (na strijdige situatie te hebben gewraakt) en in welke situaties een nieuwe bestemming wordt gegeven (positief bestemmen), waarmee de strijdige situatie wordt gelegaliseerd. Daarnaast wordt, indien van toepassing, aangegeven wanneer een strijdige situatie onder het overgangsrecht wordt gebracht.
In deze paragraaf worden de keuzes die zijn gemaakt nader onderbouwd. Hierbij zullen de bestemmingen in dezelfde volgorde als in de regels worden behandeld.
In de volgende subparagrafen worden de afzonderlijke bestemmingen die voorkomen in het bestemmingsplan besproken.
Per bestemming wordt ingegaan op:
De bestemmig 'Gemengd' is gelegen op de gronden van het appartementencomplex. Binnen deze bestemming kunnen woningen en maatschappelijke voorzieningen worden gebouwd met daaraan ondergeschikt (woon)straten, buurtwegen, pleinen, verblijfsgebieden en trottoirs met een inrichting hoofdzakelijk gericht op bestemmingsverkeer en verblijfsfuncties alsmede groen- en speelvoorzieningen, parkeervoorzieningen en andere voorzieningen ten behoeve van het verkeer. De bestemming heeft een bouwvlak dat geheel bebouwd kan worden tot een hoogte van maximaal 15,5 meter. Ter plaatse van de bouwaanduiding bijgebouwen kunnen aan- en bijgebouwen worden opgericht.
Binnen de woonfunctie van de bestemming 'Gemengd' zijn in principe beroepsmatige activiteiten toegestaan.Daarnaast is het mogelijk om binnen deze bestemming atelierruimtes te realiseren en de daarbij behorende (bebdrijfsmatige)activiteiten.
Om hinder voor de directe omgeving te voorkomen is hieraan wel een aantal voorwaarden verbonden. In de eerste plaats mag slechts een gedeelte van de woning, inclusief de bijgebouwen (maximaal 1/3 van de totale vloeroppervlakte van de woning) worden gebruikt als praktijkruimte door de bewoner. Is er meer dan 1/3 van de woning in gebruik voor het uitoefenen van een beroep, dan is er geen sprake meer van een 'beroep aan huis' en derhalve strijd met het bestemmingsplan. Voorts mag door dit gebruik geen onevenredige aantasting van het woon- en leefklimaat (bijvoorbeeld beperkte reclamemogelijkheden) noch een onevenredige parkeerdruk ontstaan. Tot slot zijn er vormen van beroepsuitoefening expliciet uitgezonderd, omdat ze te veel overlast voor de omgeving veroorzaken (detailhandel, prostitutie, horeca-activiteiten en beroepen die milieuoverlast veroorzaken).
In de bestemming zijn woonwagens, woonschepen en bijvoorbeeld gevangenissen en asielzoekerscentra niet inbegrepen. Deze vormen van wonen zijn, indien van toepassing, in een specifieke vorm van de woonbestemming opgenomen. Bijzondere woonvormen, zonder therapeutische behandeling, passen wel binnen deze bestemming.
Vergelijking vigerend bestemmingsplan
In het vigerende bestemmingsplan hebben de gronden de bestemming 'Woondoeleinden' met de aanduiding maatschappelijk. Deze aanduiding houdt in dat maatschappelijke functie op de begane grondlaag zijn toegestaan. In de vigenrde situatie is het bouwvlak meer noordelijk gelegen waardoor er minder dicht op de IJssellaan gebouwd kan worden. Daarnaast is in het vigerend plan de mogelijkheid opgenomen voor de bouw van een parkeergarage met een maximale bouwhoogte van 3 meter.
Binnen de bestemming 'Groen' is het toegestaan om groen in de breedste zin (grasvelden, struiken, speelvelden) aan te leggen en in stand te houden. Daarnaast zijn de belangrijkste waterlopen en waterpartijen mogelijk in deze bestemming. Het aanleggen van voetpaden, fietspaden en voorzieningen voor bestemmingsverkeer zijn eveneens toegestaan. Wegen voor doorgaand autoverkeer en parkeren is niet toegestaan. Bebouwing binnen de groenbestemming is uitsluitend toegestaan indien dit binnen de bestemming past zoals speeltoestellen en verlichting maar ook bijvoorbeeld kademuren voor watergangen.
Vergelijking met het vigerend bestemmingsplan
In het vigerend bestemmingsplan hebben deze gronden de bestemming 'Groen en Water' en gedeeltelijk de bestemming 'Verkeer - wegverkeer'. Omdat binnen deze laatste bestemming geen watergangen kunnen worden aangelegd is een deel van de bestemming gewijzigd in de bestemming 'Groen'.
De bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied' geldt algemeen voor woonerven, woonstraten, parkeerplaatsen, voet- en fietspaden, speelplaatsen en buurtgroen. Dit zijn dus voornamelijk wijken (30 km/uur zones) waar de verblijfsfunctie belangrijker is dan de verkeersfunctie. De inrichting van de wegen is hierop afgestemd.
Vergelijking met het vigerend bestemmingsplan
In het vigerend bestemmingsplan hebben deze gronden de bestemming 'Wonen - onbebouwd'. Deze bestemmingswijze voor woonstraten was gebruikelijk ten tijde van het opstellen van bestemmingsplan Presikhaaf 1. In de huidige systematiek is een dergelijke bestemming niet meer mogelijk en worden woonstraten bestemd als 'Verkeer - Verblijfsgebied'.