Plan: | Noordhoek te Reek |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1685.bpree2012noordhoek-OW01 |
De verbeelding bestaat uit een ondergrond welke is voorzien van een plangrens (de bolletjeslijn), met daarbinnen een bestemming, twee bouwvlakken en een aantal aanduidingen. Deze worden hieronder toegelicht.
Aan de ondergrondgegevens op de verbeelding, zoals ingetekende gebouwen, kunnen geen rechten worden ontleend. Daar staat tegenover dat het ontbreken van dergelijke ondergrondgegevens ook niet leidt tot een beperking van rechten. De ondergrondgegevens hebben dus uitsluitend een illustratief karakter.
Nieuwbouw
De te realiseren nieuwbouw is voorzien van een bouwvlak. Dit bouwvlak is extra ruim, zodat er flexibiliteit bestaat ten aanzien van de vorm en situering van de nieuwbouw. Om te voorkomen dat het te realiseren volume te groot wordt is het bouwvlak voorzien van een maximum bebouwingspercentage van 55% en een maximale goot- en bouwhoogte van respectievelijk 4,5 meter en 9 meter. Hiermee wordt aangesloten op de maximale goot- en bouwhoogte van de nieuwbouw op het zuidelijk gelegen perceel.
Voormalige kippenschuur
Binnen het plangebied bevindt zich een voormalige kippenschuur. Voor de bouw hiervan is een bouwvergunning verleend reeds voordat het nu geldende bestemmingsplan van kracht werd. Daarmee valt dit gebouw onder het overgangsrecht van het destijds geldende bestemmingsplan.
Volgens vaste jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State mag iets dat onder het overgangsrecht van een bestaand bestemmingsplan valt, bij de vaststelling van een nieuw plan in beginsel niet opnieuw onder het overgangsrecht worden gebracht. Onder omstandigheden kan dat wel, maar daarvoor is in ieder geval vereist dat de afwijking binnen de planperiode zal worden beëindigd (zie bv. AbRS 21 juli 2010, nr. 201000066/1/R3; AbRS 17 augustus 2011, nr. 200906463/1/R1, r.o. 2.9.3.1). Hierbij zij opgemerkt dat handhaving in deze situatie niet mogelijk is, omdat tegen de afwijking dat onder het overgangsrecht valt niet handhavend kan worden opgetreden. Bij beëindiging moet dan ook worden gedacht aan verplaatsing, onteigening en dergelijke. Vaak is de gemeente echter niet voornemens om de desbetreffende bestaande situatie te doen beëindigen. Indien in dat geval gebruik toch opnieuw onder het overgangsrecht wordt gebracht, zal dat gelet op de hiervoor genoemde vaste jurisprudentie stranden bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Nu de aanwezigheid van de kippenschuur een bestaand recht is en het niet in de lijn der verwachting ligt dat de schuur binnen 10 jaar wordt gesloopt, is besloten de schuur in het voorliggende bestemmingsplan 'positief te bestemmen' en te voorzien van een passende planologische regeling. Op de bestemmingsplanverbeelding is de schuur voorzien van een bouwvlak met dezelfde maat en vorm als de schuur. Het bouwvlak is voorzien van maatvoeringsaanduidingen waarin is bepaald dat er niet hoger mag worden gebouwd dan de bestaande schuur. De schuur kan dus niet worden vergroot.
Door het voorliggende plan valt de schuur binnen de bebouwingsgrenzen van Reek. Gebruik als kippenschuur ligt daardoor niet voor de hand. Met de wijziging van de bestemming van de rest van het perceel zal ook de schuur worden bestemd als 'Maatschappelijk'. De schuur wordt tevens voorzien van de functieaanduiding 'specifieke vorm van maatschappelijk - ondergeschikt', waarbij is bepaald dat het gebruik van de schuur ondergeschikt dient te zijn aan het gebruik in het hoofdgebouw. Hierbij kan gedacht worden aan opslag en ontspanningsactiviteiten behorend bij de praktijk.