Plan: | Benschop-Oost |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0331.08benschopoost-BP01 |
Structuurvisie 2005-2015
Op 23 juni 2008 hebben Gedeputeerde Staten van Utrecht de Beleidslijn nieuwe Wro vastgesteld. Doel van deze Beleidslijn is om, ook na inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) per 1 juli 2008, slagvaardig het Streekplan Utrecht 2005-2015 als beleidskader te kunnen blijven toepassen. Met de Beleidslijn wordt de inzet van de nieuwe Wro-instrumenten vastgelegd. Met nadruk geldt dat deze Beleidslijn géén nieuw beleid bevat. Het Streekplan Utrecht is van rechtswege omgezet in een structuurvisie en blijft onverminderd gelden.
Het primaire doel dat in dit plan is opgenomen, is een gezonde, veilige en duurzame leefomgeving.
Dit wordt in de structuurvisie uitgewerkt aan de hand van de ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit. In het verlengde daarvan is een aantal hoofdbeleidslijnen geformuleerd. Voor het bestemmingsplan is daarbij het volgende van belang:
Voor nagenoeg alle kernen zijn bebouwingscontouren opgenomen. Voor Benschop geldt dat aan de oostzijde de contour open gelaten is. De bebouwingslinten waarin de agrarische functie domineert, zijn buiten de contouren gelaten. Zowel in cultuurhistorisch als in landschappelijk opzicht is het wenselijk binnen het lint het wisselende beeld van bebouwing en open ruimten in stand te houden. Doorkijk naar het achterland blijft aldus mogelijk. Daarmee kan de openheid van het gebied goed worden beleefd.
Voor de hele gemeente Lopik is in de structuurvisie uitgegaan van de toevoeging van 300 woningen.
Aan de oostzijde van de Kern Benschop is op basis van de restcapaciteit nog beperkte woningbouw mogelijk. In aansluiting daarop kan in oostelijke richting (Benschop-Oost) de kern met 40 woningen worden uitgebreid. Hierbij moet het stedenbouwkundig ontwerp en de inrichting afgestemd worden op de periodiek natte omstandigheden en voldoende ruimte voor waterberging. Zoals al duidelijk werd in de Nationale beleidskaders is het voorts belangrijk de cultuurhistorische kenmerken van het bebouwingslint zo goed mogelijk te beschermen.
Ten aanzien van nieuwbouw voor (kleine) kernen, zoals Benschop, dient tegemoet te worden gekomen aan de behoeften van die kern. Daarbij is extra aandacht nodig voor starters en senioren. De rode contour geeft de ruimtelijke begrenzing; voorwaarde bij stedelijke uitbreiding is dat er geen onevenredige schade optreedt voor andere functies zoals natuur en landbouw, en voor de leefomgeving (zie onderstaand figuur).
Figuur 6: Bebouwingscontour Benschop (Structuurvisie 2005-2015, provincie Utrecht)
De Structuurvisie is helder over de woningbouwontwikkelingen in de gemeente Lopik, evenals die specifiek voor Benschop: 'In de Groene Driehoek (waar de gemeente Lopik onderdeel van uitmaakt) speelt de discussie over de levensvatbaarheid van de kernen. Woningbouw wordt in de Structuurvisie aangemerkt als een belangrijk middel om een neerwaartse spiraal in de Groene Driehoek te voorkomen. Omdat de geplande uitbreidingslocaties en eventuele inbreiding en herinrichting onvoldoende soelaas bieden, zal het perspectief van nieuwe uitbreidingsmogelijkheden, binnen nog vast te stellen contouren, nadrukkelijk open moeten blijven. '
De ontwikkeling van Benschop-Oost ligt geheel in lijn met de Structuurvisie. In het stedenbouwkundig ontwerp is uitgebreid aandacht besteed aan het respecteren/ versterken van de huidige cultuurhistorische waarden ter plaatse, evenals de rol die het aspect water dient te vervullen in het plan. In Benschop is sprake van een woningtekort. Daarom is het van groot belang extra woningen te realiseren. Hiervoor zijn meer woningen nodig dan waar in de Provinciale Structuurvisie 2005-2015 vanuit is gegaan. Om deels te kunnen voorzien in de woningbehoefte is in dit bestemmingsplan uitgegaan van maximaal 100 woningen in plaats van de maximaal 40 woningen uit de Provinciale Structuurvisie.
Ontwerp Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie (2013-2028) en Verordening
De provincie Utrecht werkt aan een nieuwe ruimtelijke structuurvisie. In deze nieuwe structuurvisie wordt de strategie van Utrecht Agenda 2040 in ruimtelijke zin verder uitgewerkt. De nieuwe structuurvisie zal het beleid voor de periode 2013-2028 omvatten. Naar verwachting wordt de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie (PRS) eind 2012 door Provinciale Staten vastgesteld.
Voor het westelijk deel van de provincie is in de nieuwe PRS het volgende aangegeven over de verstedelijkingsopgave:
Het gehele gebied ligt binnen het Groene Hart. Dit betekent dat hier al jarenlang een terughoudend verstedelijkingsbeleid is gevoerd, ondanks de druk die er vanwege de centrale ligging en aantrekkelijke woonomgeving op dit gebied rust. Wij continueren dit beleid voor de periode 2013 – 2028. Het totale woningbouwprogramma in West – Utrecht is 4.900 woningen. Daarvan wordt het grootste gedeelte binnen de rode contouren gerealiseerd.
Het woningbouwprogramma voor de gemeente Lopik is 300 woningen, waarvan 180 woningen binnenstedelijk en 120 woningen uitbreiding. De uitbreiding wordt voorzien op de locaties Benschop-Oost (80 woningen) en Lopik-Oost (40 woningen), beide locaties zijn in de (nog) geldende PRS opgenomen. Bij de planvorming en ontwikkeling van deze uitbreiding dient rekening te worden gehouden met de lange termijn gevolgen en bijkomende hogere kosten door de ligging in voor bodemdaling gevoelig gebied.
In het bestemmingsplan worden maximaal 100 woningen mogelijk gemaakt.