De ‘watertoets’ is een instrument dat waterhuishoudkundige belangen expliciet en op evenwichtige wijze laat meewegen bij het opstellen van ruimtelijke plannen en besluiten. Het is geen technische toets maar een proces dat de initiatiefnemer van een ruimtelijk plan en de waterbeheerder met elkaar in gesprek brengt in een zo vroeg mogelijk stadium. In de waterparagraaf worden de watertoets en de uitkomsten van een eventueel overleg opgenomen.
Watercompensatie
Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden beschrijft in haar Handboek Watertoets dat bij dergelijke plannen (met een verhard oppervlak kleiner dan 1 hectare) de inzet van het hoogheemraadschap vooral reactief is. Verder heeft het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden bepaald dat elke toename van verharding groter dan 500 m² gecompenseerd dient te worden.
Planspecifiek
Huidige situatie
In de bestaande situatie bestaat de verharding uit het woonhuis met bijgebouwen en overige verharding ten behoeve van de tuininrichting en de oprit. Het bouwblok heeft in de bestaande situatie een oppervlakte van circa 160 m². Binnen dit bouwvlak is 124 m² aan bebouwing gerealiseerd. Om het kavel heen zijn watergangen gelegen. Ten noorden van de locatie is de Lopikerwetering gelegen.
Toekomstige situatie
In de toekomstige situatie zal er op het perceel een nieuwe woning worden gebouwd. Het initiatief omvat naast het verleggen van het bouwblok eveneens het vergroten van het bouwblok. De oppervlakte van het bouwblok van het hoofdgebouw zal in de toekomstige situatie circa 176 m² omvatten. Volgens het vigerende bestemmingsplan is maximaal 71,5 m² aan bijgebouwen toegestaan.
Uitgangspunt, volgens het Hoogheemraadschap, is dat schoon hemelwater rechtsreeks dient te worden afgevoerd naar het oppervlaktewater. In het bouwplan is hierin voorzien. Om het hemelwater schoon te houden worden geen uitlogende materialen als zink, lood en koper toegepast, op plaatsen waar deze materialen in contact komen met het hemelwater.
Het bouwplan voorziet niet in de aanleg van een kelder. Wanneer dit wel het geval is dient er een watervergunning aangevraagd te worden.
Compensatie
Omdat in onderhavig geval de toename aan verharding niet groter is dan 500 m² is compensatie niet noodzakelijk.
Overleg hoogheemraadschap
In het geldende bestemmingsplan is ten behoeve van de Lopikerwetering een beschermingszone voor de waterkering opgenomen. Uit raadpleging van de digitale legger blijkt dat de beoogde ontwikkeling van de woning binnen de beschermingszone is gelegen. De roze zone geeft de ligging van het waterstaatwerk aan en de blauwe zone de ligging van de beschermingszone.
Uitsnede legger De Stichtse Rijnlanden
Het initiatief is per mail voorgelegd aan het hoogheemraadschap. In de mail van 29 maart 2011 laat het hoogheemraadschap weten dat de geplande werkzaamheden binnen de beschermingszone (de blauwe zone op bovenstaande afbeelding) zijn gesitueerd. Uit artikel 3.5 de Keur blijkt dat in deze zone het aanleggen van een kelder niet vergunningplichting voor zover het een waterkering betreft. In het geval er grondwater moet worden onttrokken, moeten de werkzaamheden worden goedgekeurd door het hoogheemraadschap. Er dient in dat geval een melding te worden gedaan van de geplande werkzaamheden.
Op 9 november 2011 heeft het Hoogheemraadschap schriftelijk reageert op het wijzigingsplan. Dit heeft geleidt tot enkele tekstuele wijzigingen.