Voor de beoordeling of in de omgeving van het plangebied risicovolle inrichtingen, buisleidingen en/of transportroutes voor gevaarlijke stoffen aanwezig zijn is de risicokaart geraadpleegd. De navolgende afbeelding toont een uitsnede van deze kaart.
Uitsnede risicokaart, plangebied zwart omcirkeld (bron: risicokaart.nl)
Risicovolle inrichtingen
Ten oosten van het plangebied is het zwembad Lobeke gelegen. Bij het zwembad wordt bleekchloor opgeslagen. De afstand van het zwembad tot aan het plangebied bedraagt ca. 103 meter. Uit raadpleging van de risicokaart blijkt dat het plangebied niet binnen het invloedsgebied, van zowel de 10-5 contour als de 10-6, bevindt.
Vervoer van gevaarlijke stoffen over spoor, weg of water
Er is geen sprake van vervoer van gevaarlijke stoffen over spoor of water nabij het plangebied. Wel is het plangebied gelegen op een afstand van 270 meter van de N212, waar gevaarlijke stoffen over worden vervoerd. Daarmee is de beoogde ontwikkeling gelegen in het invloedsgebied van de N212. De Veiligheidsregio Utrecht heeft reeds advies uitgebracht op de beoogde ontwikkeling. Navolgend is het advies van de veiligheidsregio opgenomen.
Gezien de ligging nabij de N212 is er sprake van een risico op een warme BLEVE scenario. Een warme BLEVE wordt veroorzaakt doordat een aanwezige brand de druk in de tank van de tankwagen doet oplopen. Hierdoor verzwakt en bezwijkt de tank. De gevaarlijke stof komt vrij en ontsteekt. Er ontstaat een vuurbal en een drukgolf. De effecten van een warme BLEVE zijn warmtestraling, overdruk en scherfwerking. Deze effecten kunnen slachtoffers, schade en brand in de omgeving veroorzaken. Om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken, is het van belang dat de hulpverleningsdiensten niet worden belemmerd in de uitvoering van hun hulpverlenende taken.
- Bluswatervoorziening
Voor een adequate hulpverlening door de brandweer is het van belang dat voldoende bluswater aanwezig is bij het incident met gevaarlijke stoffen. Rondom het plangebied zijn diverse waterwinningspunten aanwezig. Echter is de afstand tot het plangebied dermate groot waardoor deze niet voldoet aan de Handreiking Bluswatervoorziening en Bereikbaarheid van Brandweer Nederland. Bij verdere uitwerking van de beoogde ontwikkeling zal aan de handreiking moeten worden voldaan.
- Bereikbaarheid
Het is van belang dat de hulpdiensten tijdens een ramp of zwaar ongeval voldoende snel kunnen optreden. Een goede bereikbaarheid van het plangebied en de incidentlocatie is hierbij van essentieel belang. Op basis van de beschikbare gegevens is de bereikbaarheid van het betreffende plangebied voldoende. De bereikbaarheid van de incidentlocatie bij een ongeval met gevaarlijke stoffen is van belang om effectief en veilig op te kunnen treden. Een snelle respons kan helpen om de impact op de omgeving te minimaliseren en te voorkomen dat gevaarlijke stoffen zich verspreiden en schade veroorzaken aan mens en milieu. Op basis van de beschikbare gegevens is de bereikbaarheid van de incidentlocatie voldoende.
- Zelfredzaamheid
Kijkend naar de functie in het plangebied, kunnen de aanwezigen als zelfredzaam worden beschouwd. Bij zelfredzaamheid gaat het om de mogelijkheden voor personen in het effectgebied van een risicobron om zichzelf in veiligheid te brengen, indien een ramp of een zwaar ongeval plaatsvindt. Belangrijk aspect hierbij is, dat zij zichzelf kunnen onttrekken aan een dreigend gevaar zonder daadwerkelijke hulp van de hulpverleningsdiensten, bijvoorbeeld door te vluchten of te schuilen. De mate van zelfredzaamheid in het rampgebied is mede bepalend voor het uiteindelijke aantal slachtoffers en voor de omvang van de hulpverlening tijdens een ramp of een zwaar ongeval. Afhankelijk van de situatie en de inrichting van de omgeving kan het handelingsperspectief verschillen. Snel reageren is bevorderlijk. In het geval van een dreigende warme BLEVE is het advies zo snel mogelijk van de bron vandaan te vluchten. De verzamelplaats dient dan als een schuilplaats als mensen binnen in het gebouw niet meer voldoende beschermd zijn tegen het scenario.
- Risicocommunicatie
Om te zorgen dat de personen in het getroffen of bedreigde gebied op de hoogte zijn van de mogelijkheden om zich in veiligheid te stellen is een goede risicocommunicatie van groot belang. Door te communiceren over de mogelijke scenario’s in een gebied (het handelingsperspectief) worden mensen zich meer bewust van wat ze moeten doen bij het scenario. Het is van belang dat de bewoners/bezoekers zich bewust zijn van:
- Het verloop van het ongevalsscenario;
- Herkenbaarheid van het scenario;
- De gevaren;
- Aanwezige voorzieningen.
Bij het informeren van de bewoners over de mogelijke risico's kan gebruik worden gemaakt van de website van de veiligheidsregio voor een effectieve risicocommunicatie.
Vervoer van gevaarlijke stoffen via buisleidingen
Er is geen sprake van vervoer van gevaarlijke stoffen via buisleidingen.
Conclusie
Geconcludeerd kan worden dat het aspect externe veiligheid geen belemmeringen veroorzaakt voor de beoogde ontwikkeling.