De Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie (PRS) is op 4 februari 2013 vastgesteld door Provinciale Staten van de provincie Utrecht. In de PRS beschrijft de provincie Utrecht haar ruimtelijk beleid voor de periode tot 2018. De provincie Utrecht geeft aan welke doelstellingen zij van provinciaal belang achten, welk beleid bij deze doelstellingen hoort en hoe zij uitvoering geven aan dit beleid. Deels wordt uitvoering gegeven aan het beleid via de Provinciale Ruimtelijke Verordening welke tegelijk met de PRS is opgesteld.
In de Provinciale ruimtelijke structuurvisie zijn de volgende provinciale belangen vastgelegd:
Duurzame leefomgeving
- ontwikkelen van een robuust en duurzaam bodem- en watersysteem en een waterveilige provincie;
- behoud van de strategische grondwatervoorraden;
- ruimte voor duurzame energiebronnen;
- anticiperen op de langetermijngevolgen van klimaatverandering;
- behouden en versterken van de kernkwaliteiten van het landschap;
- behouden en ontwikkelen van de kwaliteit van de cultuurhistorische hoofdstructuur en de aardkundige waarden.
Vitale dorpen en steden
- realiseren van voldoende en op de behoefte aansluitend woningaanbod, met een accent op binnenstedelijke ontwikkeling;
- een vitale en innovatieve regionale economie, met voldoende en diverse vestigingsmogelijkheden;
- optimaal gebruik van de binnenstedelijke ruimte;
- een goede bereikbaarheid voor woon-, werk- en vrijetijdsverkeer.
Planspecifiek
Het perceel Cabauwsekade ligt in een zogenaamde kernrandzone, een overgangsgebied tussen verstedelijkte gebieden en het landelijk gebied. Het perceel ligt in een overgangsgebied tussen de kern Cabauw en het landelijk gebied van de gemeente Lopik, daarom is dit perceel nog net opgenomen in het geldende bestemmingsplan Cabauw en niet in het bestemmingsplan Landelijk gebied.
In het ruimtelijke beleid van de provincie Utrecht heeft ruimtelijke kwaliteit een centrale plek gekregen (paragraaf 3.4 PRS). In het landelijk gebied en in overgangen tussen kernen en het landelijk gebied is de nadruk komen te liggen op de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit maar ook het behoud van landschappelijke kwaliteiten.
Om de huidige landschapskwaliteit vast te leggen en aan te geven hoe deze de ruimtelijke ontwikkelingen kan sturen en welke kwalitatieve randvoorwaarden het landschap aan deze ontwikkelingen meegeeft, is de kwaliteitsgids voor de Utrechtse Landschappen opgesteld. In de kwaliteitsgids zijn de kwaliteiten van verschillende Utrechtse landschappen vastgelegd in afzonderlijke katernen. Voor het perceel Cabauwsekade 75 is het katern Groene Hart relevant. In dit katern is de historische ontwikkeling van het landschap beschreven, alsook de kernkwaliteiten van het gebied: de openheid van het veenweidelandschap in combinatie met de bebouwingslinten langs de dijk. Voor dit gebied staat het versterken van de diversiteit op het schaalniveau van de verschillende typen landschap centraal. Daarbij worden de kernkwaliteiten gerespecteerd en benut om de contrasten tussen de verschillende typen landschap te behouden en versterken. De focus ligt op het behouden, benutten en versterken van de contrasten tussen: openheid en intimiteit, rust en reuring en oude en nieuwe overgangen. Voor het gebied rond Cabauw wordt ingezet op de versterking van de gebiedsidentiteit. Onderhavig plan draagt hieraan bij. De bestaande lintenstructuur met zicht op het open weidegebied blijft immers behouden en het plan houdt zich aan de historisch gegroeide begrenzing van het perceel.