Plan: | Noordhoek te Reek |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1685.bpree2012noordhoek-VA01 |
De gemeente Landerd heeft een oppervlakte van 70,68 km² en telt ongeveer 15.000 inwoners. In de gemeente liggen drie dorpen Schaijk, Reek en Zeeland. De kern Reek ligt in het noorden van de gemeente Landerd, ten oosten van de kern Schaijk. De kern is gelegen aan de noordzijde van de Rijksweg N324 en ten oosten van de provinciale weg N277. De hoofd(ontsluitings)straten van Reek zijn de Monseigneur Borretstraat, de Monseigneur Suijsstraat/Schaijksestraat en de wegen Noordhoek en Heijtmorgen.
Reek maakt deel uit van een aaneenschakeling van dorpen langs de Maasoevers en is ontstaan op een dekzandrug aan de rand van het stroomgebied van de Maas. De locatie van Reek leende zich uitermate voor de stichting van een ontginningsdorp, met aan de zijde van de Maas de natte weidegronden, aan de zuidzijde de hoger gelegen akkers en nog verder naar het zuiden de woeste gronden ter hoogte van de Schaijkse heide. Het bodemtype van Reek is hoge zwarte enkeerdgronden.
Lange tijd bestond Reek in hoofdzaak uit de bebouwing langs de linten (de voornoemde straten). De eerste planmatig opgezette uitbreiding van woonhuizen bevindt zich aan de Hoge Weg en dateert uit de jaren 50. De kern Reek bestaat voornamelijk uit woonbebouwing. Het betreft hier verschillende soorten woningen. Voornamelijk in de linten is sprake van een rijke variatie aan woningtypologie die een weerspiegeling vormt van de diverse tijdsbeelden waarin ze zijn ontstaan. De lintbebouwing bestaat uit een mix van woonhuizen en andere functies.
De noordzijde van Reek is van oorsprong een wat laaggelegen nat gebied vanwege de nabijheid van het (voormalige) stroomgebied van de Maas. Vele overstromingen door de jaren heen hebben geleid tot slibafzettingen en het gebied gemaakt tot een zeer vruchtbaar gebied. Het gebied leende en leent zich erg goed voor de landbouw: naast vruchtbare akkers wordt het gebied van oudsher ook gebruikt voor als weidegebied voor de veehouderijen. In de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn er in dit open en vruchtbare landbouwgebied op basis van de toenmalige grootschalige ruilverkaveling een aantal nieuwe veehouderijen geplaatst.
Reek is een van oudsher agrarische gemeenschap. Net als elders in de provincie Noord-Brabant is de agrarische sector door de jaren heen ondergeschikt geraakt. Ter illustratie: in Reek zijn nog slechts 6 locaties waar een volwaardig agrarisch bedrijf wordt uitgeoefend. Ook de middenstand en bedrijven zijn in Reek nog maar beperkt aanwezig. De bank, het postkantoor en het bejaardenhuis bestaan al geruime tijd als voorziening niet meer.
Er wordt in Reek vervangende werkgelegenheid geboden on de vorm van maatschappelijke dienstverlening. Kinderhuis Reek als onderdeel van Stichting Maashorst heeft landelijke bekendheid op het gebied van hulpverlening aan kinderen met stoornissen in het autistisch spectrum. De instelling De Boerderij is ook in Reek gevestigd en richt zich op de volwassen autist. Deze instelling heeft uitbreidingsplannen om in de behoefte te kunnen voorzien. Met andere instellingen zoals zorgboerderij Kappen aan De Steeg en met de praktijk “Jij en Ik” kan worden gesteld dat de kern Reek zich van een boerendorp naar een zorgdorp heeft ontwikkeld en hiermee dus een antwoord geeft op de problematiek rondom leefbaarheid die voor vele kleine kernen zo actueel is.
Het plangebied is gelegen in de noordelijke kernrand van Reek, aan de weg Noordhoek daar waar deze overgaat in De Steeg (ter hoogte van de aantakking op de Helstraat). De Noordhoek is onderdeel van een van de historische dorpslinten van de kern Reek. Het plangebied vormt het einde van de lintbebouwing aan deze zijde van de Noordhoek. Het lint aan de zuidzijde van het plangebied is aan de oostzijde bebouwd met woningen variërend in ouderdom en vormgeving. De woningen staan haaks op het lint. Het lint is voorzien van laanbeplanting. Het westelijk gebied is open en heeft een rationele structuur.
Het plangebied is half bebost en half open en werd voorheen agrarisch gebruikt. De meeste bebossing bevindt zich op de buitenste rand van het terrein. Deze beplanting in het plangebied is zeer gevarieerd. Het perceel wordt aan de oostzijde omzoomd door een fijnsparrenaanplant. In het plangebied staan verder een laagstam fruitboomgaard, enkele solitaire beuken en een laanbeplanting van kastanjes. Het westelijke deel bestaat uit een meer natuurlijke opslag met es, els, wilg en berk. Op het achterste deel van het terrein bevindt zich een voormalige kippenschuur.
Ten zuidwesten van het perceel bevindt zich een woningbouwkavel voor twee twee-onder-één-kap-woningen. Het bestemmingsplan hiervoor is op 30 juni 2011 vastgesteld.
Zie ook de luchtfoto in paragraaf 1.3 en de onderstaande foto's en beplantingssituatie.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Beplantingssituatie plangebied