Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Uitbreiding Dorpshuis De Schouw
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0331.05DorpshuisLopik-BP01

3.2 Provinciaal beleid

3.2.1 Structuurvisie 2005-2015

De Structuurvisie (2004) geeft de hoofdlijnen van het provinciaal ruimtelijk beleid weer voor de periode van 2005 tot 2015. Deze structuurvisie is ontstaan door een beleidsneutrale omzetting van het streekplan 2005 - 2013 van de provincie Utrecht. In de structuurvisie wordt vastgelegd waar wat te bouwen met betrekking tot verschillende aspecten, zoals natuur, recreatie en wegen. In de structuurvisie worden de verschillende ruimtelijke functies gewogen en worden er keuzes ten aanzien van de ruimtelijke ordening gemaakt. De Structuurvisie dient als toetsingskader van gemeentelijke bouw- en bestemmingsplannen.
 
Het primaire doel van de structuurvisie is het creëren van een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving. In de structuurvisie wordt dit uitgewerkt aan de hand van de ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit. Om de ruimtelijke kwaliteit vast te kunnen stellen worden enkele criteria gehanteerd die zijn vastgesteld door het Rijk: ruimtelijke diversiteit; economische en maatschappelijke functionaliteit; culturele diversiteit; sociale rechtvaardigheid; duurzaamheid; aantrekkelijkheid en menselijke maat. Middels het beleid van de structuurvisie wordt getracht deze criteria te behouden en te versterken in de provincie Utrecht. De kernkwaliteiten van de provincie Utrecht worden gevormd door de grote variatie in woon- en werkmilieus, de diversiteit en de kwaliteit van de verschillende landschapstypen en de centrale ligging. Het behouden en versterken van deze kernkwaliteiten wordt in de structuurvisie beschreven aan de hand van een aantal hoofdbeleidslijnen die van toepassing zijn bij nieuwe ontwikkelingen:
  • Zorgvuldig ruimtegebruik ten aanzien van ruimtelijke ontwikkelingen in zowel het stedelijk als in het landelijk gebied. Water vormt een ordenend principe en vormt bij nieuwe ruimtelijk afwegingen een vertrekpunt.
  • De beschikbaarheid van bestaande infrastructuur en de capaciteit van deze infrastructuur zijn mede bepalend bij het kiezen van nieuwe verstedelijkingslocaties. Op het gebied van verstedelijking wordt gestreefd naar een gedifferentieerd aanbod van wonen, werken en voorzieningen. Nieuwe woningbouw wordt vooral toegelaten in het stadsgewest Utrecht en het gewest Eemland. Daarbuiten is het beleid terughoudend.
Planspecifiek
Onderhavig plangebied maakt geen ontwikkelingen mogelijk die strijdig zijn met de provinciale Structuurvisie 2010-2015. Dit heeft te maken met de kleinschaligheid van het plan. Derhalve worden hier geen belemmeringen voorzien.

3.2.2 Ontwerp Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie

De ontwerp Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie heeft tot 14 mei 2012 ter inzage gelegen. Medio december 2012 zal de Structuurvisie worden vastgesteld. In de ontwerp Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie (PRS) beschrijft Provincie Utrecht haar ruimtelijk beleid voor de periode tot 2028. Daarbij wordt aangegeven welke doelstelling van provinciaal beleid wordt geacht, welk beleid bij deze doelstellingen hoort en hoe de provincie dit beleid gaat uitvoeren. Het beleid zal onder meer via de Provinciale Ruimtelijke Verordening uitgevoerd worden.
   
De PRS heeft als taak om te zorgen voor een blijvend aantrekkelijke provincie. De provincie met een kwalitatief hoogwaardige fysieke leefomgeving, waarin het ook in de toekomst plezierig wonen, werken en recreëren is. Deze uitgangspositie rust op drie pijlers, te weten:
  • Utrecht ligt centraal, vanwege de centrale ligging is de provincie een aantrekkelijke vestigingsplaats voor wonen en werken;
  • Utrecht heeft aantrekkelijke steden en landschappen, de rijke schakering van woon-, werk en natuurgebieden op korte afstand van elkaar zorgt voor een aantrekkelijke schaal van de leefomgeving;
  • Utrecht is sterk in kennis en cultuur, inwoners hebben een relatief hoog opleidingsniveau en er zijn kansen voor een bloeiende kenniseconomie.
De provincie wil de kracht van de regio verder ontwikkelen. Provincie Utrecht blijft alleen een sterke regio als het aantrekkelijk is en blijft om te wonen, werken en recreëren. Het beleid is erop gericht deze aantrekkelijkheid te ontwikkelen. Voor het op te stellen bestemmingsplan zijn daarbij de beleidsaspecten een duurzame leefomgeving en vitale dorpen en steden van belang.
 
Planspecifiek
De ontwerp PRS richt zich met betrekking tot het onderhavige plangebied onder andere op behoud en herstel van de archeologische waarden. Dit aspect wordt in § 4.6 nader behandeld.
Het nieuwe verstedelijkingsbeleid legt de nadruk op gebruik van het bestaande beleid. Het beleid ambieert vitale dorpen en steden middels de rode contouren. Het gehele plangebied is binnen de rode contour gelegen. Verdere verstedelijking binnen deze contour wordt nagestreefd. Het bestemmingsplan is dan ook in lijn met het ontwerp PRS.
    

3.2.3 Provinciaal Ruimtelijke Verordening

Op 21 september 2009 hebben Provinciale Staten van Utrecht de Provinciale Ruimtelijke Verordening (PRV) vastgesteld. Het doel van de verordening is provinciale belangen op het gebied van de ruimtelijke ordening te laten doorwerken naar het gemeentelijk niveau. Dat betekent dat de gewenste ontwikkelingen in een gebied of regio op deze manier veilig gesteld worden. De basis van de verordening is de Structuurvisie 2005 – 2015.
De verordening is het toetsingskader met meetbare criteria als aanvulling op de Structuurvisie. In de verordening staat bijvoorbeeld op welke wijze ruimtelijke vraagstukken door de provincie beoordeeld worden. Tevens is opgenomen waaraan een bestemmingsplan van een gemeente moet voldoen.
 
Planspecifiek
Onderhavig plan is niet in strijd met de Provinciaal Ruimtelijke Verordening. De kleinschaligheid en aard van het plan maakt dat hier geen belemmeringen in worden voorzien. Daarnaast valt onderhavig plan binnen de rode contour.