Plan: | Burgerveld 17-39, Zeeland |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1685.bpze2012burgerveld-VG01 |
Het plangebied ligt binnen het beheergebied van Waterschap Aa en Maas. In het kader van het huidige overheidsbeleid (4e nota Waterhuishouding) moet het waterschap samen met de gemeente invulling geven aan 'duurzaam stedelijk beheer'. Bij ruimtelijke ontwikkelingen, waaronder verbouw- en nieuwbouwplannen hanteert het waterschap een aantal beleidsuitgangspunten ten aanzien van het duurzaam omgaan met water.
Binnen het plangebied was tot voor kort ca 700 m² bebouwing en 760 m² terreinverharding aanwezig, tezamen 1460 m². Deze oppervlakte vormt de uitgangssituatie voor de totale wateropgave. Er is geen sprake van oppervlaktewater. Wel zijn er enkele greppels aanwezig aan de oostzijde van het plangebied. Aan de westzijde van het plan ligt in de weg Burgerveld een gemengd rioolstelsel. De panden en toegangswegen zijn hierop aangesloten.
Voor de berekening van de bufferopgave is uitgegaan van een hevige regenbui die eens in de 10 jaar valt (T=10+10%). De bufferopgave is berekend met de HNO-tool die ontwikkeld is in samenwerking met het waterschap. Deze is als bijlage 6 opgenomen.
In de uitgangssituatie is een bufferopgave van 62 m³. Het schone hemelwater vanaf de daken en de verharde oppervlakken wordt thans geheel op de gemeentelijke, gemengde riolering geloosd.
Onderhavig plan omvat ca 1200 m² bebouwing, ca 420 m² tuinverharding en ca 960 m² terreinverharding in de openbare ruimte, tezamen 2580 m². Omdat alle bestaande bebouwing en terreinverharding is verwijderd, biedt het volledige bouwplan de kans tot het opnieuw bezien van de behandeling van het schone hemelwater.
De bufferopgave voor onderhavig plan is opnieuw berekend met de HNO-tool. De bufferopgave bedraagt 109 m³, hiervan is 47 m³ afkomstig door de toename van het verhard oppervlak. De HNO-tool voor de nieuwe situatie is als bijlage 7 opgenomen.
Door het waterschap is een aantal principes opgesteld waar ruimtelijke ontwikkelingen aan worden getoetst, te weten:
Door de gemeente Landerd is aangegeven ter plaatse van de inbreiding het afvalwater gescheiden aan te bieden. Het gescheiden rioolstelsel wordt aangesloten op het gemeentelijke gemengde rioolstelsel.
Wateroverlastvrij bestemmen
Bij locatiekeuze van nieuwe ontwikkelingen moet worden gezocht naar plekken die 'hoog en droog genoeg' zijn.
Onderhavig plangebied ligt ca 19,50 tot 20,50 m boven NAP. Het is bekend dat er lokaal hoge grondwaterstanden voorkomen.
De aan de oostzijde van het plan gelegen greppel komt te vervallen. Om eventuele afstroming van hemelwater, afkomstig van de achtertuinen van naastgelegen percelen op te kunnen vangen, wordt een infiltratieriool (IT-riool) aangelegd. Dit riool heeft een diameter van 300 mm en een lengte van ca 60 m. Het riool wordt voorzien van een overstort naar het aan te brengen hemelwaterriool.
In het kader van de inrichtings- en bestektekeningen en de omgevingsvergunning moeten de vloerpeilen bepaald worden. In dat kader wordt dan ook getoetst op drooglegging.
Gescheiden houden van vuil water en schoon hemelwater
Het vuile water wordt afgevoerd via het bestaande gemengde rioolstelsel. Op perceelsniveau worden het schone hemelwater en het vuile water gescheiden aangeboden.
Doorlopen van afwegingsstappen
De volgende afwegingsstappen worden doorlopen:
Het hemelwater wordt afgevoerd via een gescheiden rioolstelsel. In samenspraak met de gemeente is besloten om geen infiltratievoorzieningen toe te passen, vanwege de lokale hoge grondwaterstand. Het gescheiden stelsel wordt gekoppeld aan het bestaande gemeentelijke gemengde rioolstelsel. Het huidige gemengde rioolstelsel heeft een voldoende capaciteit om het extra water ten gevolge van het plan te verwerken.
Hydrologisch neutraal ontwikkelen
In het beleid van het waterschap is opgenomen dat moet worden gestreefd naar een hydrologisch neutrale situatie. Hiermee wordt bedoeld dat het hemelwater het gebied niet sneller mag verlaten dan dat het geval is vóór aanvang van de in dit plan opgenomen ontwikkelingen.
Het hemelwater en vuile water wordt geloosd op het bestaande gemengde stelsel. Een en ander conform het gemeentelijke riolerings- en waterplan. Om de 'piekafvoer' van het hemelwater te verminderen wordt er een regulerende voorziening van het hemelwaterriool naar het vuilwaterriool aangebracht. Deze regulerende voorziening dient ook in het kader van de inrichtings- en bestektekeningen en de omgevingsvergunning nader uitgewerkt te worden.
Water als kans
Oppervlaktewater kan een meerwaarde bieden voor woonwijken. Onderhavig plan is echter dermate kleinschalig dat het aanleggen van oppervlaktewater niet aan de orde is.
Meervoudig ruimtegebruik
Het hemelwaterriool alsmede het vuilwaterriool worden aangelegd onder de nieuwe toegangspaden binnen het plangebied. Hiermee is sprake van een vorm van meervoudig ruimtegebruik.
Voorkomen van vervuiling
Hiervoor zijn geen bijzondere maatregelen genomen. Overeenkomstig de eis van het waterschap worden geen uitlogende materialen toegepast.
Rekening houden met waterschapsbelangen
Het gebied is niet als inundatiegebied aangewezen. Onderhavig plan betekent derhalve geen belemmering van waterschapsbelangen.
Aan alle beleidsuitgangspunten van het waterschap wordt voldaan.