Plan: | Graafdijk |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0331.01Graafdijk-ON01 |
Geldend bestemmingsplan
Zoals beschreven bij de ligging van het plangebied bestaat het plan uit twee locaties. Beide locaties liggen in het bestemmingsplan Landelijk Gebied, vastgesteld door de gemeenteraad op 12 juni 2007 en gedeeltelijk goedgekeurd door G.S. op 12 februari 2008. Inmiddels is er op 27 januari 2009 en op 28 juni 2010 respectievelijk een 1ste en 2de herziening van het bestemmingsplan Landelijke gebied door de gemeenteraad vastgesteld.
In dit bestemmingsplan hebben de gronden aan de Graafdijk een agrarische bestemming en is de bouw van een woning niet toegestaan.
Op de locatie aan de Lopikerweg West geldt een woondoeleindenbestemming en een bestemming verblijfsrecreatieve doeleinden, met de subbestemming recreatiewoningen op de plaats van de recreatiewoning. Het aantal woningen binnen het bestemmingsvlak "Woondoeleinden" is beperkt tot acht.
De vigerende situaties zijn in onderstaande afbeeldingen weergegeven:
Vigerende situatie aan de Graafdijk (Bestemmingsplan Landelijk Gebied)
Vigerende situatie aan de Lopikerweg West (tweede partiƫle herziening).
Welstandsnota
De gemeente heeft het beleid met betrekking het ruimtelijk karakter en de architectonische inpassing vastgelegd in een welstandsnota. In die welstandsnota is zo concreet mogelijk vast gelegd welke welstandscriteria gelden voor de verschillende delen van de gemeente. Die criteria zijn ontleend aan een beschrijving van de identiteit van de betreffende buurt of wijk.
De hierna opgenomen uitsnedes uit het beeldkwaliteitsplan laten zien dat voor beide locaties het regiem h6.3 Landelijk ontginningslint geldt, maar dat voor het perceel aan de Graafdijk deels het regime h6.2 Uitloper/buurtschap geldt.
De beoogde locatie voor de nieuwe woning aan de Graafdijk past uitstekend in het karakter van het daar geldend regiem, dat zich kenmerkt door een hogere bebouwingsdichtheid en een ontwikkeling richting verdere verstedelijking.
Eveneens in lijn met het welstandsbeleid van de gemeente is de vermindering van de hoge bebouwingsdichtheid aan de Lopikerweg West. Het bouwplan voor deze locatie voldoet aan de welstandsnota en komt daarmee tegemoet aan het ruimtelijke beleid van de gemeente Lopik;
Navolgende afbeelding is de uitsnede voor de Lopikerweg West:
Navolgende afbeelding is de uitsnede voor de Graafdijk:
Het Landschapsontwikkelingsplan
De gemeenten Montfoort, Oudewater en Lopik hebben gezamenlijk in 2005 een landschapsontwikkelingsplan (LOP) opgesteld. Het plan geeft een visie op de ontwikkelingen in het landschap voor de komende tien jaar. Het plangebied van het LOP betreft het buitengebied van de drie gemeenten. Het geeft inzicht in de mogelijkheden en keuzen voor de landschapsontwikkeling in het buitengebied voor de komende circa 30 jaar. Het LOP zorgt voor een doorvertaling van het beleid van het rijk, de provincie en andere overheden en organisatie naar het lokale niveau.
Voorop staat het behouden en de ontwikkeling van de streekeigen identiteit, verscheidenheid en beleving van het landschap. Hierbij geldt de voorwaarde dat een groot deel van het gebied levensvatbaar blijft voor de landbouw en met name de veeteelt. Daarbij is er eveneens de behoefte aan het inpassen van tal van niet-agrarische ontwikkelingen. Bij het vaststellen van nieuwe ontwikkelingsrichtingen moeten de bestaande kernkwaliteiten van het landschap in al haar facetten als basis en richtinggevend kader dienen voor ruimtelijke veranderingen. Het belangrijkste te verwezenlijken doel vormt de daadwerkelijke uitvoering van het opgestelde LOP en een actieve landschapscoƶrdinator in alle drie de gemeenten.
Conclusie
Gelegd langs het gemeentelijk beleid kan geconcludeerd worden dat voorliggend bestemmingsplan past in de denkrichting van de gemeente. Het verlagen van de bebouwingsdichtheid aan de Lopikerweg West herstelt het bestaande karakter ter plaatse en de nieuwbouw aan de Graafdijk past in het karakter van de omliggende lintbebouwing.