De Natuurbeschermingswet richt zich op de bescherming van gebieden. In de Natuurbeschermingswet zijn de volgende gronden aangewezen en beschermd:
Naast deze drie soorten gebieden is de (Provinciale) Ecologische Hoofdstructuur ((P)EHS) in het kader van de gebiedsbescherming van belang. De (P)EHS is een samenhangend netwerk van belangrijke natuurgebieden in Nederland en omvat bestaande natuurgebieden, nieuwe natuurgebieden en ecologische verbindingszones. De EHS draagt bij aan het bereiken van de hoofddoelstelling van het Nederlandse natuurbeleid, namelijk: 'Natuur en landschap behouden, versterken en ontwikkelen, als bijdrage aan een leefbaar Nederland en een duurzame samenleving'. Hiertoe zijn de volgende uitgangspunten van belang:
De Flora- en faunawet regelt de bescherming van de in het wild voorkomende inheemse planten en dieren: de soortenbescherming. De wet richt zich vooral op het in stand houden van populaties van soorten die bescherming behoeven. In de wet zijn algemene en specifieke verboden vastgelegd ten aanzien van beschermde dier- en plantensoorten. Naast een aantal in de wet (en daarop gebaseerde besluiten) vermelde specifieke mogelijkheden om ontheffing te verlenen van in de wet genoemde verboden, geeft de wet een algemene ontheffingsbevoegdheid aan de minister van LNV (artikel 75, lid 3). Bekeken moet worden in hoeverre ruimtelijke plannen negatieve gevolgen hebben op beschermde dier- en plantensoorten en of er compenserende of mitigerende maatregelen genomen moeten worden.
Daarnaast geldt voor iedereen in Nederland altijd, dus ook los van het voorliggende beoogde ruimtelijke project, dat de zorgplicht nageleefd moet worden bij het verrichten van werkzaamheden. Voor menig soort geldt dat indien deze zorgplicht nagekomen wordt een bepaald beoogd project uitvoerbaar is.
Natuurbescherming
Onderstaande afbeelding toont de ligging van beschermde natuurgebieden binnen een straal van 3 km om het plangebied.
Beschermde natuurgebieden, plangebied gelegen in zwarte cirkel nabij pijl.
De groen gearceerde gebieden geven de ligging van de EHS weer. De dichtstbijzijnde EHS is op circa 1200 meter van het plangebied gelegen. Het plangebied is niet in of nabij een beschermd natuurgebied gelegen. De ontwikkeling zal derhalve geen negatieve effecten veroorzaken voor de beschermde natuurgebieden.
Soortenbescherming
Onderdeel van het initiatief is de bouw van een stal. In het kader van de ontwikkeling van de stal worden de bestaande sleufsilo's, een schuurtje en een hooiberg gesloopt. Er worden een aantal knotbomen verwijderd en een deel van een watergang gedempt. Op basis van een korte bureaustudie is vastgesteld dat de aanwezigheid van en de aantasting van verblijfsplaatsen van beschermde vissoorten en jaarronde beschermde vogelsoorten als uilen en de huismus niet kan worden uitgesloten. Het uitvoeren van een ecologische quickscan en nader onderzoek is daarom noodzakelijk om de procedurele gevolgen in het kader van de bestemmingsplanwijziging voor de locatie goed in beeld te brengen.
In afwachting van resultaten van het ecologisch onderzoek kan er nog geen uitspraak worden gedaan ten aanzien van het aspect ecologie.
P.M. Onderzoeksresultaten Ecologie