Uit het geldende bestemmingsplan 'Cabauw' blijkt dat voor de betrokken gronden de dubbelbestemming 'waarde-archeologie' is opgenomen. Voorafgaand aan bodemverstorende werkzaamheden dient door middel van een archeologisch onderzoek te worden aangetoond dat er geen sprake is van een verstoring van mogelijk aanwezige archeologische sporen.
Door Syntegra is een inventariserend veldonderzoek uitgevoerd (Synthegra Rapport S110062 (7-7-2011)). Uit dit onderzoek blijkt dat nader aanvullend archeologisch onderzoek niet noodzakelijk is. Op de locatie worden geen archeologische sporen verwacht. Zowel de middelhoge verwachting voor de periode Romeinse tijd tot en met de vroege middeleeuwen als de hoge verwachting voor de late middeleeuwen en de nieuwe tijd kunnen op grond van de resultaten van het veldonderzoek naar laag worden bijgesteld.
Deze bevindingen zijn door de gemeente Lopik, na advies van Hazenberg Archeologie, onderschreven.
In de gemeente Lopik geldt dat wanneer er activiteiten in een gebied met een lage verwachtingswaarde plaatsvinden die MER-plichtig zijn dan zal er aanvullend onderzoek noodzakelijk zijn. Gezien de afmetingen van dit plangebied kan de dubbelbestemming hier van af worden gehaald. Maar bij gebiedsoverschrijdende ontwikkelingen moet in acht worden genomen dat er officieel nog een lage verwachtingswaarde geldt.