De bestaande bebouwing wordt volledig gesloopt. Hiervoor wordt elders op het perceel een nieuwe woning inclusief bijgebouwen teruggebouwd. Het nieuwe bouwvlak heeft een oppervlakte van maximaal 158 m2. Op de volgende afbeeldingen is de nieuwe situering van de woning en het bijgebouw weergegeven en wordt een impressie gegeven van de toekomstige woning.
Hoewel het perceel gelegen is in het geldende bestemmingsplan Cabauw zijn de direct omliggende percelen gelegen in het bestemmingsplan Landelijk gebied. In dit bestemmingsplan is een gebiedsbeschrijving opgenomen van de landschappelijke kwaliteiten van verschillende zones in de gemeente Lopik. De omliggende agrarische percelen maken onderdeel uit van zone 1 'Agrarisch gebied met landschappelijke openheid' welke gekenmerkt wordt door landschappelijke openheid, grondgebonden veehouderij en de karakteristieke strokenverkaveling van het oorspronkelijke veenweidelandschap. Het voorliggende plan voor het perceel Cabauwsekade 75 is niet in strijd met deze kernkwaliteiten.
De hoofdstructuur van de kern Cabauw wordt bepaald door de historische lintstructuur aan weerzijde van de Lopiker Wetering (Lopikerweg en Cabauwsekade). Dit hoofdlint wordt gekenmerkt door dichte bebouwing met erfbeplanting aan beide zijde. Tussen de oorspronkelijke boerderijen is in verschillende perioden nieuwe bebouwing geplaatst. Verschillende agrarische bedrijven zijn in de loop van de tijd omgezet in andere bedrijfsactiviteiten of naar wonen. Het lint kenmerkt zich dus door een grote afwisseling van bebouwingstypen en gebruiksfuncties. Tussen de boerderijlinten van de Lopiker Wetering is een derde lint van woningen ontstaan. Op diverse plaatsen in de Lopiker Wetering kwamen oorspronkelijk oeverlandjes (zogenaamde sniepen) voor. Deze eilandjes zijn veelal niet meer als zondanig te herkennen. Door demping van sloten en het ophogen van het maaiveld is het mogelijk geworden om de gronden te bebouwen met woningen of in gebruik genomen als (groenten)tuin. Slechts op enkele plaatsen in de Lopiker Wetering zijn deze oeverlandjes nog zichtbaar aanwezig.
Het perceel Cabauwsekade 75 is gelegen aan de zuidzijde van de Lopiker Wetering en maakt onderdeel uit van de oorspronkelijke lintstructuur. Op het perceel is een relatief kleine en verouderde woning aanwezig. De woning is nu gesitueerd tegen de uiterste oostgrens van het perceel wat de gebruikswaarde en functionaliteit van het perceel niet bevorderd.
Het perceel Cabauwsekade 75 is gelegen in een overgangsgebied tussen het landelijk gebied van Lopik en de kern Cabauw. De direct omliggende percelen, welke sterk variëren in oppervlakte en bebouwingsdichtheid, hebben overwegend een woonfunctie. In verhouding tot andere percelen in de directe omgeving is de bebouwingsdichtheid op het perceel Cabauwsekade 75 erg laag. Gelet op de karakteristiek en inrichting van percelen aan beide zijden van de Lopiker Wetering is een groter hoofdgebouw op het perceel Cabauwsekade 75 aanvaardbaar binnen de ruimtelijke structuur van het bebouwingslint. Een bouwvlak van maximaal 158m2 wordt door de gemeente als ruimtelijk inpasbaar beschouwd. Bij de nieuwbouw van de woning is het bouwvlak in de lengterichting van het perceel gesitueerd. Hierdoor blijft er aan beide zijden van de nieuwe woning voldoende ruimte over voor doorzichten naar het achterliggende open veenweidelandschap. De woning wordt 15 meter in westelijke richting verplaatst en komt daarmee tussen de tegenoverliggende woningen op de percelen Cabauwsekade 74a en 76 te liggen. Net als in de huidige situatie biedt het voorliggende bestemmingsplan de mogelijkheid om bij de woning (vrijstaande) bijgebouwen te realiseren. De mogelijke positionering van bijgebouwen is op de plankaart aangeduid via een bouwaanduiding. Door de aanwezigheid van de bouwaanduiding kunnen de bijgebouwen niet voor de voorgevel van de woning gerealiseerd worden.
In de overgangsgebied tussen de kernen en het landelijk gebied staan de ruimtelijke en functionele kwaliteit centraal. Ruimtelijke plannen in deze gebieden mogen geen negatief effect hebben op de ruimtelijke en functionele kwaliteit van het gebied. De herbouw van een sterk verouderde woning, met behoud van voldoende doorzichten naar het achterliggende open landschap betekent een verbetering van de uitstraling van het perceel en de ruimtelijke kwaliteit van het gebied. Daarbij betekent de verschuiving van de woning in westelijke richting een verbetering de gebruiksmogelijkheden van het perceel en de op het perceel aanwezige woning.
Het bouwplan is ter beoordeling voorgelegd aan de commissie voor ruimtelijke kwaliteit van Lopik. De commissie heeft in haar principe advies van 20 maart 2013 aangegeven dat zij, zowel qua hoofdrichting van de kap als de situering op het erf ten opzichte van het omringende landschap, op welstandsgronden instemmen met het ontwerp.