Plan: | Graafdijk |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0331.01Graafdijk-ON01 |
Door de sloop van de woningen en de recreatiewoning aan de Lopikerweg West 111, 112 en 112a ontstaat een inrichting die beter past bij de ruimtelijke karakteristiek van het omliggende gebied. De hoge bebouwingsdichtheid en de diverse functies op dit perceel kunnen als ruimtelijk onwenselijk beschouwd worden. Door de herbouw van twee woningen met duidelijk ondergeschikte bijgebouwen wordt een bijdrage geleverd aan het herstel van de landschappelijke openheid en de typerende kavelstructuur. Door de herbouw van de derde woning op dit perceel zal de ruimtelijke kwaliteitswinst teniet gaan. Een passende locatie elders binnen het landelijk gebied ligt daarom meer voor de hand.
Deze locatie is dus gelegen aan de Graafdijk aansluitend aan de kern Lopik. In tegenstelling tot de Lopikerweg West is dit deel van de Graafdijk wel goed ontsloten en wordt het gebied juist gekenmerkt door plaatselijke verdichting door bebouwing. Het voorliggende bestemmingsplan voorziet op deze locatie in de bouw van een woning met bijgebouwen. De woning zal zo gepositioneerd worden dat deze niet direct voor de woningen aan de overzijde van de Graafdijk gerealiseerd wordt. Hierdoor wordt het vrije uitzicht zo veel mogelijk behouden. In de regels bij de dit bestemmingsplan zijn de bouwvoorschriften opgenomen waaraan deze woning zal moeten voldoen. Deze voorschriften sluiten aan bij de bouwvoorschriften van het reeds geldende bestemmingsplan en dus van de woningen in de directe omgeving. In samenhang met de uitgangspunten van de welstandsnota zal de toekomstige woning moeten aansluiten bij de bestaande ruimtelijke karakteristiek.”
![]() |
![]() |
Toekomstige situatie
Relatie met de omgeving
Bij de afweging t.b.v. voorliggend project is gekeken naar een aansluiting op de bestaande bebouwing in de richting van de M.A. Reinaldaweg (van de kern Lopik af) om zo toch een aangesloten open deel te behouden. Dit ontmoet echter bezwaren vanuit geluid en externe veiligheid. Dichterbij de M.A. Reinaldaweg is de geluidsbelasting dusdanig hoog dat deze Hogere Grenswaarden voor drie gevels vastgesteld moet worden. Daarnaast is aan de M.A. van Reinaldaweg een tankstation met lpg installatie aanwezig. In verband met het plaatsgebonden- en groeprisco van deze installatie en het geluidsniveau ter plaatse is de bouw van een woning dicht tegen de bestaande bebouwing grenzend aan de M.A. Reinaldaweg wel haalbaar maar moet afgevraagd worden of hier een voldoende goed woon- en leefklimaat gerealiseerd kan worden.
De optie om de woning te laten aansluiten bij het aan de westzijde gelegen woonperceel is tevens onderzocht. Echter aan deze zijde is ook geen optimale aansluiting te realiseren. Dit is vanwege de ligging van de tuin aldaar lastig. Dat zou betekenen dat de nieuwe woning op zijn best tegen de tussenliggende sloot aangebouwd kan worden. En ook ten opzichte van deze sloot zal, bijvoorbeeld ten behoeve van onderhoud, een minimale afstand (twee meter) worden gehouden. Deze optie heeft tot gevolg dat er alsnog geen sprake is van een optimale aansluiting en de nieuwe woning recht voor bestaande, tegenoverliggende, woningen wordt geplaatst. Door de woning verder naar het midden van het perceel te verschuiven staat de woning in ieder geval niet langer voor de bestaande woningen.
Daarbij is ook de karakteristiek van de omliggende omgeving meegewogen. Het geldende ruimtelijk beleid van de gemeente Lopik (bestemmingsplan Landelijk gebied) heeft het buitengebied opgedeeld in drie verschillende zone. Een zone met landschappelijke openheid, een zone voor primair grootschalige agrarische ontwikkelingen en een zone die gekemerkt wordt als kleinschalig. Het plangebied is gelegen in de zone kleinschalig, dat zich kenmerkt door plaatselijke verdichting en opgaande beplanting.
Het landelijk gebied van Lopik is over het algemeen het gebied van gras, fruit, van openheid en verdichte bebouwingslinten, van lange, smalle kavels en zeer veel sloten, van veen en klei, van verstilde historie en grote dynamiek, van werken, wonen en recreeren. De openheid van het weidelandschap kenmerkt het landelijk gebied, maar is veel minder terug te vinden tussen de Lekdijk en de zuidelijke lintbebouwing (waaronder de Graafdijk). Op de oevervallen langs de Lek en het gebied ten oosten van Lopik is het landschap kleinschaliger en meer verdicht met opgaande beplanting en bebouwing. Van oorsprong komt hier veel fruitteelt voor en zijn de doorzichten beperkt. In de directe omgeving van het plangebied zijn diversen projecten uitgevoerd of in voorbereiding die passen binnen dit beeld van plaatselijke verdichting. Denk bijvoorbeeld een project op het voormalige terrein van de Provincie Utrecht waar een bedrijfsgebouw is gerealiseerd van 8 meter hoog. Daarnaast is zeer recent het nieuwe bestemmingsplan voor de Brokking locatie vastgesteld (op de plaats van de voormalige Brokking fabriek komen 25 woningen). In het gebied is tevens de provinciale weg (M.A. Reinaldaweg) prominent aanwezig en bestaan er ten oosten van Lopik nog uitbreidingsmogelijkheden voor de kern.