direct naar inhoud van 4.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Benschop-Oost
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0331.08benschopoost-OB01

4.4 Gemeentelijk beleid

Landschapsontwikkelingsplan Groene Driehoek
De Groene Driehoek gemeenten, Montfoort, Oudewater en Lopik hebben in december 2005 het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) vastgesteld. Het landschapsontwikkelingsplan betreft het buitengebied van de gemeenten Montfoort, Oudewater en Lopik. Het plan geeft een visie op de ontwikkeling van het buitengebied voor de komende circa 30 jaar en een uitvoeringsprogramma tot 2015. In het plan is het beleid van het rijk, de provincie en andere overheden en organisaties doorvertaald naar het lokale niveau.

Voor de Groene Driehoek gemeenten staat behoud en ontwikkeling van de streekeigen identiteit, verscheidenheid en beleving van het landschap voorop, onder de voorwaarde dat een groot deel van het gebied levensvatbaar blijft voor de landbouw en vooral de veeteelt. Er is echter behoefte aan het inpassen van tal van niet-agrarische ontwikkelingen.

In het plangebied van het LOP ligt bijna alle bebouwing in de kernen en in het buitengebied aan de linten, op enkele grote bedrijventerreinen na. Ook in de toekomst dient bij functieveranderingen de bebouwing zich te concentreren in de linten of de dorpen. Bij veranderingen in de lintbebouwing is behoud en versterking van de beeldkwaliteit belangrijk. Ook functieveranderingen van agrarische bebouwing naar andere bestemmingen dienen te voldoen aan randvoorwaarden m.b.t. beeldkwaliteit. De huidige opbouw van de linten en het behoud van doorzichten naar het achterliggende landschap zijn daarbij bepalend. Nieuwe grootschalige stedelijke ontwikkelingen zijn niet voorzien binnen het plangebied van het LOP. Wel zijn er uitbreidingsrichtingen aangegeven van bestaande kernen. Eén daarvan is onderhavig plangebied 'Benschop-Oost'. In de Landschapsvisie is dat deel aangewezen als gebied waar stedelijke ontwikkeling mogelijk is.

afbeelding "i_NL.IMRO.0331.08benschopoost-OB01_0007.jpg"

Figuur 7: Uitsnede kaart Landschapsvisie

Gezien de openheid van het landschap dient er aandacht te zijn voor de landschappelijke inpassing van de randen van de planmatige dorpsuitbreidingen. In principe dient aan de randen van dorpen geen hoogbouw plaats te vinden. Eventueel kan wel een gebouw of element met een accentfunctie voorkomen, bijvoorbeeld bij de entree van een dorp, welke vanuit de omgeving als oriëntatiepunt werkt. Er dient duidelijk te worden gekozen voor ofwel een strakke stedenbouwkundige rand van de bebouwing ofwel een groene rand. De keuze is mede afhankelijk van de relatie tot het omringende landschap. Een rommelige rand zonder identiteit dient te worden voorkomen, vooral op plekken waar deze rand goed waarneembaar is vanuit het buitengebied.

Zoals in hoofdstuk 3 al duidelijk is gemaakt is bij het ontwerp van plangebied 'Benschop-Oost' volop aandacht besteed aan de relatie met het omringende landschap waardoor geen afbreuk plaatsvindt aan de bestaande ruimtelijke kwaliteiten van het landschap ter plaatse. Hierdoor ligt de ontwikkeling van het plangebied in lijn met het 'Landschapsontwikkelingsplan Groene Driehoek'.

Welstandsnota
In de welstandsnota legt de gemeente Lopik haar welstandsbeleid neer. Er wordt niet gewerkt met criteria per gebied, maar met sneltoetscriteria per bouwplan of thema. Een bouwplan dient te allen tijde te voldoen aan 'redelijke eisen van welstand', waarop het wordt getoetst door de Welstandscommissie.

Toekomstvisie gemeente Lopik 2030, Woningbehoefteonderzoek 'De woningmarkt in Lopik 2010-2015'
De Toekomstvisie gemeente Lopik 2030 bevat de strategische hoofdlijnen, een missie en vier ambities die de gemeente Lopik richting 2030 wil realiseren. Het zijn ambities die geen compleet nieuwe koers betekenen, maar wel nieuwe accenten leggen.
De Toekomstvisie moet nader worden geconcretiseerd in programma's en projecten. De gemeenteraad heeft de Toekomstvisie op 1 februari 2011 vastgesteld.

In het kader van de Toekomstvisie is in 2010 het woningbehoefteonderzoek 'De woningmarkt in Lopik 2010-2015' uitgevoerd.

Het bouwen van woningen bevordert de doorstroming. Het is van belang dat nieuwbouwwoningen ook in de toekomst voldoen aan de vraag. Zeker gelet op de beperkte woningbouwmogelijkheden in de gemeente. Het is daarbij van belang om een goede afweging te maken of gebouwd moet worden voor de onmiddellijke vraag of dat er woningen gebouwd moeten worden die ook in de toekomstige behoefte voorzien.

Met het oog op het huisvesten van minder draagkrachtige woningzoekenden dient bij de ontwikkeling van woningbouwlocaties van omvang 30% van de woningen in de sociale sector gerealiseerd te worden.

In het woningbouwprogramma voor de uitbreiding Benschop Oost, dat aansluit op het woningbehoefteonderzoek 'De woningmarkt in Lopik 2010-2015', is er bewust voor gekozen woningen te realiseren die een aanvulling vormen op de bestaande woningvoorraad in de Benschop.
Door te voorzien in woningen in een duurdere prijsklasse én seniorenwoningen wordt doorstroming nagestreefd. Uitgaande van doorstroming uit de bestaande woningvoorraad naar de nieuw te realiseren woningbouw in Benschop-Oost betekent dat bestaande woningen in dit segment beschikbaar komen.

Conclusie gemeentelijk beleid
Het bestemmingsplan is in overeenstemming met het gemeentelijk beleid en draagt bij aan het terugdringen van het woningtekort in Benschop.