Het plangebied ligt binnen het geldende planologisch regime van het bestemmingsplan 'Cabauw'. Dit bestemmingsplan is op 23 september 2008 vastgesteld door de raad van de gemeente Lopik en op 3 februari 2009 goedgekeurd door Gedeputeerde Staten. De volgende afbeelding toont een uitsnede van de verbeelding van het bestemmingsplan.
Uitsnede verbeelding bestemmingsplan 'Cabauw'
In het geldende bestemming heeft het plangebied de bestemming 'Wonen'. De woonfunctie is dus al toegestaan. De nieuwe woning ligt echter buiten het bestaande bouwvlak. Nu is in artikel 18, lid 3 van het geldende bestemmingsplan wel een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om het bouwvlak te verleggen. Hierbij moet wel aan de volgende voorwaarden voldaan worden:
- het bouwvlak op de nieuwe locatie dient zodanig te worden ingetekend dat de te bouwen woning in de lengerichting van het perceel wordt gebouwd;
- het bouwvlak mag niet meer dan 20 m worden opgeschoven;
- de regels van artikel 9 blijven van toepassing op de nieuwe situering van het bouwvlak.
Onderhavig plan voldoet aan deze voorwaarden. Ondanks dat het plan voldoet is toch besloten geen gebruik te maken van de wijzigingsbevoegdheid. Het bouwvlak van de nieuwe woning is namelijk groter dan het bouwvlak van de bestaande woning. Vergroting van het bouwvlak valt volgens een uitspraak van de Raad van State, d.d. 5 december 2012, niet meer onder de term 'verleggen' en maakt geen onderdeel uit van de wijzigingsbevoegdheid zoals opgenomen in het bestemmingsplan 'Cabauw'. Derhalve is besloten om voor de locatie een nieuw bestemmingsplan op te stellen.
Daarbij is ervan uitgegaan dat het bestaande bouwvlak in het bestemmingsplan 'Cabauw' een oppervlakte heeft van 144,1 m2. De oppervlakte van het bestaande bouwvlak is aan de hand van de originele CAD-tekening door Adviesbureau Amer (de opsteller van het bestemmingsplan 'Cabauw') opgemeten, zie de volgende afbeelding.
Zoals aangegeven in paragraaf 2.2 van deze toelichting wordt een grotere woning op dit perceel, gelet op de landschappelijke kwaliteit en de bestaande ruimtelijke structuur, aanvaardbaar geacht. Bij het bepalen van de maximale grootte van het nieuwe bouwvlak is aansluiting gezocht bij de afwijkingsbevoegdheid zoals genoemd in artikel 17 van het bestemmingsplan 'Cabauw'. In dit artikel is een mogelijkheid opgenomen om, onder voorwaarden, ten hoogste 10% af te wijken van maximale en minimale hoogte-, breedte-, oppervlakte-, en inhoudsmaten voor bebouwing. In het voorliggende bestemmingsplan is een bouwvlak opgenomen van maximaal 158 m2 (144,1m2 + 10%). Om mogelijke dubbeltelling te voorkomen is in de regels behorende bij voorliggende bestemmingsplan een extra vergroting van het bouwvlak voor de woning met nog eens 10% uitgesloten. De afwijkingsbevoegdheid opgenomen in artikel 8 van dit bestemmingsplan blijft wel van toepassing van andere maten zoals goothoogten en de oppervlakte van bijgebouwen.