Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Anne Franklaan 50 / Joop Westerweelstraat 18
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0335.BPAnneFranklaan-vg01

3.1 Rijksbeleid

Nota Ruimte
Het Rijksbeleid voor de nationale ruimtelijke ordening is vastgesteld in de Nota Ruimte. Op 17 januari 2006 hebben de Tweede en Eerste Kamer der Staten-Generaal ingestemd met de Nota Ruimte ‘Ruimte voor ontwikkeling’ die de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra (VINEX) en de actualisering daarvan (VINAC) vervangt. Het ruimtelijk beleid is op hoofdlijnen vastgelegd tot 2020 met een doorkijk naar de periode 2020-2030. In de Nota Ruimte wordt onderscheid gemaakt tussen gebieden met een basiskwaliteit en gebieden die in een ruimtelijke hoofdstructuur liggen. Door middel van generieke regels wordt een basiskwaliteit geborgd. De ruimtelijke hoofdstructuur wordt gevormd door gebieden die van nationaal belang zijn. Montfoort valt volgens de bij de Nota Ruimte horende PKB - kaart 9 onder het gebied “Groene Hart”.
In de Nota Ruimte wordt ‘ruimte voor ontwikkeling’ centraal gesteld. Het accent verschuift hierdoor van ordening naar ontwikkeling. Het Rijk kiest als ruimtelijke strategie voor een bundeling van economie, infrastructuur en verstedelijking.
In onderliggend plan is sprake van een ‘binnenstedelijke’ ontwikkeling. De ontwikkellocaties zijn tevens bundelinglocaties. Hiermee wordt voldaan aan deze wens uit de Nota Ruimte.
 
Realisatieparagraaf
In de Nota Ruimte staan verschillende planologische kernbeslissingen (PKB’s). Op 1 juli 2008 hebben de vigerende PKB’s op basis van het overgangsrecht bij de invoeringswet van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) de status van structuurvisie verkregen. Om de PKB’s van een realisatieparagraaf te laten beschikken heeft het kabinet de Realisatieparagraaf Nationaal Ruimtelijk Beleid vastgesteld.
Bij planvoorbereiding dient getoetst te worden of het project bij kan dragen aan de realisering van de PKB’s, of dat er mogelijk conflicten zijn tussen de PKB’s en het plan(voornemen).
Voor onderliggend bestemmingsplan is PKB - nummer 14 van toepassing. Deze luidt als volgt:
Behoud, beheer en versterking van de landschappelijke, cultuurhistorische en recreatieve kwaliteiten van de nationale landschappen en het daarbinnen tegengaan van grootschalige verstedelijkingslocaties en bedrijventerreinen, nieuwe grootschalige glastuinbouwlocaties en nieuwe grootschalige infrastructuurprojecten.
De kern van Montfoort ligt volgens PKB – kaart 9 deels binnen het Groene Hart. Het voorliggende bestemmingsplan voorziet niet in uitbreiding van het huidige stedelijk gebied en gaat niet in tegen de kwaliteiten van het Groen Hart.
 
Landschap
De kern Montfoort ligt binnen de grenzen van het Nationale landschap Groene Hart. Voor het Groene Hart geldt een kwaliteitszonering waar binnen de verschillende zones, een eigen richting en snelheid ontwikkeld kunnen worden. Naast landschappelijke, ecologische en cultuurhistorische waarden dienen ook de economische en toeristisch-recreatieve aspecten alsmede de betekenis van het gebied voor wonen en werken betrokken te worden bij de planvorming. In het nog door de Provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht op te stellen ‘Ontwikkelingsprogramma Groene Hart’ zal invulling en uitwerking gegeven worden aan onder andere behoud en versterking van de economische vitaliteit van het gebied.
 
Conclusie
De beoogde ontwikkeling is niet in strijd met nationaal beleid.